Početna Društvo Novski azil za pse dobio dvadeset novih kućica

Novski azil za pse dobio dvadeset novih kućica

13

Pred najhladniji period godine u novski azil za napuštene pse stiglo je dvadeset novih kućica, koje su već u upotrebi. Kućice za sklonište na Dizdarici obezbijedila je Opština Herceg Novi, koja zajedno sa preduzećem „Čistoća“ i volonterima radi na unapređenju uslova za zbrinjavanje pasa u ovom objektu – saopštavaju iz lokalne uprave.

Foto: Služba za informisanje Opštine Herceg Novi

Da je kupovina kućica bila neophodna i važna, te koliko su one doprinijele poboljšanju tretmana životinja, uvjerio se danas predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić, koji je sa saradnicima obišao Azil. On je izrazio zadovoljstvo načinom na koji je realizovan posao nabavke, montaže i postavljanja kućica, kao i funkcionisanjem Azila.

Saradnja lokalne uprave i „Čistoće“ sa volonterima dobar je put za prepoznavanje potreba i nastavak poboljšanja uslova u Azilu, kazao je Katić. Kako je istakao, lokalna uprava je u nacrt Budžet za 2020. godinu uvrstila i sredstva za rad Azila, prepoznajući da je ovaj objekat potreba grada i da je važno obezbijediti dobre uslove za zbrinjavanje napuštenih životinja.

On se zahvalio sugrađanima koji su udomili pse, kao i onima koji svojim donacijama značajno pomažu snabdijevanje Azila. Pozvao je sve koji žele ljubimca da obiđu Azil i nađu sebi novog prijatelja.

Direktor „Čistoće“ Vladimir Arsić istakao je da su kućice dobrodošle, naročito pred zimu. Kako je informisao, vrijednost ove nabavke je oko tri hiljade eura, a nakon nje je stigao i pijesak kojim će biti zastrt prostor za kretanje pasa. U Azil su trenutno smještena 84 psa, a poslove prikupljanja, smještaja i brige o životinjama obavlja pet zaposlenih.

Arsić ističe da su troškovi rada Azila prilični, oni iznose između pet i šest hiljada eura mjesečno. Funkcionisanje značajno olakšava pomoć građana, fizičkih i privrednih lica, kaže Arsić i posebno se zahvaljuje preduzeću „Vodovod i kanalizacija“ i anonimnim donatorima na većoj količini hrane koju tokom mjeseca doniraju.

Direktor dodaje da je još jedan trošak nadoknada za korišćenje objekta u vrijednosti od 222 eura mjesečno, koju „Čistoća“ plaća Ministarstvu odbrane kao vlasniku prostora. Kako dodaje, uložena su i značajna sredstva u adaptaciju ovih prostorija, za šta od Ministarstva nisu uspjeli da dobiju refundaciju sredstva.

Rad Azila trenutno pomaže pet registrovanih volontera. Jedna od njih, volonterka Jasna Čavić kazala je da nastoje da obezbijede različite donacije u hrani i opremi, ali i da promovišu udomljavanje pasa. Ona smatra da je potrebno olakšati procedure prilikom posjeta azilu, te da bi volonterizam u Herceg Novom trebalo da bude na višem nivou.

13 Komentari

  1. Katic podrzava Arsica u nezakonitom ugovaranju poslova na sanaciji otpada na tisovim gredama.Ili je neinformisan ili je uvezao partijski interes ili se pravi lud.Sta god da je to je sramota i bruka ali valjda ce i tuzilastvo uskoro nesto saopstiti pa da sva javnost vidi “domete” ove vlasti.

  2. Zaista lijepo, bez brige i ljubavi prema zivotinjama nema ni istog prema ljudima. Pogledajte samo Ameriku i ostale malo osvijescenije zemlje na kojima bi ova nasa balkanska sela trebala da uce

  3. Ovaj Katic bog te vidio opasan igrac a mi se sprdamo s njim.On je ukinuo i lajkove na radio jadran?Mora da su mu se svidjali.Ovo pokusava da ucutka narod.Ucutkat ce narod tebe za godinu dana.Lajk za Stevana.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code