Početna Đorđeva Đirada Novske pčele na službenom putovanju

Novske pčele na službenom putovanju

11

Još kada sam koncem juna stigao u Herceg Novi začudio sam se da u vrtu oko moje kuće cvijeta cvijeće, ali nema ni leptira niti pčela. Mislio sam da je to zbog kišovitog vremena.

Odmah po dolasku sam se dao u sadnju pomidora. Prije koju godinu sam se zabezeknuo da supermarketi u Novom prodaju pomidore iz Holandije, te sam odlučio da se okušam kao poljoprivrednik.

Sadnice su napredovale i procvijetale, ali pčela koje bi trebalo da ih opraše još nije bilo…

Ovih dana su plodovi smokve sušarice kraj kuće počeli da sazrijevaju, ali nije bilo pčela koje su po običaju progizale sasvim zrele plodove i sisale iz njih slad…

Pri kupanju u moru sam primijetio da nema pčela koje su imale nesreću da padnu u more i bore se za život. Ranije sam im redovno postavljao nadlanicu lijeve ruke i puštao da se uhvate za nju. Potom sam ih iznosio na suvo, po mogućnosti tuširao slatkom vodom i odlagao u zelenilo. Nikada me niti jedna nije peknula, a jedan pčelar mi je rekao da pčelama koje su pale u more nema više spasa. Svejedno nisam odustao od mog običaja, a upoznao sam i druge ljude koji rade istu stvar – čak i žene!

Danas (19. juli 2018.) sam na Škveru upitao djevojke koje prodaju voće i povrće da li im pčele napadaju zrele plodove. Rekle su mi da ove godine nemaju sa pčelama probleme – pčela nema.
Potom sam na novskoj pijaci zapitao prodavačice da li im pčele ometaju posao. Sve su rekle da ih ove godine još nema…
Na velikom grmu kadifica kod taksi stanice ljeti redovno ima leptira i pčela. Danas sam ih uzaludno tražio…

Reklo bi se da su stotine i hiljade litara insekticida koji su prskane palme protiv crvenih surlaša pogodile drugi cilj…Ali, dobro, turistička je sezona i ne treba praviti paniku. A i djeca bi se rastužila, jer vole pčelicu Maju i med. Recimo da su pčele otišle na službeno putovanje.

I tako psić kraj verdure na Škveru i pas lutalica Vili uz palmice i cvijeće pored čekaonice lokalnog autobusa kraj parka Boke ne moraju strijepiti da će ih bocnuti neka ljuta pčela. U Novom ih više nema, kolektivno su otišle na službeno putovanje.

Đorđe Matković

11 Komentari

 1. Nestanak pčela je realno ogroman problem koji može imati nesagledive posljedice za ljudsku vrstu. Prema Ajnštajnovim predviđanjima čovjek ima 4 godine fore nakon nestanka pčela. Nadajmo se da do tog scenarija ipak neće doći, ali takođe trebamo znati šta sve utiče na njihovo izumiranje.

  Primjećujem da naš komentator Đorđe u svojim điradama učestalo pominje tretiranje palmi u negativnom kontekstu pa tako i u vezi pčela, ipak treba znati da je to zaprašivanje samo jedna od loših stvari u moru svih oružja u teroru nad pčelama. Za početak treba znati da svako ko uzgaja danas pomidore (pa i sam Đorđe), a sadnice je kupio, vrlo vjerovatno izlaže opasnosti te iste pčele jer se najčešće radi o genetski izmjenjenim biljkama koje dokazano štete pčelama, a koje se još i dodatno tretiraju vještačkim đubrivima i drugim dodacima… Dalje, treba se upoznati sa terminom – CCD sindrom (kolaps pčelinjih kolonija) tj. radi se poremećaju koji se od 2006 rapidno proširio iz Amerike po Evropi i svijetu. Uz to, neophodno se upoznati sa mrežom i politikom kompanija Monstanto/Bayer/Syngenta koje imaju monopol na takvo sjemenje, pesticide i njihov uticaj na poljoprivredu u globalu.

  Vjerujem da su novske pčele pretekle i otišle u radnu sezonu u planinske predjele, ohrabruje i to što su pčelari dobili upozorenja prije prskanja surlaša i komaraca da pašu sprovedu u sigurnim zonama.

  I na kraju, zašto je u novskim marketima pomidora iz EU a ne iz CG, pa pitajte uvoznički lobi kojem nije u interesu da plasira domaću a skuplju robu. No, na kraju je svejedno, jer i to sjeme iz crnogorske zemlje je GMO – Made in Holland.

  I još nešto, kad našeg komentatora muči sudbina palmi, nek istraži pravi uzrok pojave surlaša. Zašto i kako je dozvoljeno da se uvoze palme bez detaljne provjere i analize. I u kojem luskuznom ritortu u Boki se prvi put pojavilo ovo crveno čudovište.

  16
  • Utisak je da se ovdje javio lobista koji baca dimne bombe, zatire tragove i postavlja lazne tragove ne bi li odstranio sumnju da je traljavo prskanje protiv surlasa krivo za nestanak pcela u Novom. Surlas se pojavio u Boki isto kao i svugdje drugo na Mediteranu. Da palme nisu uvezene iz Afrike (Egipat?) svejedno bi se surlas prije ili poslije dokopao primorja Crne Gore. Ista stvar se dogodila sa tigrastim komarcima i potom sa kineskim bubamarama – njih niko nije uvozio… Svako malo saznajemo o novim vrstama riba u Jadranu; neke su i izuzetno otrovne…
   Crna Gora je u srecnoj situaciji da sama aktivno ne ucestvuje u genetskom mijenjaju zivotnih namirnica. Valjda je zbog toga CG u situaciji da nema laboratorije koji su u stanju da razlikuju normalne namirnice od onih GMO. Blago nama! U vrijeme katastrofe u Cernobilu mediji su javili A – da u Crnoj Gori nije izmjerena povisena radioktivnost, B – da Crna Gora ne posjeduje aparat za mjerenje radioaktivnosti… Tako je otprilike i sada: imamo samo “kafanske naucnike”…
   Pcele u Novom nisu unaprijed obavjestene sta im “cvijeta” sa prskanjem surlasa pa su stradale. Nadam se samo da ce jednog dana populacije iz brda ponovo sici do mora.
   Kinezi su do te mjere bili ubrzali industriju i zagadili prirodu da je bilo pokrajina koje su ostale bez pcela. Gledao sam TV izvjestaje na kojim se vidi da kineski seljaci rucno penjelima oprasuju cvjetove vocaka. To ih je dovelo pameti pa su poceli radikalno stititi prirodu.
   Nadam se da ce takva vremena doci i u CG koja je nominalno “ekoloska drzava” (ha-ha-ha)

   4
   5
   • Hm, niste u pravu. Prošetajte izvan šetališta Pet Danica i informišite se o ljudima koji drže košnice na teritoriji novske opštine, pa provjerite svoje tvrdnje na konkretnim primjerima. Da su izumrle, zar ne mislite da to već ne bi bila velika vijest na ovom portalu? Dalje, dokazano je da invazivne vrste poput spomenutih kineskih bubamara i raznih vrsta komaraca i sl. dospijevaju prvenstveno transportom robe, a kako se brzo razmnožavaju širenje po novoj sredini je neminovno. Što se tiče surlaša, prvi zabilježeni slučajevi su u Tivtu, i upravo je tamo najviše surlaš poharao. Možete i predstavnicima te opštine uputi oštru notu zbog nesnalaženja u datoj situaciji, što je rezultiralo nezapamćenom siromašenju Boke kad je kanarska datula u pitanju. GMO… Nama ni ne trebaju laboratorije… Crna Gora zajedno za drugim balkanskim državama je odavno postala deponija Evrope.. samo Bog zna šta jedemo i pijemo, čime se njegujemo… Jer prva klasa ide za odabrane zemlje, škart ide zna se gdje. Ali, Vi, koji ste u DE i drugim ‘glavnim’ članicama EU trebate tamo dići glas i lobirati za svoju domovinu i iznosti dokaze kako nas zasipaju i truju svakakvim prehrambenim, farmacetskim, odjevnim.. smećem. Možda nešto i opipljivo i uradite.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code