Početna Naslovna Novska Skupština dala „zeleno svjetlo“ za prodaju opštinske zemlje na Luštici, bez...

Novska Skupština dala „zeleno svjetlo“ za prodaju opštinske zemlje na Luštici, bez opozicije

6

so-hn-260916-1Odluka prodaji 486 265 kvadrata  zemlje u Brgulima, na poluostrvu Luštica, u zahvatu GUP-a Opštine Herceg Novi, kao i o prenosu ovlašćenja na Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte i Tendersku komsiju za valorizaciju turističkih lokaliteta, podstakla je na žustru raspravu opozicione odbornike na zasjedanju lokalnog parlamenta u Herceg Novom.

Nezavisni odbornik Obrad Gojković, smatarjući Odluku strateškom, zahtjevao je pojašnjenja, prisustvo predlagača, odnosno Kabineta predsjednice. Budući da u tom trenutku niko iz Kabineta nije bio prisutan. Predsjednik Skupštine je to prihvatio kao primjedbu i kazao da će se o ovoj tački raspravljati kada neko od predlagača bude prisutan.

Nezavisni odbornik, Mirko Mustur, konstatovao je da se na žalost ponavlja praksa da Nataša Aćimović, kao predlagač i njen Kabinet, konstantno ignorišu sjednice SO.

Na sjednicu je poptom došla Tamara Jauković iz Direkcije za imovinu, da bi obrazložila Odluku, ali Obrad Gojković je smatrao da to niej dovoljno za ozbiljnu raspravu o „pola miliona kvadrata, možda posljednjeg porodičnog srebra koji se rasprodaje“.

Jer, ne zna se, kazao je on, i zašto, ni kome, niti koliko od toga pripada Opštini i na šta će novac biti utrošen. Zatražio je ispred Kluba nezavisnih odbornika desetominutnu pauzu. Nakon nje i dalje je ostao pri stavu da je informacija polovična i da građani imaju pravo da imaju punu istinu. Ustvrdio je da će novac od prodaje zemljišta na Luštici biti stavljen u privatne džepove, a da će Opština Herceg Novi dobiti najmanje.

–      Niko od nas nije protiv razvojnih projekata, ali kockarske poduhvate nećemo podržati – poručio je Gojković.

Odbornik Izbora Dušan Radović Krušo, je objasnio da se radi o projektu Porto bono koji podrazumijeva izgradnju 43 hotela i 1000 vila, da je master plan urađen na 700 ha, a da je opština vlasnik 50 odsto.

– Na 90 ha urađena je lokalna studija lokacije. Inače Opština Herceg Novi u svom vlasništvu ima 22 miliona kvadrata na Luštici. Početna cijena zemljišta 48 miliona eura. Ne može se prodati ništa bez odobrenja Ministarstva finansija, i čitav proces prodaje i trošenja novca biće transparentan. Naravno da će dio novca biti utrošnen na gradnju zaobilaznice oko grada, kazao je Dušan Radović Krušo.

Obrad Gojković je insistirao da obrazloženje da predsjednica, a ne odbornik Izbora, a predsjednik Skupštine, Andrija Radman objasnio je da je riječ o „formalno inicijalnom aktu postupka i procesa“.

–      Novom odlukom Skupština će precizirati visinu cijene zemljišta i na šta će biti utrošena, a novac će svakako biti utrošen na infrastrukturu – rekao je Radman.

Gojković je, iako mu je u jednoim momentu oduzeta riječ zbog izjave da je Savjet za privatizaciju banda lopovska, nastavio da insistira  da se sjednica prekine, do pisane i pune informaciju o zemljištu na Luštici. I Milovan Baždar (bivši PZP, sada URA) se usprotivio netransparentnoj prodaji zemljišta.

Regaujući na opaske Gojkovića oko projekta EPK, odbornica Izbora, Nataša Martić, kazala je, da je druga knjiga za kandidaturu Novog za  EPK predata, da podrazumijeva ulaganja  64 miliona eura za urbanu kulturu, 15 miliona za kulturni program i 1,5 milon eura iz fonda Meline Merkuri. Kazala je da će dio novca od prodaje Luštice, zasigutno otići na EPK.

Odbornica SNP, Danijela Đurović, je ocijenila da je više nego skroman materijal koji su odbornici dobili oko prodaje zemljišta omalovažavanje odbornika i građana, baš kao i odsustvo predsjednice Aćimović, kao predlagača. Ona je istakla, da je protiv prodaje zemljišta jer je riječ o „zamajavanju javnosti s jedne strane, a sa druge je upitna legalnost projekta Porto bono“.

Opozicija je prije glasanja napustila salu, pa je sa 18 glasova odbornika vladajuće koalicije DPS-Izbor praktično pokrenut postupak za prodaju skoro pola miliona zemlje na Luštici.

Skupštinskom zasijedanju prethodilo je odavanje pošte minutom ćutanja Slavku Bakoviću, predsjedniku OO DPS mladih i  Borisu Boću Vujoviću, odborniku Nove srpske demokratije iz prošlog saziva.

6 Komentari

  1. Ma,kao da se pitaju što oni,pa su mogli da upale crveno.Oni samo prate dirigentsku palicu i klimaju glavom da ne polete sa svoje stolice i uopšte nije važno ko je koja partija,sve su to statisti i glumci.Svakome je najvažniji lični položaj,pogledajte svi samo Mjesne zajednice kao uzorke.Svi se dodvoravaju i rade za Vrh,svjesno ili nesvjesno.Svaka čast pojedincima koji imaju svoj stav i koji znaju što hoće i kako.

  2. A sta je sa led rasvjetom je su li projektom predvidjene mracne zone da bi izostravali gradjani i turisti vid jadne vlasti samo gledaju kako da se ugrade

  3. E,jada ovoga !Prodaju kao da im j to od predaka ostalo.Lusticani ce i dalje imati iste probleme ,voda,struja,putevi,smece!O rasvjeti mogu da sanjaju;)!
    Nista od para nece se tamo vratiti!No,to politicare sa Krusevica i sa ove bande ne zanima!

  4. Obrade, Mirko i svi ostali koji se protivite prodaji zemljista za Porto Bono, pa da li vi to zelite da “sahranite” Dusana Duska Radovica – Krusa (podsjetio me je sa ovim imenima na Ciko Martinez Lopez iz Zagora). Ako mu i ovo ne prodje, onda ce da snosi dugorocne posljedice. Sto se tice Acimovicke, siguran sam da nikada do sada nije ni bila u Brgulima tako da vam ona o tome nema sta rec, zato nije ni dosla,xe, xe, xe!!!

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code