Početna Naslovna Novska Skupština: Za opoziciju budžet anemičan i potrošački, za vlast produkt prethodnika

Novska Skupština: Za opoziciju budžet anemičan i potrošački, za vlast produkt prethodnika

9

Skoro tri sata potrajala je skupštinska rasprava o završnom računu budžeta Opštine Herceg Novi  za 2015. godinu, u  nastavku 23. redovne sjednice, prije nego što je odluku prihvatila vladajuća koalicija (DPS-Izbor).

so-hn-241116Lani je budžet bio planiran na 14.550.000 eura, ali  je došlo do slabe naplate naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta, a potom Azmont nije uplatio očekivanu naknadu za komunalno opremanje građevinskog zemljišta, od 2,5 miliona eura. Zato je  rebalansom budžeta, završni račun 11.5 miliona eura, podsjetila je  sekretarka za budžet i finansije Irena Vučković.

Opozicionu analizu završnog računa, kao odraza stanja u Opštini otvorio je Stevo Cvjetković (SNP), ocjenjujući da budžet svake opštine predstavlja krvnu sliku vlasti. Po njemu je završni račun budžeta za 2015.godinu, anemičan, skroman i odraz nemoći opštinske administracije da  unaprijedi opšti ambijent u Herceg Novom. Ukazao je da čak 94 odsto budžeta predstavlja operativni, što znači da je on potrošački i poražavajući. Pri tom Skupština još nije razmatrala izvještaj o ostvarenju budžeta tokom ove godine, kao i  Nacrt predloga budžeta  za 2017. što je po njemu nedopustivo.

Oštre riječi na račun rada lokalne uprave uputio je nezavisni odbornik Obrad Gojković, smatarjući da je  opština finansijski uništena. Zato će opozicija građanima u svojim kancelarijama predstvljati ovaj akt kako bi i uvidjeli o kakvoj katastrofi je riječ, kaže Gojković. Za razliku od naše, kotorska opština ima ostavrenje budžeta za ovu godinu skoro 94%, a mi još pričamo o prošlogodišnjem kada je bilo 4 miliona eura manje od građevinskih dozvola, a čak 3.200.000 eura nova vlast je potrošila na plate:

– To je skok od pola miliona više, u odnosu na bivšu vlast. Zahvaljujući partijskom i rođačkom zapošljavanju, prebačaj u platama iznosiće ove godine čak 800.000 eura više. Zato predlažem da se hitno sazove sjednica SO na kojoj bi se raspravljalo o ostvarenju budžeta tokom ove godine i Nacrtu predloga budžeta za 2017, da se insistira na skraćivanju mandata Skupštine, te preduzumu hitne mjere  za „poboljšanje finansijske krvne slike” – insistira  Gojković.

Njemu se pridružio Milovan Baždar, (URA), ponavljajući da je budžet potrošački, a ne razvojni, te da se u brojnim segmentima poput zaduživanja, krši zakon, pa bi zbog nenanmjenskog trošenja trebalo da reaguje i inspekcija.

Nezavisni odbornik Mirko Mustur, smatra da je netransparentna  dodjela sredstava korisnicima budžeta u oblastima kulture i sporta, to isto zamjera i Danijela Đurović (SNP) kada je riječ o koncesionim naknadama:

– Iznos od 46.000 eura, koliko je opština Herceg Novi dobila, stoji u budžetu, ali ni odbornici niti građani već dvije godine ne znaju, koje je to koncesije Vlada odobrila u Herceg Novom. Isto se odnosi i na naknadu za korišćenje morskog dobra, po kojem 50 odsto treba pripasti opštini. Zašto mi nemamo izvješaj JP Morsko dobro i kako se sredstva ubiraju u Novom i kako opština troši taj novac – pitala je  Đurović.

I revizor je ukazao na nelogičnost između prikazanog broja zaposlenih i izdataka na lična primanja, koja su znatno uvećana, smatra Đurović, a došlo je i do kršenje zakona u dijelu kreditnih zaduženja, jer za njih Vlada nije dala odobrenja.

Iz opozcionih klupa su opet kritikovali vlast što ni ovoga puta zasjedanju nije prisustvovala predsjednica Opštine, Nataša Aćimović. Njihovim argumentima oko završng računa budžeta suprostavila je svoje Sandra Požgaj (DPS). Optužila je opoziciju da je dok je bila na vlasti „napumpavala“ kapitalni budžet stavljajući u njega stavke koje mu ne pripadaju, te da se prvi put sada pred odbornicima našao detaljan izvještaj koji ne krije nijedan podatak.

Predsjednik SO Andrija Radman, je podsjetio da je završni račun budžeta rađen po naslijeđenoj metodologij bivše vlasti, kao i da se izvještaj revizora prvi put za 15 godina, integralno, našao pred odbornicima. To prethodna vlast nikada nije radila, već su potpune izvještaje revizora „krili kao zmija noge“. Zato je završni račun za 2015.godinu  produkt rada bivše vlasti, od koje je nova naslijedila samo dugove:

– Koalcija DPS – Izbor vratila je dugove bivše vlasti, a rebalans budžeta za ovu godinu prvi put biće u plusu – kazao je Radman.

Njegove navode osporila je Danijela Đurović, podsjećajući da je prilikom primopredaje jasno napisano da je ostavljeni dug 1,5 miliona eura, te da se ne odnosi na neisplaćene poreze i doprinose zaposlenih.

Odbornici su većinom glasova usvojili i Predlog odluke o zaključenju sporazuma o regulisanju imovinsko pravnih odnosa, Predlog odluke o utvrđivanju lokacije za izgradnju vodovodne i kanalizacione infrastrukture u Đenovićima, Predlog odluke o kriterijumima, načinu i postupku raspodjele sredstava za izdavačku djelatnost i Predlog odluke  davanju saglasnosti na program podizanja spomen obilježja u 2016. godini.

Predlog odluke o davanju saglasnosti na memorandum o saradnji za sprovođenje regionalnog stambenog programa, povučen je, na zahtjev predlagača.

9 Komentari

 1. Koliko mene sjecanje sluzi kada je doslo do promjene vlasti u HN na racunu opstinskom je bila poprilicna suma koja je pokrivala sve dugove i to su tada priznali i oni koji su vlast preuzeli. Zato je jako ruzno poslije dvije godine vladavine krivit prethodnu vlast koja da se razumijemo nije bila dobra ali izgleda da su ovi jos gori.

 2. Kakav anemican, to su samo izlizane fraze, ovo je zavrsni racun budzeta rasipnika i neradnika kojima su djedovi i ocevi ostavili bogatstvo ovog grada.Lako je i sto ce potrosit nego cemo ostat obrukani da se sa nama sprdaju oni koji se toj sreci nikad nisu nadali.

 3. KAKO CE UZETI NOVAC OD DOZVOLA ZA GRADNJU KADA U TOM SEKRETARIJATU NISTA NE RADE ,I KADA RADE ,UGLAVNOM RADE NAOPAKO ,SAMO OTEZAVAJU LJUDIMA DA DODU DO DOZVOLE !!!

 4. I poslije dvije godine kriva stara vlast a jeli kriva i za led rasvjetu, prestonicu kulture, kik boks, autobusku, hladnjacu na Kameno, lift, 100 meleona od vlade itd. Nego polako kupite prnje.

 5. Zasto varate ovaj narod , zar nije opstina morala kada se prodao Kumbor pare od prodaje sve da potrosi na placanje poreza i doprinosa drzavi za sve opstinske firme ? Nakon toga dug je bio. na 0.
  Jedan podatak koji je 100% tacan , JP Cistoca za poreze i doprinose duguje citavu predhodnu godinu.
  Komunalno , Opstina , i ostale firme vise od pola godine ne uplacuju poreze i doprinose radnicima.
  Pitanje je dana kada ti radnici nece moci ni svoje zdravstvene knjizice ovjeriti , inace i sad se ovjeravaju dogovorom izmedju partijskih drugova .

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code