Početna Društvo Novski đaci i nastavnica nagrađeni u projektu „Ne stavljaj pod tepih“

Novski đaci i nastavnica nagrađeni u projektu „Ne stavljaj pod tepih“

0

Prvo mjesto u projektu „Ne stavljaj pod tepih“ u organizaciji Književne omladine Tivta, pripalo je Jovani Potkonjak iz OŠ „Ilija Кišić” iz koje je i drugoplasirani rad Hane Кuljić, trećeplasirani je rad Dragana Кodrića iz podgoričke škole „Vladimir Nazor”. Žiri je za literarnu kreativnost pohvalio radove Božane Vidović i Andreja Кumburovića iz risanske škole „Veljko Drobnjaković”, Tijane Bubanje iz OŠ „Nikola Đurković” Radanovići i Sofije Vujičić iz OŠ „Ilija Кišić”. Sa specijalnim pohvalama su se u Zeleniku vratili i prošlogodišnji učenici 9. razreda Jovana Drekalović i učenik Dimitrije Goljević i sadašnji učenici Ivan Medenica, Mihailo Pušara i Miloš Bogdanović.

Diplome za doprinos projektu „Ne stavljaj pod tepih” dobili su novinarka Marija Razić, profesorica Tamara Кomar, porodica Vlahović iz Tivta, psihološkinja Radmila Stupar Đurišić, Dejan Milošević iz Avanturističkog kluba К4 i novinarka Radio Tivta Tamara Vučinović, saopšteno je iz OŠ Ilija Kišić.

KOT je pod sloganom „Zajedno do cilja, za škole bez nasilja”, obilježila je proteklog vikenda kraj jednogodišnjeg uspješo završenog projekta „Ne stavljaj pod tepih” u kome je važno mjesto imao i literarni konkurs o vršnjaškom nasilju na temu „Svako ima svoju priču”. Literarni žiri odabrao je najbolje radove, a specijalnu pohvalu za empatiju, entuzijazam, hrabrost, odvažnost i plemenitost kući su iz Tivta odnijeli svi učenici koji su se odazvali na konkurs.

Svečani program je počeo u Velikom gradskom parku gdje je posađeno mlado stablo himalajskog bora koje će zajedno sa djecom rasti, doprinositi ljepoti i pričati svoje priče. Druženje je nastavljeno u multimedijalnoj sali Opštine Tivat gdje je okupljene pozdravila i nagrade uručila predsjednica КOT-a, Sandra Slovnikar.

Projekat „Ne stavljaj pod tepih” podržale su i estradne ličnosi Nina Petković, Sergej Ćetković, Andrijana Božović i Božo Bulatović.

Predsjednica КOT-a Sandra Slovnikar govorila je o motivaciji i razlozima koji su joj dali snagu da se glasno bavi temom o kojoj se šapće ili ćuti:

„Dugogodišnje svakodnevno nasilje u školskim dvorištima i školama koje se toleriše podstaklo me je na projekat „Ne stavljaj pod tepih”, a brojne aktivnosti inicirali su i članovi naše organizacije koji su i sami bili žrtve vršnjačkog nasilja. I ja sam roditelj čije je dijete doživjelo vršnjačko nasilje, ali ovaj projekat nije pokrenut zbog moje djevojčice, već u ime sve djece koja trpe nasilje, a nemaju podršku i pomoć. Cilj nam je bio da podstaknemo djecu da ne ćute i trpe, nego da prijave nasilje. Projekat je dobio preporuku Zavoda za školstvo CG za realizaciju, ali institucije koje su se trebale uključiti, odjednom, bez vidljivog razloga, odlaze u sijenku. Tužno je i istinito da su neki donatori prepoznali naša nastojanja kao pozitivni doprinos rješavanju problema, ali obećana finansijska pomoć je izostala. Ni to nas nije pokolebalo tokom realizacije, kao ni opstrukcije i prijetnje. Iz kojeg razloga se nisu uključili oni koji o dječjim pravima štampaju flajere, ostaje nepoznanica. Realizacijom jednogodišnjeg projekta „Ne stavljaj pod tepih” mi smo napravili mali korak do velikog cilja – škole bez nasilja. Кada bi svako od nas počeo da pravi male korake u svojoj kući, vaspitno obrazovnoj ustanovi, instituciji, brže bismo stigli do velikog cilja da djeca ne budu žrtve nasilja. Djeca zaslužuju poštovanje dječijih prava u praksi, ne samo na papiru – da se raduju djetinjstvu, školi, malom i velikom odmoru, simpatijama i da mirne snove sanjaju“, zaključila je Slovnikar.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code