NOVLJANIN DRAGAN – SOLE JOVANOVIĆ U GALERIJI “SJU RAJDER”

NOVLJANIN DRAGAN – SOLE JOVANOVIĆ U GALERIJI “SJU RAJDER”

211
0
Podijeli

dragan_jovanovicTreću iz ciklusa “O običnom”, akademskog slikara, Novljanina, Dragana – Soleta Jovanovića publika može pogledati od proteklog vikenda u Galeriji “Sju Rajder”. Postavku obuhvataju 23 pastela s motivima Boke, posebno autorovog rodnog Herceg Novog.

Otvarajući izložbu grafički dizajner Voislav Bulatović ukazao je da postoje tri segmenta  koja ovu izložbu čine drugačijom od prethodnih.

Picerija i restoran

 

– Prvi je promjena slikarske tehnike, drugi opredjeljenje za mali format i treći, relativno slobodniji pristup u motivu, prostoru i temi. Upravo zbog toga ovo je jedna hrabra izložba – smatra Bulatović. On objašnjava da je izložba plod jednog traganja, radovi se graniče sa eksperimentom, a opet “u sebi su obuhvatili veliki broj mogućih rješenja postavljenog rebusa, dodira objekta i svjetla”. Na pitanje zašto mali format, koji omogućava svakom umjetniku uranjanje u detalj, Dragan Jovanović za Radio Jadran, objašnjava:

– Bilo da se radi o detaljima, ili svedenom, uvijek je pitanje samo jedno, atmosfere. U principu ja se uvijek bavim nekom atmosferom, naravno ovog podneblja i grada. Detalji ne smiju da odvlače pažnju, a ako je nešto svedeno, kao recimo oblak, onda je tu i teškoća i da se on učini zanimljivim, jer on je svakodnevan i beznačajan. Treba uhvatiti zato trenutak i zadržati ga u sebi, oplemeniti ga, staviti na platno i očuvati svježinu – priča nam Jovanović, dodajući da je ovoga puta imao suštinsku potrebu da slika na malim formatima da bi imao uvid u postavku u galeriji i u svom ateljeu.

Soletova izložba djeluje kao da je priređena u jednom dahu, mada radovi su nastajali pune dvije godine.

Ovo je, inače, njegova peta samostalna izložba kojom se oprošta sa tehnikom pastela.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code