NOVLJANIN IGOR BOJOVIĆ U MIROVNOJ MISIJI PRI UN-u NA KIPRU: NEMJERLJIVA LIČNA...

NOVLJANIN IGOR BOJOVIĆ U MIROVNOJ MISIJI PRI UN-u NA KIPRU: NEMJERLJIVA LIČNA I PROFESIONALNA SATISFAKCIJA

422
0
Podijeli

Samostalni policijski inspektor Igor Bojović iz CB Herceg Novi, još 10. marta vratio se sa svoje prve Mirovne misije pri Ujedinjenim nacijama na Kipru, gdje je boravio godinu.

Prije odlaska obavljao je poslove policijskog starješine, a kasnije i komandira Stanice policije u Herceg Novom. Za to vrijeme tri puta je aplicirao na konkurse koji su se u Upravi policije sprovodili radi potrebne periodične rotacije policijskih službenika angažovanih u Mirovnoj misiji UN-a na Kipru.
Procedura je nalagala da se aplikacije prijavljenih službenika preko Ministarstva vanjskih poslova (Stalne misije Crne Gore pri UN-u) proslijeđuju Odjeljenju za mirovne misije UN-a u New York-u koje na engleskom jeziku telefonski intervjuiše i bira kandidate.
Treća sreća je bila u februaru prošle godine, kada je dobio poziv iz New Yorka. Poslije uspješno obavljenog intervjua, saopšteno mu je da je izabran i da se u sljedećoj rotaciji pridruži Mirovnoj misiji na Kipru.
Bojović nam kaže da je preduslov za odlazak u mirovne misije da posjedujete sertifikat završene UNPOC obuke za policajce u mirovnim misijama, koju je i sam pohađao u novembru 2011. godine i koju je sprovodio tim iz MUP-a R.Hrvatske na Policijskoj akademiji u Danilovgradu.
– Obuci je prethodilo testiranje iz poznavanja engleskog jezika i ljekarski pregledi po UN standardima. Na dvonedjeljnom kursu je obrađeno više nastavnih oblasti sa planom i programom UN-a među kojima je posebno posvećena pažnja ljudskim pravima i slobodama i Međunarodnom pravu kao okviru za rad UN-a.
U praktičnom dijelu obuka se odnosila na gađanje iz ličnog naoružanja, radio komunikaciju, tehnike pregovaranja, mjere lične zaštite i bezbjednosti, upotrebu GPS uređaja, čitanje i kretanje pomoću UTM geografske karte, upravljanje terenskim vozilom, situaciona obuka i završna cjelodnevna vježba koja je obuhvatala moguće probleme i izazove koje sa sobom donosi angažovanje u mirovnim misijama.

Picerija i restoran

UNAPREĐENJA I USPJESI NOSE I VEĆE ODGOVORNOSTI

Po dolasku na Kipar Igor Bojović upućen je na petodnevnu obuku za misiju u glavnom štabu UN-a u glavnom gradu Nikoziji, a zatim raspoređen u policijsku stanicu – Linu u UN Sektoru 1, jednom od tri Sektora pod kontrolom UN-a.
– Odmah sam stupio na dužnost patrolnog policajca i počeo obavljati redovne aktivnost u tampon zoni pod kontrolom UN-a – kaže Bojović.
– Tokom tromjesečnog perioda obavljao sam poslove i zadatke kao što su patroliranje kroz zonu odgovornosti stanice u kojoj sam radio, kontrola civila zatečenih u tampon zoni, redovni obilasci službenih prelaza između sjevera i juga, bezbjednosni eskorti civila, saradnja sa turskom i grčkom lokalnom policijom i drugim lokalnim službama – Bojović je patrolirao sam i sa pripadnicima argentinske UN vojske u Sektoru 1.
U maju 2013. godine stiglo je unapređenje na poziciju zamjenika policijskog komandanta u Sektoru 1 sa zadatkom da rukovodi i koordinira rad vođa timova i patrolnih policajaca u tri, UN policijske stanice koje pripadaju Sektoru: Denia, Linu i Kato Pirgos.
Operativni rad, odnosno organizovanje aktivnosti UN policije vezane za određene događaje, najčešće demonstracije i pojedinačne incidentne situacije i kriminalne radnje u tampon zoni Sektora 1 bila je najveća odgovornost u tim danima, priča Bojović.
Očigledno da je ovaj zadatak obavljao predano i odgovorno, jer je u avgustu 2013 stiglo i novo unapređenje. Šef policijske komponente – Stariji policijski savjetnik, unapređuje ga na poziciju policijskog komandanta u Sektoru 1 što je predstavljao veliki lični uspjeh, kao i uspjeh za crnogorsku policiju čijem pripadniku je dodijeljena najviše rangirana policijska pozicija u misiji koja je hijerarhijski odgovorna direktno samo šefu policijske komponente u misiji – objašnjava Bojović.
Kao policijski komandant u Sektoru 1, do kraja angažmana u misiji, podjednako uspješno je održavao disciplinu, profesionalizam i ambijent prijateljstva, kolegijalnosti i solidarnosti policijskih službenika iz ukupno 8 država i to: Irske, Italije, Australije, Ukrajine, Indije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Slovačke i Litvanije.
A sve to nije bio ni malo lak posao uzimajući u obzir da se radi o ljudima različitim po mentalitetu, kulturi i religiji.

BORAVAK NA KIPRU ČAST, PRIVILEGIJA I VELIKA ODGOVORNOST ALI NIŠTA BEZ POTPUNE PODRŠKE PORODICE

Utisci koje Igor Bojović još sumira su vrlo pozitivni, jer je imao priliku da stekne profesionalno iskustvo u potpuno novom okruženju i na poslovima koji se razlikuju od poslova koje obavlja u Herceg Novom.
– Za godinu sam uspio da praktično usavršim znanje engleskog jezika i da upoznam i steknem nove prijatelje među kolegama iz policija drugih država.
Uz sve, priznaje on, ne treba zanemariti i materijalnu stranu angažovanja. Policijskog službenika u mirovnoj misiji sljeduje plata koja je na nivou zemalja sa visokim životnim standardom – priča Bojović.
Ipak, najveći izazov u misiji je svakako bio dati sve od sebe u profesionalnom smislu, jer je angažovanje u međunarodnim mirovnim snagama ipak čast, privilegija i velika odgovornost pojedinca da svoju državu, policiju i sebe lično reprezentuje na najbolji mogući način.
Svojim radom nastojao sam da budem i primjer za buduće crnogorske policajce koji će biti angažovani u ovoj ili drugim misijama.
Podrška porodice svakako je nešto bez čega ovakve poduvate nije moguće ostvariti.
– Ništa od navedenog ne bi bilo moguće bez podrške moje porodice, supruge Ivane i sina Alekse, koja je bila neophodna u cijelom procesu, od obuke 2011. godine do kraja angažovanja u misiji – iskreno kaže Bojović.

ISKUSTVO IZ CRNOGORSKE POLICIJE POMOGLO U KVALITETNOM RADU NA KIPRU

Interesovalo nas je i koliko boravak u ovoj misiji i iskustvo može pomoći u obavljanju dužnosti u našoj zemlji i koja to iskustva sa ove Mirovne misije Bojović može da primjeni u crnogorskoj policiji?
Prije bih rekao da mi je iskustvo iz crnogorske policije pomoglo da kvalitetno obavljam poslove u UN organizaciji i da su generalno naši službenici u misiji prepoznati kao policajci koji u kritičnim situacijama, kada nema vremena za konsultovanje i savjetovanje, spremni da na svoju odgovornost donose odluke u trenutku i uspješno rješavaju probleme na licu mjesta – odgovara Bojović.
– To se u misiji cijeni i koliko sam mogao primjetiti određene države, iako naprednije, ne mogu se pohvaliti sličnim osobinama svojih službenika koji se striktno drže procedura i nisu spremni na samostalnost u odlučivanju.
Naravno, moram istaći da sam u svakodnevnom radu praktikovao UN-ov sistem i način komunikacije, izvještavanja i organizacije službe koji je u odnosu na potrebe misije doveden do savršenstva, jer misija na Kipru ipak traje od 1964. godine. To stečeno iskustvo svakako u određenim segmentima rukovođenja i rada u našoj policiji može biti od koristiti.
Takođe, rad UN policije pretežno je usmjeren na rješavanje problema civila u tampon zoni što je veoma slično konceptu “rad policije u zajednici” koji se u Crnoj Gori vrlo uspješno primjenjuje posljednjih 7-8 godina, tako da se i u toj oblasti policijskog djelovanja mogu steći dragocjena iskustva i nove korisne ideje.

PREDAO REZOLUCIJU SA PROTESTA ZA BAN KI MUN-A I OLDIKOVAN MEDALJOM SPECIJALNOG PREDSTAVNIKA GENERALNOG SEKRETARA UN-A
Mnogo toga se dogodi za godinu, ali Bojović ipak izdvaja dva upečatljiva događaja. Najznačajniji događaj je bio održavanje protesta kiparskih Grka u oktobru 2013. godine u mjestu Astromeritis.
Skup na kome je prisustvovao veliki broj ljudi, većinom izbjeglica iz grada Morfu koje su 1974. godine napustili svoje domove usljed intervencije turske vojske na sjevernom dijelu Kipra, je obilježen protestnim govorima na temu povratka izbjeglica, povratka vlasništva njihove imovine, kao i protiv turske uprave na sjeveru ostrva.
U završnom dijelu ceremonije bilo je predviđeno da se nakon protestne šetnje od mjesta Astromeritis do kontrolnog prelaza gdje počinje tampon zona pod kontrolom UN-a, preda pismo – rezolucija adresirana na Generalnog Sekretara Ujedinjenih Nacija Ban Ki Mun-a.
– Kao Policijski komandant Sektora 1, određen sam da rukovodim UN operacijom u vezi navedenog događaja, kao i da u ime UN-a primim rezoluciju, što je za mene lično bila velika čast.
U lijepom sjećanju ostala mi je i ceremonija – medal parada u junu 2013. godine u glavnom štabu UN-a u Nikoziji kada sam odlikovan medaljom Specijalnog predstavnika Generalnog sekretara UN-a na Kipru g-đice Lize Batenhajm.
Poslije svega, Bojović neskriveno i sa puno entuzijazma, priznaje, kako bi sve ponovio, a možda se pridružio i nekoj novoj mirovnoj misiji.
– Naravno, jer smatram da službenik policije obučen za učešće u mirovnim misijama, kroz ovakve programe MUP-a ima priliku da se profesionalno usavršava i stiče jedinstvena životna iskustva, a da u isto vrijeme svojim radnim angažmanom doprinosi da država Crna Gora učestvuje u međunarodnim mirovnim operacijama – zaključuje Bojović.
Podsjećamo da Crna Gora, kao članica Ujedinjenih nacija, aktivno učestvuje u održavanju i uspostavljanju svjetskog mira, što potvrđuje i činjenica da je u drugoj polovini avgusta 2009. godine prvi pripadnik crnogorske policije upućen u UNFICYP.
Mir se održava u tampon zoni pod kontrolom UN-a koja se prostire između dvije suprostavljene strane na sjeveru i jugu, odnosno međunarodno priznate države i članice Evropske unije Republike Kipar u kojoj živi većinsko grčko stanovništvo i međunarodno nepriznate takozvane Turske Republike Sjeverni Kipar u kojoj živi većinsko tursko stanovništvo.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code