Početna Naslovna Novska Skupština jedinstvena oko odluka od opšteg dobra, ali podijeljena oko tzv....

Novska Skupština jedinstvena oko odluka od opšteg dobra, ali podijeljena oko tzv. depolitizacije

24

Na vanrednom zasjedanju lokalnog parlamenta Herceg Novog odbornici su jednoglasno donijeli tri odluke, kojima se utvrđuju lokacije za postavljanje  trafostanica i elektro vodova za market HDL Laković u Sutorini, područje Luštice od Klinaca do Arze i vod od trafostanice Dubrava do Barigntona u Meljinama.

Riječ je o objektima, opštem dobru, podršci investitorima i građanima u boljem napajanju električnom energijom. To je u ime predlagača objasnio sekretar za prostorno planiranje, Vladimir Gardašević.

Odbornik Dragan Šimrak (SDP-URA) podstakao je diskusiju oko tretiranja privremenih objekata, po Odluci prethodne vlasti i kojom se, kako kaže, dozvoljava, da investitori grade i do 10 hiljada kvadrata, u armaturi, a da im se kasnije po nekom planskom dokumentu takav objekat vodi kao stalan.

– To imputura na korupciju visokog reda i odluku valja mijenjati – smatra Šimrak.

Danijela Đurović (SNP) pohvaljuje što investitori dolaze u Herceg Novi i novi trgovinski lanci zbog bolje ponude i slobodne konkurencije, ali privremeni objekti se moraju svesti na razumnu mjeru i bolje ih definisati. Ima i neriješenih imovinskih odnosa, na što ukazuju u dopisu odborničkim Klubovima iz PKB-a. Zabrinjava i način na koji je izgrađen diskont u Sutorini, kaže ona, jer nema  adekvatnog nagiba za pješački saobraćaj. Osim toga, investitor je izgradio rasvjetu za parking, a bilo bi lijepo i da izdvoji za dvije silajice za ulicu, smatra Đurović.

Za razliku od prve tri Odluke, sljedeće tri podijelile su vlast i opoziciju i otvorile temu o suštini depolitizacije, koju su u predizbornoj kampanji najavljivali konstituenti sadašnje vlasti. Tim odlukama se obezbjeđuje da Odbori direktora u tri d.o.o, čiji je osnivač Opština, Vodovod, JKS i Čistoća, imaju pet, umjesto dosdašanja tri člana.

Nevena Keković (DPS) podsjetila je da je 2015. godine kada je ta partija sa Izborom ušla u vlast, zatekla čak i devetočlane Upravne odbore u javnim preduzećima i ustanovama. Zbog racionalnosti i uštede sveli su ih na tri člana, pa je obrazloženje  sadašnje vlasti da je efikasnije i racionalnije rješavati probleme u Odborima sa pet članova nelogično u ekonomskom i svakom drugom smisu. Jer, riječ je o tome, tumači ona, da se predstavnci  svih pet činilaca vlasti smjeste i upravljaju preduzećima.

I dr Zoran Kovačević (DPS) smatra da više članlova Odbora direktora nije opravdano, tim prije što po Zakonju oni ne moraju ni da postoje.

Odgovorila je dr Tamara Vujović (Demokrate ), tvrdeći da preduzeća sa preko 100 zaposlenih treba da imaju optimalnih pet članova Odbora direktora, te da dosadašnja praksa nije bila dobra.

Sa 18 gasova vladajuće koalicije (Demokarte, DF, Novska lista, SNP i SDP-URA), devet protiv i 2 uzdržana izglasana je predložena Odluka.

Polemika je nastavljena i oko predloga za 22 kandidata u novu Skupštinu TO Herceg Novi, kako bi ta institucija izašla iz blokade, ali, kako se to u više navrata moglo čuti, i iz problematičnog načina poslovanja. Maja Bakrač (DPS) tvdi da nova vlast spiskom kandidata, gdje nema niti jendog člana DPS-a, samo dokazuje da neće funkcionisati po principu depolitizacije, kako je obećavala biračima.

Replicirala je dr Tamara Vujović (Demokrate), objašnjavajući  da nova opštinska vlast želi da preuzme apsolutnu odgovornost  i da ne pravi greške prethodne, kada je bio blokiran rad Skupštine TO. Jer, Statut TO predviđa da svi članovi moraju da budu prisutni.

Dr Zoran Kovačević (DPS) je kazao da je u prethodnom mandatu DPS pokazao da nema ništa protiv promjena u radu TO, ali su opstrukciju pravili članovi Izbora:

„Naš prigovor se ne odnosi na aktivnost nego na strukturu predloženih kandidata. Ako želimo da unaprijedimo poziciju na turističkom tržištu, onda je referentnost kandidata upitna. Predlagač ne prepoznaje ljude iz turističke privrede, već samo želi da obezbijedi kvorum kroz partijsku poslušnost“.

Predsjednik Skupštine, dr Miloš Bigović, pomirljivim tonom kazao je da je saglasan da svako kadrovsko rješenje bude podložno analizi, kao i da lista može biti unaprijeđena, tim prije jer treba izabrati i članove iz tursitičke privrede, ali „ostavimo da vrijeme pokaže“ kako će ko raditi svoj posao, kazao je Bigović.

Prije nego što je sa 18 za i 11 uzdrđanih glasova prošao spisak kandidata za novu Skupštinu TO HN, Nevena Keković je primjetila da sve već govori da će biti mnogo političkog zapošljavanja pod izgovorom preuzimanja apsolutne odgovornosti, a predsjednik Opštine, Stevan Katić je braneći spisak kandidata koje je predložio, najavio:

„Doći će do izmjena u radu TO, smanjićemo broj članva u Skupštini, što sada nismo bili u mogućnosti, promjenićemo Odluku o formiranju TO, Statut. Ljudi koje sam predložio da budu članovi su iz obalsti  turizma, hotelijeri, ugostitelji, privrednici, većina je izvan neke partije“ – ustvrdio je Katić.

Na kraju je svim glasovima vladajuće koalicije (19), kao i sa 10 opozicionih uzdržanih, za potpredsjednika Opštine imenovan Miloš Konjević (Novska lista) i za potpredsjednicu Danijela Đurović (SNP).

Zasjedanje je proteklo u prilično konstruktivnoj atmosferi, uprkos dominantnoj većini i suprotnim mišljenjima koja su stizala iz opozicionih klupa.

24 Komentari

 1. Sve što sam pisao evo ostvaruje se.Sada počinje maraton,ko će koga tu pregaziti i koji će kum ili kuma izvisiti,pa se onda naljutiti i popljuvati kuma,vrlo brzo ćemo videti.
  Odbori koji po zakonu ne moraju da postoje!!!zamislite sada imaju još dva člana više????Šta vam to pokazuje?Samo ono što neko neće da vidi a normalnom čovjeku sa gramom mozga je sve jasno.Mnogo se šetalo po kućama i mnogo obećavalo e sad dolazi na NAPLATU, ali dragi moji građani i po vašem džepu!!!!!!!!

 2. Moram ” Poslaniku” odgovoriti. Stariji sam čovjek. Vaš odgovor je zaista interesantan. Pretpostavljam da ste dobro pročitali i proučili Makijavelijevog ” Vladaoca”. Jer, vaš odgovor se slaže sa tim štivom. Na kraju krajeva, nije se Makijaveli ni svidio Medičijevima kojima je knjiga bila namjenjena. Ali, ne zaboravite na moral. I da narod u Novome dobro pamti. Zar ne mislite da je najvažniji čist obraz. Ppretpostavljam da ste dosta, dosta mlađi od mene. Razmislite. Ja nijesam nikakav partijac. Ali, ova vaša posljednja rečenica je ubistvna i mnogo kaže.

 3. Pitanje za “Poslanika” . Pretpostavljam da ste odbornik u SO. Molim Vas, zašto se ne predstavite i izađete iz te vlasti ako se ne poklapa sa vašim moralnim načelima? Ja, kao građanin imam pravo da bude anoniman i da se javljam pod raznim pseudonomima. Ali, Vi ste javni djelatnik. Još nešto. Sinoć sam se javio sa porukom u kojoj molim da se svi djelatnici- potpredsjednici SO i djelatnici u Odborima direktora – jave da li će te funkcije obavljati volonterski. Vidim da sam dobio nekoliko minusa. Valjda od onih koji su se “nameračili” na te funkcije. Samo da napomenem. Prije desetak godina jedan potpredsjednik SO je radio volonterski. Primio me je po nekom problemu. Vrlo korektno. Želim mu dobro zdravlje i dug život!

  9
  3
 4. Zao mi je najiskrenije sto sam dio ove vlasti-a ruku na srce svi gledaju samo svoj interes, zao mi je iskreno sto vecina javnosti nije i ne moze biti upoznata sa desavanjima u bifeu opstine,to je u istinu prava slika nase vlasti,

  23
  5
 5. Imputira na korupciju. Uh. Rijecnik u ruke i citanje propustenih lektira uvesti kao obavezu pa na prijemni ispit za politicare.

  9
  4
 6. Pitanje građanina kome je upravo došlo rješenje za porez na nekretnine: Da li će dva potpredsjednika SO raditi te poslove volonterski? Posebno da li će članovi Odbora direktora ( čija je funkcija čisto simbolična) raditi kao volonteri? Dobro bi bilo a i ljudski da se izjasne. Ili će dobijati apanaže sa naše grbače ( mislim na normalne poreske obaveznike)?!

  26
  6
 7. RADI ISTINITOG INFORMISANJA JAVNOST, HDL JE PLATIO PO OSNOVU KOMUNALIJA NEŠTO MANJE OD 1 MILION EURA U BUDŽET OPŠTINE, PA BI I OPŠTINA TREBALA U SUTORINI NAPRAVITI KOJI METAR TROTOARA I DVIJE TRI SIJALICE JAVNE RASVJETE. UZ TO BIĆE ZAPOSLENO STOTINAK GRAĐANA I GRAĐANKI HERCEG NOVOG.
  ZATO MISLIM DA JE OVO DOBRA INVESTICIJA I U SKLADU JE SA JAVNIM INTERESOM.

  42
  4
 8. Vratile se rode. Prijasnja-sadasnja vlast na celu sa Mandicem dovela je Herceg Novi do dna.’Ajte sad se pokazite na djelu i izadjite na povrsinu djelima,a ne obecanima.Kao stari igaljanin zelim uspjesnost,jer je ovo opstina svih nas.

  20
  3
 9. Čestitke potpredsjednicima na imenovanju, a sad zasučite rukave i sklonite što hitnije DPS šefove na svim nivoima.Novska listo ne zaboravite da imate obavezu da skinete sa funkcije i Borisa Obradovića, DPS ga postavio, odan im bio, a sad bi da se udomi i u novoj vlasti preko vas.

  18
  15
 10. Sta ovo veli Katić,da ne zapošljava on kumove već njegovi kumovi koje je predložio u TO ce to raditi. Ovo sve zaista ili nije prirodno ili smo svi zreli za dobrotu !

  18
  2
 11. Smijesno kako se Tamara Vujovic smijesi u skupstini O.H.N.. Nije svako za odbornika a kamoli za govornika.
  Danijeli i Mici neka je,…, vrijeme pokazace!

  28
  23

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code