Novo: Istorijska tura “Hercegnovski vremeplov”

Novo: Istorijska tura “Hercegnovski vremeplov”

4
Podijeli

Agencija za razvoj i zaštitu Orjena predstaviće u petak, 24. maja novu turističku ponudu u Herceg Novom, istorijsku turu “Hercegnovski vremeplov”.

Promotivno tura će biti organizovana za predstavnike medija, Turističke organizacije Herceg Novi, turističkih agencija i hotelijera sa područja.

Picerija i restoran

Kuda vodi tura?

Start ture je u 08.00 časova sa trga Nikole Đutkovića, podno Sat-kule, simbola Herceg Novog.

-Produžavamo do dominantnih utvrđenja nad gradom, Kanli kule i Španjole, podsjetnika kako na dugotrajnu tursku, tako i na kratkotrajnu špansku vlast. Šetnjom kroz istoriju pratimo trasu glavnog pješačkog puta koji je vjekovima povezivao Herceg Novi sa planinskom unutrašnjošću i u toj ulozi opstajao sve do posljednje četvrtine 20-og vijeka, do kada su mještani okolnih sela znali silaziti na pijacu sa tovarnom stokom, punom proizvoda – objašnjavaju iz Agencije.

Duž danas uspavanog pješačkog puta, su postojali brojni ugostiteljski objekti, kakva je recimo bila krčma Avramovića, koju je rado posjećivao čak i princ Aleksandar Karađorđević pri svojim šetnjama u hercegnovsko zaleđe.

– Prešavši Matkovića most (skladno kameno zdanje) ulazimo dublje u zaleđe, u prostor Kotobiljske bitke, presudnog događaja za oslobođenje hercegnovskog kraja od turske vlasti. Danas je to mjesto u prijatnom okruženju guste šume primorskog bora i čempresa, sa više uređenih odmorišta za šetače.

Satnica

Pješačka tura je prilagođena prosječnom posjetiocu i zahtijeva minimalnu fizičku kondiciju (budući da treba savladati oko 350 m visinske razlike u penjanju). Potrebno je najaviti se minimum 48h ranije. Sa razgledanjem i odmorima tura traje 4 do 5 sati, od čega na sami hod otpada oko 3h.

Šta ponijeti?

Adekvatnu obuću (ne sandale i japanke!), mali ruksak sa vodom i hranom, rezervnom robom, zaštitnim kremama (sunce i komarci), zaštitom za slučaj kiše, mobilnim telefonom i po mogućnosti-ličnim priborom za prvu pomoć. Organizator je obavezan da preduzme sve mjere za bezbjednu realizaciju programa, međutim, učešće na turi je na sopstvenu odgovornost!

4 Komentari

 1. Pobrkani loncici. Opet Turisticka organizacija HN glumi turisticku agenciju. Imate li licencu za organizaciju izleta? Bavite se promocijom destinacije, to vam je posao.

 2. Pravi turisticki radnici vec dva mjeseca glavu ne dizu od posla i nemaju kad setat, ovakve i slicne ture organizujte van sezone ali izgleda da dosta njih ne zna da sezona pocinje u aprilu i zavrsava u novembru, Barem za ozbiljne turisticke radnike.

  9
  1
 3. Odlicna ideja,ali mislim da istorijska tura treba ici po tvrdavama ,to je prakticno civilizacijska istorija,ali mi se lose odnosimo prema nasim tvrdavama kao da nam ne pripadaju ,oronule, zapustene ,Citadela i dalje stoji porusena u moru ,dajte nekom da je obnovi ,napravite tender,pogledajte kako ste crkve uredili ,tako uredite i tvrdave,unesite im zivot !

  19
  1

Ostavite komentar

*

code