Novska lista: Založićemo se da ponovo bude uspostavljen Savjet za brigu o...

Novska lista: Založićemo se da ponovo bude uspostavljen Savjet za brigu o zadužbinama i fondacijama

1467
0
Podijeli

Company D.A.J.M.I. doo nudi usluge servisiranja motornih vozila u savremenom auto servisu sa opremom za kompletan pregled i opravku automobila. Svakim radnim danom od 8 do 16h

U kontekstu predizbornih oglašavanja, prepucavanja riječima o partijskim uspjesima i porazima u minulom vremenu «Novska lista», kao autentična grupacija građana Herceg Novog, stvorena iz revolta prema političkim kursevima, koji su doprinijeli razaranju našeg grada i njegovih decenijama stvaranih vrijednosti, želi Novljanima da skrene pažnju na neka važna pitanja za našu opštinu i naše stanovnike, pitanja koja se tiču samo nas i naše samobitnosti. To su pitanja mjenjanja prepoznatljivih simbola grada: od privredno-ekonomskog i turističkog miljea, do kulturnog.

Uz dvodecenijsko osmišljeno razaranje novske privrede, koje je dovelo do ekonomskog posrnuća, Herceg Novi je izgubio i svoju socijalnu i etičku komponentu. Jedna od tih izgubljenih etičkih komponenti je i osjećanje za očuvanje naših zadužbina, zemljišta i objekata koje su naši preci – darodavci, ostavljali gradu, s punim povjerenjem da će lokalna uprava, ne samo da ih čuva u izvornom obliku, već da ih koristi da bi one donosile prihod gradu, naročito omladini, za njihovo školovanje. Herceg Novi je grad sa najviše zadužbinskih ostavina u Crnoj Gori. Nažalost, osim Zadužbine novskog velikana Mirka Komnenovića, koja je danas Zavičajni muzej, gotovo ni jedna druga od njih tridesetak, ne služi na čast ni gradu ni Novljanima. Bivša vlast je ukinula Savjet za brigu o zadužbinama i time pokazala koliko joj ništa ne znači poštovanje volje ostavioca. Najveća, Zadužbina Duković, bukvalno je poharana od strane iste opštine u minulim decenijama,  te je od 25 hektara zemlje u vlasništvu, danas u zadužbinskom posjedu manje od jednog hektara, i sa starom kućom za koju nikako da otpočne sanacija i rekonstrukcija, iako novac pristiže na račun zadužbinskog odbora od prihoda nekretnina iz Trsta. Zadužbinska škola u Srbini, nekada čuvena pomorska škola, danas je ruglo i sramota, najviše zbog spomen ploče darodavaca Jovana Boškovića, Đura Đurovića i Jevrosime Laketić, po kojoj se vidi, na obraz grada, da je to najstarija novska zadužbina, prva škola na narodnom jeziku iz 1854. godine, za koju izvjesni subjekti pravnog sistema ove države čine sve da otežu proces povraćaja imovine, s namjerom da bi i dalje krčmili njenu preostalu zemlju. «Mješovito» je svojevremeno uzurpiralo imovinu velikog dobrotvora Toma Krstovog Popovića, koji je zavještao «Kolu srpskih sestara», da bi sve progutala nova privatizacija. Zadužbina Nika Džanjevića je već raskrčmljena. I druge zadužbine, njihove nekretnine, zemljište, nalaze se u jadnom stanju ili su već progutane novom urbanizacijom, kao zadužbina Mile Zloković u Bijeloj. Niko više ne traga za pokradenim stvarima i bibliotekom Miroslava Štumbergera.

Picerija i restoran

«Novska lista» će se založiti da ponovo bude uspostavljen Savjet za brigu o zadužbinama i fondacijama, kao koordinaciono opštinsko tijelo koje će zadužbinama i fondacijama biti na potpunoj pravnoj usluzi, da bi se koordinirao, pomogao i unapredio rad svakog pojedinačnog odbora, pospješile sve administrativne aktivnosti za potrebe izrade projektne dokumentacije i dobijanje dozvola za sanaciju i rekonstrukciju objekata, spriječile sve malverzacije, prodaje, otuđenja, lažne uknjižbe u katastru da bi se sva preostala zadužbinska imovina vratila zadužbinskim odborima i stavila u adekvatnu funkciju, po želji ostavioca a građanima Novoga na dobrobit. To je naša moralna dužnost, naša obaveza prema precima, poštovanje njihove volje da bi, u prvom redu, našoj omladini vraćali na način kako su to darodavci željeli i iskazali u svojim testamentima, školovanjem i obrazovanjem. Svjesni smo da je napravljeno mnogo štete, u minulim vremenima, sada je važno da sačuvamo ono što se sačuvati još može – poručuju na kraju saopštenja iz Novske liste.

Plaćeni izborni program

Nema komentara