Početna Društvo Novljanin uspješno operisan u KCCG: Takva operacija prvi put izvedena samostalno

Novljanin uspješno operisan u KCCG: Takva operacija prvi put izvedena samostalno

2

U Kliničkom centru Crne Gore kod pedesetpetogodišnjeg pacijenta iz Herceg Novog sa disekcijom (rascjep zida) torakalne aorte urađena je prvi put samostalno, izuzetno kompleksna i komplikovana operativna procedura na grudnoj i stomačnoj aorti, saopšteno je iz ustanove.

Klinički Centar Crne Gore

Ovu intervenciju izveo je tim KCCG na čelu sa načelnicom Centra za invazivnu dijagnostiku, terapiju srca i krvnih sudova, dr Vesnom Sjekloća Ivanović,  načelnikom Centra za vaskularnu hirurgiju, dr Pericom Marašem i hirurgom, dr Milosavom Cmiljanićem.

Dr Sjekloća Ivanović je navela da je kod pacijenta verifikovana teška komplikovana disekcija tip 3 koja je zahvatila grudnu i stomačnu aortu:

“Nakon prijema i liječenja u Intenzivnoj jedinici i stabilizacije stanja pacijenta urađena je pripremna operacija koju su izveli vaskularni hirurzi. Urađeno je premoštenje između lijeve karotidne i lijeve arterije supklavije, kao i suport sljedećoj intervenciji koja je trebalo da se uradi u uslovima Angio sale. Ova procedura podrazumijeva ugradnju stentova, stent graftova, koja će obezbijediti da zid aorte bude stabilan, da ne dolazi do daljeg rascjepa i da se spriječe fatalne komplikacije kod pacijneta”, kazala je dr Sjekloća Ivanović.

Ona je naglasila da je pacijent sa Centralne intenzivne njege premješten na Odjeljenje vaskularne hirurgije, u potpuno zadovoljavajućem stanju, da je hemodinamski i klinički potpuno stabilan, sa pokretnim ekstremitetima bez bolova i da će uskoro biti otpušten iz KCCG.

Dr Maraš je kazao da je po prijemu u KCCG kod pacijenta prvo urađena veoma teška i komplikovana hirurška intervencija radi stabilizacije njegovog stanja:

“Prije 15 dana najprije je urađena operacija transpozicije krvnih sudova na vratu i grudnom košu, koja je izuzetno teška i komplikovana intervencija koja se do prije nekoliko mjeseci radila samo u Kliničkom centru Srbije. Nakon stabilizacije stanja i hemodinamske stabilnosti u Centru za endovaskularnu hirurgiju, odnosno u Centru za interventnu radilogiju urađen je i finiš operacije – plasiranje stenta kod disekcije torakalne aorte”, objasnio je dr Maraš.

On je istakao da je Centar za vaskularnu i endovaskularnu hirurgiju, zahvaljujući razumijevanju i podršci menadžmenta KCCG dobio nekoliko mladih specijlizanata, a uskoro bi trebalo još jednog, čime će biti prevaziđeni kadrovski problemi od prije nekoliko godina, za duži vremenski period.

Dr Cmiljanić je istakao da je, po stabilizaciji opšteg stanja, nakon skoro nedjelju, urađena  intervencija koja se do sada nikada nije radila u Crnoj Gori samostalno:

Klinički Centar Crne Gore

“Dr Maraš kao šef ekipe i ja smo uradili tu intervenciju, a nakon toga je urađena endovaskularna procedura koja je protekla uredno. Ponosan sam na cijeli tim što je uradio i što smo napravili jedan veliki iskorak u liječenju naših pacijenata i zahvalan sam svima kao i rukovodstvu KCCG”, naglasio je dr Cmiljanić.

Pacijent Zlatko Plivelić iz Herceg Novoga kazao je da je, kada mu je pozlilo, upućen u KCCG i da je odmah nakon stabilizacije stanja, u roku od tri dana operisan:

“Nijesam ni bolovao, da imam neke posljedice  – nemam, juče je bila druga operacija. Reći ću samo da se i ovdje može doći, ne samo u Zagreb, Ljubljanu, Beograd”, poručio je Plivelić.

2 Komentari

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code