Novljani, Trebinjci i Univerzal Monte nastavljaju razgovor oko ukidanja putarine na dionici...

Novljani, Trebinjci i Univerzal Monte nastavljaju razgovor oko ukidanja putarine na dionici Meljine-Petijevići

8
Podijeli

Da li će i na koji način biti ukinuta ili smanjena putarina na putnom pravcu Meljine – Petijevići za mještane pograničnih opština, Herceg Novog u Crnoj Gori i Trebinja u Republici Srpskoj, trebalo bi da bude poznato krajem ove ili početkom sljedeće sedmice. Tada je planiran novi sastanak predstavnika dvije opštine sa  koncesionarom, kompanijom Univerzal Monte, potvrđeno je Radiju Jadran  u lokalnoj upravi.

Aktuelna cijena putarine je od tri do 18 eura, u zavisnosti od kategorije vozila. Vlasnici putničkih automobila moraju da izdvoje 3 eura, a ukoliko plaćaju elektronskim putem pomoću specijalnog uređaja, cijena je upola niža i iznosi 1,5 euro. Ipak, mještani pograničnih opština negoduju zbog cijene, koja je kako smatraju, prevelika, u odnosu na kvalitet puta, koji je na mnogim mjestima ispucao ili ulegao. U čudu su i turisti koji ne shvataju zašto plaćaju putarinu, kada ne koriste auto-put nego vijugavi, prigradski, a na nekim mjestima i rizičan put.

Picerija i restoran

Podsjetićemo da lokalna uprava Herceg Novog od avgusta prošle godine nastoji da pronađe najbolji model u dogovoru sa Trebinjcima i koncesionarom, kako bi putarina bila ukinuta.

Investitoru prave i neke ustupke u održavanju puta.

„Oni su tražili samo da im se isplati dio bez kamate po osnovu kredita za finansiranje izgradnje puta, bez dobiti. Predložili su smanjenje cijene putarine, a da Opština preuzme održavanje puta. Naš je onda prijedlog bio da se u zimskom periodu ne naplaćuje putni pravac, a da se to nadoknadi ljeti, makar za sljedeću godinu. Onda bi ponovo mogli da idemo fazno do poptunog neplaćanja“, kazao je ranije našem radiju predsjednik Opštine, Stevan Katić.

On je predlagao i da država otkupi kompletan put, iako ga je Opština isplatila vlasnicima kroz određene eksproprijacije. Predložio je da u državni budžet uđe iznos od nekih 5 miliona za ovu godinu, ali to je odbijeno.

„Htijeli smo da taj granični prelaz bude naplatna rampa i da država upravlja putem, kao i zemljištem, ali odgovora nije bilo. Kakav god dogovor bude bio, svakako će morati da „prođe“ i Skupštinu“, kazao je Katić.

Podsjećamo dionica puta Herceg Novi-Trebinje, od Meljina do Petijevića u dužini od 12,5 kilometara izgrađena je polovinom 2008. godine. Put koji je do tada imao lokalni karakter, dobio je međunarodni značaj i standard magistralnog puta, ali to crnogorsko Ministarstvo saobraćaja nije i službeno verifikovalo.

Izgrađen je kroz javno – privatno partnerstvo, po BOT sistemu  (uzmi, izgradi, koristi i vrati) između Opštine Herceg Novi i beogradske firme Univerzal Holdingu, čiji je vlasnik srpski biznismen Vuk Hamović, odnosno preduzeća Univerzal Monte iz Herceg Novog.

Koštao je  20 miliona eura. Put je na osnovu ugovora, ustupljen investitoru na 20 godina, nakon čega prelazi u vlasništvo Opštine. Uz to, Opština je Univerzal holdingu dala  107 000 kvadrata zemljišta na lokaciji Kotobilj, na kome je zabranjena sječa šume koja je zaštićeni park prirode. Ugovor predviđa da sa obje strane puta u pojasu od 100 metara, pravo gradnje ima isključivo koncesinar. On je najavljivao izgradnju dvije benzinske pumpe, restorane, parking, tržni centar, ali ništa do sada nije realizovao.

8 Komentari

 1. Ovdje treba sto prije pozvati saobracajnu inspekiju i tuziti gospodu koji ubiraju pare i ,,odrzavjau ,, put citaj klizaliste…Koliko je ljudi ove zime klizalo i udaralo na djelu puta ispod Sitnic.A pogledajte saobracajne znake, vezani zicom, doneseni iz Srbije.HOROR…I UMJESTO DA SE PODNESU PRIJAVE PROTIV LICA KOJA ,,ODRZAVAJU MAGISTRALNO KLIZALISTE,, I PUSTAJU NAS DA PRAVIMO SLALOME NA LEDU, GRADJANE I TURISTE LUPAJU PO USIMA I NOVCANICIMA. DOK TAMO NEKO NE POGINE -NIKO NECE REAGOVATI..SVAKA CAST DRZAVI STO NECE DA UCESTVUJE U TOJ PRLJAVOJ RABOTI.

 2. Kakva magistrala, uzi je put od Jadranske magistrale izgradjene 1964 g. a kvalitet radova nula. Sad bi ista garnitura sa drugom kravatom da ga utrapi drzavi za 20 miliona poklonjenih Hamovicu. Zemlju su od mjestana ekspropijisali po 5eur. a da poklone Hamovicu 120 hiljada kvadrata kupovali po 60eur.kvadrat. Kako vas nije sramota da mlatite i dalje praznu slamu o besplatnoj putarini, skuvali ste corbu pa srcite.

  6
  1
 3. Građani negoduju zbog cijene, a ne kapiraju da takva praksa naplaćivanja putarine za ovakav tip puta i još bez da postoji alternativni pravac – je nezakonita i nemoguća u pravnim državama. Nek ovo sad bude ispit za trenutnu vlast koja je brujala u predizbornom programu o momentalnom ukidanju naplate. Dok vlasti ne urade obećano, građani oba grada nek bojkotuju prelaz i povezuju se preko Hrvatske, dobar dio već to sad i čini.

  U međuvremenu, Emisija SAT je odradila odličnu antireklamu za ovaj nadaleko sramni putni pravac i sve više turista koji dolaze preko BiH upravo zbog tog izbjegava HN

  16
  5
 4. 20 miliona ???? Da li drzava ima sudstvo i policiju? Za sta je placeno 20 miliona eura? Ovo nije ni za Goli otok!!! I nije tacno da od avgusta prosle god se pregovara!

  25
  1

Ostavite komentar

*

code