Početna Društvo Novljani u svijetu – Stela Đipalo Bugarin, Novi Sad: U samoizolaciji 28...

Novljani u svijetu – Stela Đipalo Bugarin, Novi Sad: U samoizolaciji 28 dana

14

U Srbiji se suočavaju sa sve većim posljedicima epidemije korona virusa, dosad je potvrđeno 4.054 oboljelih, 85 žrtava, na respiratorima je 138 osona. Stigli su i brzi testovi kojima se za 20 minuta može utvrditi da li je neko pozitivan na korina virus…

Najavljen je i policijski čas, odnosno zabrana kretanja zbog pandemije korona virusa od petka, 17. aprila, u 17 časova, do utorka, 21. aprila, u 5 časova. Biće to najduža zabrana kretanja od uvođenja vanrednog stanja.

Najveći broj zaraženih registrovan je i dalje u Beogradu, ukupno 1.495. Slijede Niš, Ćuprija i Novi Sad sa 169 oboljelih.

A u Novom Sadu od 2000. godine, otkako je upisala fakultet, živi Novljanka , Stela Đipalo Bugarin. Bila je u svom Novom kada je u Srbiji uvedeno vanredno stanje, a danas je još u samoizolaciji u Novom Sadu:

-U martu smo, suprug i ja, iskoristili par slobodnih dana i došli u posjetu mojoj mami u Herceg Novi. Na dan povratka je uvedeno vanredno stanje u Srbiji i na ulasku u zemlju smo dobili rješenje o izolaciji u trajanju od 14 dana.

Iz policije su nas zvali svakodnevno i provjeravali da li se pridržavamo samoizolacije. Povremeno su i dolazili na adresu stanovanja. Svakog dana smo imali pozive i volontera sa Medicinskog fakulteta. Oni su provjeravali kako se osjećamo i da li imamo neke simptome karakteristične za COVID-19.

Svi sa simptomima kod kojih se utvrdi da su pozitivni na virus, iako sa blagom kliničkom slikom, smješteni su u improvizovanu bolnicu na Sajmu.

U međuvremenu, u Srbiji je doneseno više uredbi, a jedna od njih je da se samoizolacija produžava na 28 dana.

Igrom slučaja, vrata do nas živi porodica koja je iz Herceg Novog, pa smo više kao familija. Zahvaljujući njima nismo imali problema oko nabavke spenze.

Imamo firmu koja se bavi upravlanjem i održavanjem stambenih zgrada i posao uspijevamo da vodimo telefonom.

Zaposleni su na svim zgradama u kojima smo upravnici organizvali volontere koji su pomagali starijima oko nabavke namirnica, ljekova i podizanja penzija.

U dogovoru sa Kriznim štabom organizovano je da sve zgrade budu dezinfikovane.

Vrijeme u izolaciji provodimo kao i većina-uz društvene igre i televiziju.

Nadam se da će ovome brzo doći kraj i da ćemo se vratiti uobičajenom načinu života.

Pozdrav za Novljane i Radio Jadran.

14 Komentari

  1. Moj profesor je uvijek podsjecao kako je neki Bokelj govorio da je dovoljno staviti prst u more i imati kontakt sa cijelim svijetom…Bilo nekad…Stela ne zaboravlja Novi a zivi dovoljno daleko od njega da jeste u drugom svijetu..Zelim da zdravo izadje iz izolacije.

    17
    4

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code