Početna Društvo Novljani u svijetu – Vesna Krivokapić, Kopenhagen: Očekuje se 10% zaraženih u...

Novljani u svijetu – Vesna Krivokapić, Kopenhagen: Očekuje se 10% zaraženih u Danskoj

3

Novljanka, modna dizajnerka i stilistkinja, s velikim bokeškim srcem, kako je i nazvala ljetnje revije na tvrđavi Forte Mare, Vesna Krivokapić, iz Kopenhagena, gdje živi i radi, javlja nam se sasvim drugim povodom. Pošast zvana korona virus nije zaobišao ni Dansku.

Treće sedmice nakon epidemije “opakog gosta” u Danskoj su sumorne procjene, prenosi Vesna Krivokapić zvanično saopštene podatke:

U procjeni rizika i strateškom planu Odbora za zdravstvo, između ostalog, navode:

“Postoji veliki rizik da ćemo u Danskoj vidjeti lance zaraze kao i na sjeveru Italije. Očekuje se da će se epidemija razviti oko 3 mjeseca s najviše inficiranih u srednjem mjesecu. Oko 10% stanovništva u Danskoj će biti zaraženo, što odgovara otprilike broju od 580.000 zaraženih. Procjenjuje se da će otprilike 10 posto od 580.000 zaraženih imati kontakt sa zdravstvenom službom, što je ekvivalent oko 58.000 Danaca. Od 58.000 Danca, 80 posto će biti blago do umjereno bolesno i biće u kontaktu s zdravstvenim sustavom i neće im biti potrebno liječenje. Petnaest procenata od 58.000 (otprilike 8.700 Danca) imaće bolest kojoj je potrebno bolničko liječenje, 5% posto od 58.000 (otprilike 2.900 Danaca) zahtijevaće intenzivnu bolničku njegu. To znači da se očekuje da će ukupno 11.200 pacijenata biti hospitalizirano tokom čitavog perioda epidemije od 3 mjeseca. Procijenjena stopa smrtnosti iznosi 0,3 do 1 posto – varira od starosnih grupa. To znači da se procjenjuje da COVID-19 uzrokuje smrtnost u rasponu od 1.680-5.600 pacijenata. Takođe se dodaje da nije jasno koji značaj imaju djeca i mladi u širenju infekcije, a to znači da epidemiološki modeli temeljeni na gripu ne moraju nužno važiti za COVID-19.”

Nisam paničarka, ali…

Vesna Krivokapić dalje priča o atmosferi u Kopenhagenu, gdje jedino za sada ne nedostaje prehrambrenih namirnica i sredstava za higijenu:

“Po prirodi nisam paničarka, ali nakon javnog obraćanja naše kraljice, njenog veličanstva Margarete i aktuelne premijeke Danske, Mette Frederiksen, državnu epidemiološku situaciju sam shvatila jako ozbiljno, koko za moju famliju, tako i za moje bližnje, prijatelje…Sada već saosjećam sa čitavim svijetom u kojem se ovaj nerado primljeni gost uselio.

Institucije su zatvorene, škole, vrtići, restorani, butici, preduzeća, male i velike kompanije, ulice puste, otkazana okupljanja i događaji….Tužan moj grad Kopenhagen, ali, ipak, se osjećam sigurnom, jer država Danska je ozbiljno shvatila situaciju u kojoj smo svi zatečeni. Jako je bitno za jednu državu da preduzme oštre mjere za sve koji ih krše, a koje se nužno sprovode.

Takođe, osjećam se sigurnom, jer nema bojazni kada su u pitanju prehrambeni prozvodi i sredstva za higijenu. Supermarketi su u izobilju snadbjevni ovim proizvodima.

Svi moramo biti svjesni ozbiljnosti situacije, svaka država i svi građani. Samo tako nerado useljeni gost može biti istjeran i pobijeđen – poručuje Vesna Krivikapić.

3 Komentari

  1. Hvala poštovana Vesna za ove informacije. Mnogo nam je “lakše” kada vidimo da se borimo protiv istog neprijatelja. Želim Vam dobro zdravlje i uspeh!

    12
    6

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code