Novska lista: Založićemo se za očuvanje sjećanja na Mirka Komnenovića

Novska lista: Založićemo se za očuvanje sjećanja na Mirka Komnenovića

2146
0
Podijeli

NOVSKA LISTA se zalaže za očuvanje sjećanja na ugledne Novljane, koji su svojim radom ostavili snažan pečat u istoriji Herceg Novog i Boke. Jedan od najznačajnijih ljudi u bogatoj istoriji Herceg Novog, čovjek čije ime se vezuje za početak privrednog razvoja s početka 20. vijeka, veliki nacionalni radnik, jeste Mirko Komnenović, navode u saopštenju ove stranke.

Herceg Novom je zavještao svoju kuću i imanje, danas Zavičajni muzej. Grad mu se nije odužio za svo višedecenijsko pregalaštvo i veliku ljubav koju je ulagao za svoj grad. Bio je snažan zamajac povezivanja grada sa selom, ekonomskog jačanja i sela i grada, inicijator brojnih projekata za privredno unapređenje Herceg Novog.

Picerija i restoran

Mirko Komnenović je rođen na Toploj 1870. godine, u kapetanskoj porodici. Učio je pomorsku školu u Srbini, u Srpskoj zakladnoj pomorskoj školi, koja je imala izvanredne profesore, poput Mata Mrše i Sima Matavulja. Školovanje je nastavio u Trstu, potom je u Mariboru završio trgovačku školu, a Školu modernih jezika, licej u Švajcarskoj. Govorio je talijanski, njemački i francuski.

Njegove aktivnosti za unapređenje ekonomskog statusa Herceg Novog započele su već po njegovom povratku iz Švajcarske. Imao je snažnu želju da svom gradu pretoči sve one savremene ideje modernog zapada, ideje sa kojima se sretao u Švajcarskoj i Trstu, gdje je živio kod svog ujaka kapetana Đorđa Ivankovića. Ideje su naprosto bujale u Komnenoviću, a Herceg Novi, koji je kao vojnički, austrougarski grad, pratkično bio sa potpuno zamrlom privredom gašenjem pomorske grane, ostao grad na margini velike carevine.

Komenenović je prvo bio pokretač bankarskih zahvata osnivanjem Srpske kreditne zadruge, a koja je kreditiranjem pomagala razvoj male privrede u opštini, posebno seljanima za nabavku mašina i sredstva za poljoprivredu. To su bili prvi koraci na poboljšanju ekonomije grada. Radio je na podizanju nacionalne svijesti.

Austrougarske vlasti su ga uhapsile i stavile u logor Mamula sa drugim bokeljskim prvacima. Nakon bijega se prebacio u Niš, pa na ruski front, gdje je, po nekim podacima, zaslužan za prelazak više od 20.000 zarobljenika Slovena iz austrougarske vojske na stranu Rusije.

Po povratku iz rata nastavio je svoje predratne aktivnosti za privredni prosperitet grada. Uvijek je bio na strani pravde. Akcionarsko društvo, čiji je bio osnivač, sagradilo je hotel “Boka”, 1916. godine biser Južnoga Jadrana, osnov pravog turizma u Herceg Novom. Opštinski načelnik je postao 1930. godine. Tada je izgrađena željeznička stanica i dograđena škola u Srbini. Turizam je postao važna privredna grana, kako u ljetnjem tako i zimskom periodu, naročito zbog hotela “Boka”. Kasnije je bio ministar zdravlja i socijalnog staranja u kraljevskoj vladi, ali je dao ostavku zbog neslaganja sa kursom Milana Stojadinovića.

Umro je marta 1941. godine, pred sam početak Drugog svjetskog rata, ostavivši za sobom udovicu, suprugu Olgu, koja je istrajala u njegovoj posljednjoj želji. U periodu do Prvog i između dva svjetska rata, nije bilo ni jedne značajne privredne aktivnosti, a da u njoj nije učestvovao Mirko Komnenović, ako nije bio i inicijator i pokretač.

Zbog svih zasluga za privredni napredak, za svu nesebičnu ljubav koju je pružao našem gradu, NOVSKA LISTA želi da Mirku Komnenoviću bude postavljen spomenik. U to ime predstavljamo model profesora Dragana Dimitrijevića, akademskog vajara iz Beograda, koji je uradio skulpturu Mirka Komnenovića, sa animacijom. Na ovaj način započinjemo seriju skulptura značajnim ljudima našeg grada, čime se njima odužujemo sjećanjem, i uljepšavamo grad, navodi se u saopštenju Novske liste.

 Plaćeni izborni program

Nema komentara