Novska Skupština u srijedu vanredno o kulturi i EPK 2021

Novska Skupština u srijedu vanredno o kulturi i EPK 2021

1615
6
Podijeli

so hn 0804 2Odbornici lokalnog parlamenta će na desetom vanrednom zasjedanju posljednjeg dana avgusta raspravljati o predlogu Odluke o usvajanju smjernica za Program razvoja kulture za period 2017.-2022. godine. Potom i o predlogu zaključka o učešću Opštine Herceg-Novi u projektu „Herceg-Novi – Evropska prijestonica kulture za 2021. godinu“.

Kako bi se postigao konsenzus u oblasti razvoja kulture u Herceg Novom, prije usvajanja  Programa razvoja kulture, neophodno je prethodno usvojiti smjernice za njegovu izradu, da bi se metodološki bolje usmjerio dalji rad, obrazloženo je u skupštinskim materijalima. Obrađivač je Sekretarijat za kulturu, a smjernice za Program razvoja kulture za pet godina pripremili su: Vuk Vuković, Janko Ljumović i Milina Kovačević.

Picerija i restoran

Na desetak stranica ukazano je na to šta je hercegnovska kultura, na prethodna istraživanja, metodologiju – načela kulturnog razvoja, kulturne politike i strateškog planiranja u kulturi,
osnov za donošenje Programa, normativna polazišta i nadležnosti Opštine Herceg Novi, kulturni atlas Herceg Novog.

Smjernicama autori iniciraju i stvaranje novog konteksta kulture, koji, u konačnom, kako se navodi, treba da rezultira novim kvalitetom kulturnog života i sa jasnom profilacijom svih aktera u procesu produkcije, distribucije i diseminacije umjetnosti i kulture. Smjernice  sadrže relevantne odrednice lokalnih, nacionalnih i međunarodnih normativnih, strateških i istraživačkih dokumenata. Program razvoja kulture, u konačnoj verziji integrisaće i primjenu međunarodnih dokumenata poput Evropske agende za kulturu u globalizujućem svijetu, Strategiju „Evropa 2020“ i Agenda 21 za kulturu.

6 Komentari

  1. Vuk Vuković, Janko Ljumović i Milina Kovačević, ima li ko da je pravi Novljanin ili ce nam i ovo odredjivati ljudi “sa strane”. Kad’ se samo sjetim kako se ova Kovacevicka mucila da procita tekst sa bokeskim izrazima na jednom karnevalu prije nekoliko godina, ali sada je napredovala i moze da uci ona nas a Ljumovic ce sve to da zacini “magicnim” duhom Podgorice. Pogledajte one “Oridjinale” sto idu nedjeljom uvece i sve ce vam biti jasno.

  2. Možda, ako postanemo ” kulturni” poprave sijalice na gradskoj rasvjeti do 2021 pošto ih pola ne radi. Valjda će do tada ” Hesalight” predat nadležnost komunalnom. Zato projekat HN Evropska prestolnica kulture 2021 treba zdušno podržat , evo i Kotor nam daje podršku , blago nama s Vama.

Ostavite komentar

*

code