Početna Društvo Novljanke kao Južnoafrikanke: Gradsko mulo kao modna pista

Novljanke kao Južnoafrikanke: Gradsko mulo kao modna pista

14

Monogi će pamtiti lijepu, toplu i gotovo tihu prošlu septembarsku noć, koji je obilježio u Herceg Novom i jedinstven modni događaj na starom kamenom pristanu.

Foto: Dejan Stojanović

Prvi put otkako je sagrađeno u doba Austrougara, gradsko mulo je pretvoreno u modnu pistu, zahvaljujući ideji i 20 modela kreatorke i vlasnice Modnog studija “Anex”, Ani Kovačević.

Novljanke su zablistale kao manekenke i gotovo “srasle” sa Aninim kreacijama. Od tinejžerki do onih preko 60 godina. Opuštene i prirodne. Zato je to zaista i bilo kako je Ana zamislia “Veče novskih dama”, uz početnu zebnju oko organizacije događaja zbog epidemije korona virusa.

Foto: Dejan Stojanović

– Organizovali smo u “Admiralu” sve da bude bezbjedno. Razdvojene su stolice, dijeljene maske, pratili smo zdravstveno stanje svih učesnica…Očekivali smo 50 posjetilaca, bilo ih je oko 100. Bilo je savršeno. I svi su se obradovali time što se nešto dešava u gradu i što sam izabrala baš mulo i centar Škvera, srce grada. Pitali smo u JP Morsko dobro da li možemo mulo koristiti za modnu pisu. Bili su oduševljeni. Dozvolu su dali i iz Agencije za upravljanje Gradskom lukom – priča Ana Kovačević.

Njenu kolekciju čine modeli inspirisani Južnom Afrikom gdje je provela dobar dio života i karijere i napravljeni su “za svakog po nešto”. Nosile su ih Novljanke, što Ana, rodom iz Zelenike, objašnjava željom da pokaže da svako može drugačije, čak savršeno da izgleda, da stavi pečat nekom modelu. Nije bilo bitno jesu li dame mršave, ili krupnije, niske ili visoke.

Foto: Dejan Stojanović

– Puno se njih prijavilo. Napravili smo uži krug. Za sljedeću godinu željela bih da ispoštujemo sve žene grada koje bi htjele da učestvuju i budu na pisti i osjećaju se kao prave manekenke. Ovoga puta bilo je i onih do 65 godina. Prvo su bile dvije tinejžderke koje su najavile moju novu kolekciju i reviju. Sve su unikati i materijali iz Južne Afrike. Svaka dama na pisti je bila savršena, hodale su kao da nikog nem oko njih, bez prethodnih proba. Jedino je trebalo da im kosa bude pokupljena i oči malo izražene – dodaje Kovačević.

Nastupi su praćeni podrškom i aplauzima. Usliejdila je i aukcija jedne haljine. Nju je izabrala publika od 13 modela. To se takođe prvi put desilo u Herceg Novom da na aukciji bude neka haljina sa revije. Prodata je za “samo” 95 eura, ali za prvi put je sjano, jer su svi bili uključeni u nadmetanje, ističe Ana.

Foto: Dejan Stojanović

Za damu večeri izabrana je Novljanka Komsa Prijić Gold, koja je dobila poklon vaučer za kupovinu u studiju Anex.

Događaj koji je trajao oko sat i po, ispratilo je nekoliko televizijskih kuća i drugih medija, a za fotografije se pobrinuo umjetnik, Anin dugogodišnji saradnik, Dejan Stojanović.

U prizemlju “Admirala” napravljen je show room-izložba svih modela. Ona će trajati tri dana. Svi zaintersovani mogu da pogledaju ili probaju i kupe Anine modele.

14 Komentari

 1. PEKA, NE RAZUMIJES POENTU CIJELE PRICE. MATERIJAL SE NABAVLJA IZ JUZNRE AFRIKE, A MODELI SE SIJU PREMA NASIM ZENAMA. KVALITET ZAGARANTOVAN. AKO NE VJERUJES PODJI DO NJIHOVOG BUTIKA, PA UPOREDI MATERIJAL SA NASIM. NIDJE VEZE. POD RUKOM SE OSIJETI STA JE KVALITET. ANA, TEBI DUSO SRECNO I SAMO TAKO NASTAVI. NE OBAZIRI SE NA OVE ZLURADE KOMENTARE.

   • Molo na italijanskom znači pristanište. Vjerujem da se taj naziv ne koristi za velika pristaništa koji se na italijanskom zovu: porto, a na njemačkom Hafen. Obzirom da su Austrijanci gradili novsko mulo, onda je logičnije da naš naziv proističe iz njihovog jezika: mole. Austrijanci su baš i kao i Italijani i Turci ostavili podosta svojih riječi u Boki.

  • Naziv mulo koji se koristi u Herceg Novom potiče iz njemačkog jezika i iskrivljeno je od originalnog naziva Mole ili Hafenmole – lukobran, razbijač talasa. I u Hrvatskoj nekoliko gradova svoju luku nazivaju mulo. Pravi Novljani nemaju problem da koriste taj njemački izraz isto kao što je u srpskom jeziku na stotine turskih riječi u upotrebi. Nisam još čuo da su Srbi krenuli da radikalno očiste svoj maternji jezik od turcizama. O izmjeni toponima da i ne govorimo: Demir Kapija, Topčider, Kalemegdan, Majdanpek…

   15
   4

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code