Početna Društvo Novljanin ulovio kapitalca u zalivu: Ama teška skoro 8 kila

Novljanin ulovio kapitalca u zalivu: Ama teška skoro 8 kila

5

Novljanin, Mirko Medić, član Gradske muzike HN, pomorac po vokaciji, u slobodno vrijeme ribolovac, i ovo ljeto dio slobodnog vremena provodio je u vodama Boke ili van zaliva, gdje je praktikovao svoju veliku ljubav – ribolov.

Upravo sa jednog od „izlazaka“ na more, vratio se sa „kapitalcem“ od skoro 8 kila. Riječ je o ribi ama. Stanovnica je srednjeg i južnog Jadrana, svrstana među pet kritično ugroženih vrsta, na crnogorskom primorju najviše je ima oko ušća Bojane.

Međutim, Mirko je imao sreću da je ulovi u Bokokotorskom zalivu, u blizini Portonovi rizorta.

„Rijetkost je uloviti ovako veliki komad, pa još sa tom „antenom“. Obično manji primjerci imaju tu prvu „šipčicu“ leđnog peraja tako produženu, koja se kod odraslih jedinki gubi. Ulovio sam je na 28 m dubine. Trebalo mi je jedno 4, 5 minuta „borbe“ da je savladam ali gušt je neponovljiv. Od opreme sam koristio, štap Black Hole, novi model, multiplikator XZoga TH-S 51PG, struna 0.28 Varivas, predvez Sufix 0.70 i udice Pike 2/02, ispričao je Medić za Radio Jadran.

To mu je, kako dodaje, ovog ljeta bio ujedno i najveći ulov. Od ostalih riba, na njegove njeske „hvataju“ se sipe, bukve, ulignje….

„Lovnu sezonu privodim polako kraju, budući da ovih dana očekujem povratak na posao, odnosno na brod. Zadovoljan sam ulovom ove godine. Nastavljam kad se vratim s broda“, poručio je Medić.

Hama je riba grabljivica, koja pored ovog ima i brojne druge nazive, među kojima je najfrekventniji „zubatac krunaš sa antenom“. Najviše vremena „živi“ pri morskom dnu, zbog čega je za konzumaciju ukusnija ona „uzgajana“ na „farmama“.

U Jadranskom moru hama je rijetka riba, nešto malo boravi oko ušća Cetine i Neretve, najviše na krajnjem jugu, na ušću Bojane. Na sjevernom Jadranu prije desetak godina ulovljeno je nekoliko primjeraka uz obalu Cresa, na području Osora, daleko od njihovog prirodnog staništa.

Maksimalno može da naraste do 2 m dužine i 70 kg težine.

5 Komentari

 1. Pomjesali ste dvije ribe, hamu koja stvarno zivi oko Bojane,, I amu koja je potpuno druga riba, neki je zovu zubataca perjanik, Ili smatraju da je to zubataca krunas,koji se kid nas pogresno naziva Pagar krunas koji je potpuno treca riba.Ko voli da istrazuje ima u Slobodnoj dalmaciji sve jasno napisano o razlikama iz naucnih izvora. Ova riba dolazi da se mrijesti u zalivu I Jos na par mjesta u Jadranu.Ta prica je vrlo intersantna I moze se turisticki I naucno obraditi.Poznato je da su ribari iz zaliva tu ribu prodavali prije stotinak godina u Dubrovniku , a kazu da je veliki ljubitelj bio I engleski prestolonaslednik Edvard koji je ljetovao u Dubrovniku.Makar stare price Tako kazu.

  26
  1
  • Hama je nesto različito od ove ribe sa slike.

   Pagar krunaš prvi put cujem za taj naziv. A riba koju zovemo Ama je nedorasli zubatac krunaš. Dok je omanji, taj zubatac nema ćubu i ima dugacko ledjno peraje, pa mu daju razne nadimke. Kad naraste, izgubi to peraje i dobije ćubu. To je jedna te ista riba, ama ili zubatac krunaš.

   Pagar je nesto drugo, hama je nesto drugo. Pagar krunas nikad cuo.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code