Početna Društvo Novska Mezzaluna (Citadela) više nema ružan grafit “Long”

Novska Mezzaluna (Citadela) više nema ružan grafit “Long”

12

Sa herecgnovske tvrđave Mezzaluna sagrađene u doba vladavine Mletaka, firma Cryomont jutros je za sat i po uklonila veliki grafit, “Long”. Ova crvena slova, sa zapadne strane zida su sredinom ljeta „oslikali“ neodgovorni pojedinci.

Uklanjanje i čišćenje grafita organizovao je opštinski Sekretarijat za kulturu i obrazovanje, uz NVO Sinergiju i stručni nadzor konzervatora Gradskog muzeja, Gorana Skrobanovića.

Ovo je, inače  godina zaštite kulturnih dobara, kada treba skrenuti pažnju svima da je kulturno dobro bogatstvo svih nas, te da ga sa odgovornošću i pažnjom moramo štititi i sanirati, ističe sekretarka za kulturu Ana Zambelić Pišatlo :

„Stoga je Sekretarijat raspisao konkurs namijenjen osnovcima, odnosno učenicima viših razreda osnovne i srednje škole, na temu kulturnih dobara naše opštine, upravo da bi djeci ukazali na to bogatstvo“, napomenula je Zambelić Pištalo.

Akcija uklanjanja grafita je prvi put da je nešto urađen što bi trebalo da bude model za očuvanje kulturnih dobara, naglašava konzervator  Goran Skrobanović , objašnjavajući zašto je ovo čišćenje dobro:

„Našla se respektabilna firma koja radi sa neinvazivnim metodama. Ovdje je pritisak bio 4 bara, a uobičajeno kad se pjeskari pritisak  170 bara. On  ošteti kamen, skine i do milimetar sloja zaštitnog kamena . Ovdje je samo skinuta boja i prljavština, a patina je ostala i to je mjera do koje se ide prilikom čišćenja kulturnog dobra“, obrazlaže  Skrobanović.

On, ipak, podržava grafite kao jedan vid umjetnosti, ali na mjestima koja su primjerena za to. Takođe i ideju da se u saradnji sa crtačima grafita i Turističkom organizacijom uradi turistička signalizacija grada u vidu grafita, na praznim betonskim prostorima.

Skrobanović dalje navodi da rad NVO sektora ne bi trebalo potcjenjivati, budući da imaju bolje, slobodnije ideje nego zapsoleni u institucijama, a uz to i podršku EU. Stoga bi dalje trebalo učvršćivati saradnju sa njima.

Osnivač NVO Sinergija, Vuk Čvoro, podsjetio je da je njegova NVO prošle godine na istom mjestu organizovala školu restauracije, tokom koje je ojačan zapadni dio tvrđave i makar privremeno spasen od daljeg urušavanja. Jutrošnju akciju finansirao je opštinski Sekretarijat za kulturu i obrazovanje:

„Akcija je mala, ali dosta znači, jer želimo da prenesmo poruku da podržavamo umjetnost, ali ne na bilo kom mjestu. Na tvrđavama ili sličnim mjestima, trebalo bi da bude sve privremenog karaktera, odnosno montažno demontažno, uklonjivo i da ne ugrožava kulturno dobro“, ističe  Čvoro.

On je kreatorima grafita poručio da sljedeći put potraže adekvatno mjesto i legalan način za iscrtavanje murala, jer „nije svaki grafit niti umjetnik za svako mjesto“, poručio je Čvoro.

Želja NVO Sinergije je da nastave sa konsolidacijom ostalog dijela utvrđenja. Za te intervencije raspoloženi su za saradnju sa opštinskim i državnim institucijama, kako bi se eventualno napravio projekat i apliciralo za sredstva kod međunarodnih fondacija. Onda bi bilo moguće i pristupiti  ozbiljnijoj restauraciji stare, urušene Citadele.

12 Komentari

 1. Mogla bi se postaviti tabla ispred tvrdjave sa slikom kakva je nekad izgledala Citadela da neupuceni znaju da je to nekad bila kompletna tvrdjava

  20
 2. Otklonite sa Kanli kule sa zapadne strane kod magarećih natpis nekog “patriote” Ovo je CG ili tako nešto…. To niđe niste spomenuli

  22
  5
 3. E treba pohvatati te sto unistavaju javne i privatne povrsine pa na sud A ako sudiji nije u familiji” prestupnika osuditi da ocisti sve grafite u gradu i okolini..
  Pronalazenje istih likova nije problem jer su se cak i potpisali i policija moze da slika odredjene grafite i kroz kompjuterske programe da ih stavi u odredjene kategorije i pronadje potpisivace… Gradjanska svijest mora da se probudi za dobro Grada i svih pozitivnih stanovnika retardi koji unistavaju okolinu i time stete kvalitetu svakodnevnoga zivota moraju biti hapseni i da odgovaraju a i te nevladine spijunske organizacije bi mogle da ciste jer vecina njih su ne vladine a vladine ..zasita ovoga i onoga kao da prije nije narod znao sta je lose a sta dobro..puno toga su donujeli sa sobom od droge do grafita..

  19
  2
 4. Akcija za svaku pohvalu
  Ali dok se dobro ne osvjetli ova divna tvrđava koja je
  velikim dijelom poronula u more biće i dalje stecište omladine koja luta kroz labirint narkomanije

  24
  2
 5. Dajte nekome da je rekonstruiše i napravi dobar objekat,neka studentica je napravila fenomenalan projekat prije 5-6 godina ,trebali bi opet da ga prikažete na radio Jadranu .ako može?

  18
  3
 6. na Toru kod Matavulja su neka djecina (ili zaostali u razvoju) ispisali “ovo je Crna Gora”. Bilo bi lijepo i to uklonit, jer mentalitet tih autora bas i nebi trebo da nam predstavlja realnost sta nam je zemlja. I ne pricam o politickoj noti te poruke uopste, nego o tome da ta poruka vise govori sama za sebe, nego sto aludira da je HN Crna Gora, sto je vjerovatno maloumni autor htio da apostrofira. A nije sigurno Japan kralju.

  36
  7

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code