Početna Društvo Novljani u svijetu – Petra Uljarević, Maribor: Novljani, vjerujem u vas, poštujte...

Novljani u svijetu – Petra Uljarević, Maribor: Novljani, vjerujem u vas, poštujte pravila, ostanite zdravi

3

U Mariboru, drugom najvećem gradu u Sloveniji, živi i radii već 12 godina, Novljanka, Petra Uljarević. Zaposlena je u Urgentnom centru Univerzitetnog Kliničkog centra Maribor kao specialista laboratorijske medicine i vođa laboratorije za krvne bolesti. Evo, kako u Sloveniji izgleda život dok se širi epidemija korona virusa i kako se ona suočila sa svim izazovima:

-Zbog lične želje i stručne obaveze, uvijek predano pratim novosti iz svijeta medicine. Nakon pojave prve atipične upale pluća u kineskoj provinciji Hubei, boravila sam u Ujedinjenoj Republici Tanzaniji. Rijetka i loša internetna povezanost u Africi me prilično paralizovala u praćenju razvoja dogadjaja u Aziji. Tada je cijela situacija u Wuhanu bila tako daleka i nestvarna. Pri povratka u Sloveniju je informacija sa interneta postala kruta realnost.

Blizina susjedne nam Italije odnosno stanje u kome se su našle, prije svega, njene sjeverne regije tokom februara 2020, unijelo je nemir i nervozu u gradjane Slovenije.

Zbog ogromnog dnevnog protoka ljudi izmedju Italije i Slovenije očekivali smo proširenje virusne infekcije na naše podneblje.

Od 4. marta kada je otkriven prvi slučaj zaraze s korona virusom u Sloveniji u dobre 3 sedmice bilježimo više od 450 oboljelih.

Polovinom marta je potpuno ukinut sav javni saobraćaj, prekinut je rad obrazovnih ustanova, vrtića, ugostiteljskih objekata i sve ostale djelatnosti sa izuzetkom prodavnica s prehrambenim i sanitarnim proizvodima, nekih banaka, apoteka i zdravstvenih institucija. Zabranjeno je bilo kakvo okupljenje na javnim mjestima, sada čak i kretanje u grupama, izuzevši porodice.

Koliko imam prilike da vidim, moji sugrađani vrlo striktno poštuju zakonske mjere uvedene od početka pandemije. Mislim, da to znači, da nema represivnih mjera ili su vjerovatno svedene na nivo upozorenja sa strane policije koja je na ulicama. U tržnim centrima je za trenutak zavladalo kompulsivno i neracionalno kupovanje namirnica i sanitarnih proizvoda, ali generalno nestašice nema. Poštuje se pravilo obaveznog dezinfikovanja ruku na ulazu i izlazu prodavnica kao i redovno čišćenje prodajnih površina. Kontroliše se broj kupaca i udaljenosti medju njima kako unutar tako i ispred prodajnih objekata. Naši stariji sugradjani, koji su najosjetljivijeg zdravlja, imaju definisane vremenske intervale za kupovinu čime se sprječava kontakt s radnom i ostalom populacijom grada. A svi mi starijim komšijama priskočimo u pomoć kupovinom hrane i lijekova umjesto njih. Njihove porudžbine dobijemo u poštanske sandučiće i sve kupljeno ostavimo ispred vrata njihovih stanova. Razvijeno je kupovanje preko interneta kao i naručivanje spremljene takozvane e-hrane. I sve nekako lakše protiče.

U Kliničkom centru gdje radim, naravno, postoji puno razvijena svijest o dodatnoj ugroženosti pacienata zbog pojave novog virusa, naročito onih u jedinicama intenzivne njege, hroničnih i onkoloških bolesnika. Zato su svi ostali stabilni pacijenti otpušteni na kućno liječenje, ukinuti su svi neurgenti pregledi, elektivni hirurški zahvati odnosno operacije. Bolnički kapaciteti se preureuju za potrebe oboljelih sa zdravstvenim komplikacijama usljed infekcije s Covid-19 kao i za sve ostale životno ugrožene bolesnike.

Postavljaju se improvizovani medicinski smještaji izvan samih objekata Kliničnog centra u cilju smanjenja kontakata tj. miješanja prihvaćenih bolesnika. Obavezna je zaštitna oprema, stalna dezinfekcija ruku, prostora i svih radnih površina. Za medicinsko osoblje je ukinuto definisano radno vrijeme, dani odmora su takodje ukinuti. U slučaju nepredvidjenih i ugrožavajućih situacija tokom pregleda pacijenata, i mi zaposleni prolazimo kroz proces testiranja na prisustvo virusa, što može voditi u 14-dnevne samoizolacije. U ovom momentu uspjevamo ostati zdravi. Stanje po pitanju medicinskog kadra, snabdijevanja lijekovima i opremom za intenzivno liječenje je relativno stabilno. Ali porast broja oboljelih je realna opasnost za trenutno stanje.

U planu je uvođenje zabrane kretanja između gradova Slovenije. Sve u svemu pravila postaju oštrija. Moje lično ubjeđenje je, da treba strogo poštovati sva uputstva u slučajevima pandemije, bez obzira koliko je to psihofizički zahtjevno. To je jedini način da zaštitimo sebe i svoje najbliže. Istovremeno je to najlakši način za izbjegavanje panike i neracionalnih strahova. A što je najbitnije, od discipline i poštovanja pravila zavisi trajanje ove vanredne situacije. Novljani, ja vjerujem u Vas.

3 Komentari

 1. Divna mlada i vrijedna Novljanka.Petro vjerujemo i mi tebi ali medju nama Novljanima uvijek ima i onih sto misle da sve znaju pa i ovom virusu…jos pricaju o nekoj svjetskoj zavjeti.Svako dobro.

  23
  • Postovani g. Milane,
   Virus je nov i prilicno mistican.
   Ali svakako disciplina ne moze odmoci. Samo malo truda i strpljenja, sve ce ovo proci : )
   I Vama svako dobro i hvala!

   22
  • Petra je uradila za sebe dobru stvar da je otisla iz ovog vilajeta. Nije svakom ljekaru zivotni san debela plava koverta i rana penzija.

   19
   2

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code