Početna Društvo Novljani u svijetu – Dr Iva Šabović, Padova: U gradu je testiranje...

Novljani u svijetu – Dr Iva Šabović, Padova: U gradu je testiranje 24 sata, sedam dana u nedjelji na koronavirus

14

Još davne 2006. godine Novljaka, Iva Šabović otišla je u Padovu kao doktor Luiđi iz “Našeg malog mista”, da studira. U Padovi radi već pet godina na endokrinološkom odjelu i bolestima za muški reproduktivni trakt, u grupi profesora Carla Foreste. Bavi se naučnim istraživanjima. Za Radio Jadran priča o prilikama u njenom neposrednom okruženju, opsežnom testiranju, životu u Italiji kojom hara korona virus.

– Naša laboratorija se nalazi pored bolničkog centra koji je ogroman i fragmnetiran u više odjela. Imala sam priliku više puta da vidim i pomognem kolegama na mikrobiološkom i virološkom Institutu gdje se rade nalazi coronevirusa.

Padova je dio regije Veneta, i cijeli Veneto sa svim provincijama šalje tampone Padovi, tako da se dešavaju slučajevi po 1000 čak i 1200 testova na dan koji se moraju završiti u što bržem vremenskom periodu. Rade se tamponi onim ljudima koji imaju simptome, temperaturu više od 2 do 3 dana, kašalj, poteškoće sa disanjem i glavobolje. Realizovana je extra struktura za kontrolu tih slučajeva da bi se izbjegao kontakt sa ostalim pacijentima, što je jako bitno, jer ovjde u Padovi imamo najveći onkološki centar u Italiji tako da je bitno izbjeći bilo koji kontakt sa hospitalizovanim pacijentima druge dijagnoze.

Tamponi se rade 24/7, ne staje se

Taj test je predviđao tempistiku od 7 do 8 sati, jer je nepohodno izolovati dnk iz tampona i primjeniti analizu pcr. PCR (polymerase chain reaction), lančana reakcija polimeraze, koja se sastoji u umnožavanju dnk, bazira se na hibridizaciji specificnih oligonukleotida, tj prajmera i in vitro sintezi kopija željenog fragmenta koji je oivičen i obilježen datim prajmerima. Prajmer je kao da imate semafor koji vam kaže taj gen koji me interesuje prisutan je, onda nam pokaže zeleno svijetlo i to znači da željeni gen koji tražimo u ovom slučaju na koronavirus je pozitivan, u slučaju crvenog svijetla nam kaže da ga nema. Ovo sam malo rezimirala da vam dokažem da se ne radi o testu koji traje 10 minuta i da je test koji ima svoju cijenu i trajanje, i koji zahtijeva profesionalnu kompetentnost.

Na sreću, dobili smo alert, jer rade svi danonoćno, da možemo promijeniti fresko poboljšan test koji traje 60 min, i na taj način ćemo ga primijeniti ne samo simptomatičnim pacijentima već i svim onim asintomatičnim, jer se smatra da su oni pozitivni tihi vektori, tj prenosioci.

Juče je regija Veneta sa predsjednikom Luca Zaia odlučila da će ispred supermarketa i svim medicinskim radnicima primjeniti taj test, bez obzira na simptome.

Na ulicama samo policija

Što se situacije u gradu tiče, na ulicama nema ama baš nikog, osim policijskih kola koja kontrolišu non stop. Iz kuće se može izaći samo zbog posla (kad kažem posla mislim na medicinske radnike, jer je sve drugo blokirano) i radnike u prodavnicama hrane, kao i apotekara, ili u emergentnim slučajevim (familijarnih). U spenzu može ići samo jedan član porodice, sa maskom i rukavicama, na ulazu u prodavnicu svakome se mjeri temperatura, kontroliše se distanca 1 metar minimum.

Obustava škole i posla nije razlog za feštu i sastajanje sa ekipom, već poziv da se ozbiljno shvati ova situacija, jer od kada su preduzete ove drastične mjere kontrole Padova i regija Veneto nema više porast slučajeva. Stanje je malo gore u Lombardiji, ali i onu su preduzeli mjere predostrožnosti.

Naravno, polemiše se i o ekonomskim problemima, jer vam pričam o dvije regije u Italiji, koje su najdinamičnije i najvažnije po ekonomskom turnover.

Kontakti s Novljanima i strukom

Novljana nema u Padovi. Bio je do prije nekoliko godina moj vršnjak Mihailo Kosović koji je u Njemačkoj, apdejtujemo se oko aktuelene situacije. Kod njih još nije krenuo ovaj boom kao kod nas. Jedna Novljanka s kojom se čujem, nalazi se u Rimu, je Anđela Kovačević, diplomirani biolog, koja mi potvrđuje situaciju u Rimu. Kući je, uči, jer fakulteti rade telematske lekcije, sastanci se nastavljaju preko skajpa. Čujem se takođe i sa kolegama u Stokholmu, Amsterdamu, Portugalu, Barceloni.

Činjenica je da je Italija pokrenula rad testova kao nijedna evropsla država, (učimo od Kineza, koji su nam došli u pomoć, sa opremom kao i sa medicinskim radnicima). Sad neke evropske države podstiču vanredno stanje, boje se pada ekonomskog, drugi nemaju testove, ne bih diskutovala. Ovdje se kontrolišete 24 časa, 7 dana, i stvar je ozbiljno shvaćena.

Beštiju možemo pobijediti SAMO ako ostanemo doma

Samo ako se sve obustavi i sve stane i SVI OSTANU DOMA možemo pobijediti ovu beštiju! Zato slušajte nas i ostanite doma, igrajte trešete, briškulu, radite ono što niste imali vremena do sad da radite. Čitajte, slušajte muziku, ali nemojte izlaziti vanka, ako baš ne morate.

MOLIM VAS. Jer, na žalost, Crna Gora nema kapacitete ni laboratorijske niti medicinske kao druge veće zemlje EU, ako krene boom. Mislite na te ljude, mislite na svoje zdravlje i zdravlje vaših najbližih. Svi smo potencijalni vektori. Ako baš morate izaći nosite maske i rukavice i STALNO PERITE RUKE. Izdržimo sada, budimo pametni sjedimo doma da beštiju oćeramo. Sve vas pozdravljam. Adio!

14 Komentari

 1. “Ostanite kuci” porucuje mlada i USPIJESNA doktorica koju je crna gora ocerala dok testira italijanske babe i djedove i mozda im time spasava zivote, dok mi sjedimo i radujemo se sto nam u zemlju, ne u grad, stize 5 respiratora. Idite omladino, spasavajte se.

  14
  8
 2. Evo prave prilike da de mi Novljani zapitamo gdje su mladi Doktori medicone iz Hrrceg Novog. Čuli smo da su neki od njih bili proglašeni za jako dobre studente sa visokim prosjekom i to na Medicinskom u Beogradu.
  Ko se sjeća a malo nas je Doktora Mrdjana,Bazelija,Matkovića i ostalih vrhunskih Doktora
  I treba da se pitamo dje smo Sada.

  36
  1
 3. Hvala nasoj mladoj doktorici na ovoj vjerodostojnoj i poucnoj prici. Hvala i tebi Jadrane.Ja sam u izolaciji i molim Boga da svi izdrzimo i zdravo prodjemo.

  42
  2

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code