NOVLJANINU IVANU MARINOVIĆU 120 HILJADA EURA ZA FILM “IGLA ISPOD PRAGA”

NOVLJANINU IVANU MARINOVIĆU 120 HILJADA EURA ZA FILM “IGLA ISPOD PRAGA”

176
0
Podijeli

ivan marinovic1Ministarstvo kulture donijelo je Odluku o sufinansiranju programa i projekata od značaja za ostvarivanje javnog interesa u oblasti kulturno-umjetničkog stvaralaštva u 2013. godini. Prema toj odluci sufinansiraće 151 projekat.
Iz oblasti likovne umjetnosti podršku Ministarstva dobiće 26 projekata, 12 muzičkih, 44 projekta iz oblasti književnosti i književnog prevođenja, 26 samostalnih autorskih projekata, 2 časopisa iz oblasti kulture i umjetnosti, 4 pozorišne produkcije,15 projekata u oblasti manifestacija i festivala, 7 filmskih projekata, 3 projekta crnogorskog učešća na međunarodnim manifestacijama i festivalima i 38 projekata za razvoj kulture na sjeveru. Za sve će biti izdvojeno 597.900 €. Ministarstvo je odlučilo da od tog iznosa za sufinansiranje programa i projekata od značaja za ostvarivanje javnog interesa u oblasti kulturno-umjetničkog stvaralaštva u Herceg Novom izdvoji 137.300 eura. Najviše će dobiti dugometražni igrani film Novljanina, Ivana Marinovića, 120.000 eura. Marinović potpisuje scenario i režiju za film “Igla ispod praga”. Ovaj 29-ogodišnji crnogorski stvaralac je magistrirao filmsku režiju na FAMU u Pragu, gdje je gostujući predavač i već je sa svojim rediteljskim ostvarenjima ili scenarijima za “Fali more, drž’ se kraja”, “Paskva”, “The Black Pin”… doživio uspjeh na međunarodnim festivalima.
Iz oblasti likovne kulture sredstva će za 46. Zimski likovni salon dobiti JU Gradski muzej Mirko Komnenović i Galerija “Josip Bepo Benković”, u visini od 2.000 eura. U oblasti književnost i književno prevođenje za samostalne projekte, Ministarstvo kulture dodjelilo je Bosiljki Pušić za roman ”Tondo”, 800 eura, Snežani Vukčević Čvoro za zbirku poezije 500 eura, a toliko će pripasti i Olji Novaković Mandić, takođe za zbriku poezije. Za esej ”Recept za ljubav”, Marije Čolpe određeno je 1.500 eura.
Kada je riječ o pozorišnoj produkciji, za predstavu JU Centar za kulturu Tivat, ”Filomena” izdvojeno je 8.000 eura.
U oblasti kulturno umjetničke manifestacije i festivali izdvajaju se “Purgatorije” sa 15.000 eura, Grad teatar Budva sa 25.000 eura.
30. Međunrodni festival “Dani muzike” u Herceg Novom dobio je 8.000 eura, a upola manje pripalo je Muzičkoj školi u Novom za Muzički festival mladih Crne Gore.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code