NOVLJANI SPRIJEČILI SJEČU KOŠĆELA NA KARAČI

NOVLJANI SPRIJEČILI SJEČU KOŠĆELA NA KARAČI

285
0
Podijeli

koscijela-karaca4Zamalo da od ovog jutra Karača, jedno od kultnih mjesta Herceg Novog, koja je povezana sa zidinama Kanli kule i dio je starog gradskog jezgra, promjeni drastično izgled i ostane bez dva od tri skoro 80 godina stara stabla košćele.
Stabla je trebalo da budu posječena, priznali su u JKS, međutim od toga su barem za sada odustali, jer Novljani nijesu dali.
Kako nam je rekao direktor JP Stambeno komunalno, Boris Seferović, nalog za uklanjanje dva stabla košćele dao je inspektor za hortikulturu, Miodrag Pešić. Sa jedne košćele otpala je veća grana u nevremenu prije dvije sedmice, koja srećom nije nikog ozlijedila niti pričinila materijalnu štetu.
Jutros je bila postavljena i mehanizacija ovog preduzeća, ali ju je na Karači dočekalo par revoltiranih Novljana koji su spriječili siječu i tražili neko kompromisno rješenje.
„Odlučeno je da kontaktiram inspektora Pešića da probamo da „rasteretimo” košćelu u nekoj visini od 2,5-3 m. Dakle, nećemo je rezati u korijenu. Ona bi tako sigurno mogla da se podmladi. Jer, najgore bi bilo da se odreže, ako već postoji mogućnost da procvjeta i rađa plodove” – priznaje Seferović.
koscijela-karaca5Ipak, on dodaje, jedno stablo zbog visine, a drugo zbog propadanja, zaista su opasnost po prolaznike, kao i one koji koriste košarkaški teren, jer pri svakom malo jačem vjetru postoji mogućnost da se grane odlome i nekoga povrijede,
Radio Jadran je pokušao da stupi u kontakt sa inspektorom Pešićem i sazna zašto je odlučio da se košćele posjeku, a ne obnove, međutim, do zaključenja teksta nije se javljao na telefon.
Čitava priča započela je sinoć na već prepoznatoj po građanskim inicijativama, FB stranici, “Prezdovoljni garađni Herceg Novog”, koji su i jutros od 7 časova, obavještavali šta se dešavalo na Karači.
U Herceg Novom je, inače, sve manje autentičnog mediteranskog drveća, poput košćele, koja može da naraste i do 25 metara i ima tamno ljubičaste, jestive, sitne i slatke plodove.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code