NOVSKI ĐACI MARENDUJU NEZDRAVE PRERAĐEVINE

NOVSKI ĐACI MARENDUJU NEZDRAVE PRERAĐEVINE

146
0
Podijeli

Sve četiri osnovne škole i jedna srednja u Herceg Novom imaju kantine u kojima đaci mogu kupiti marendu za veliki odmor.

To su, uglavnom, peciva, sendviči i razne grickalice. Pored kantine oni veoma često kupuju izvan školskog dvorišta užinu ili grickalice. Tako se stvori u određenim periodima dana velika gužva u raznim kisocima za fast food, pekarama, punktovima, koji stalno niču oko škola. Jer, djeca su dobri potrošači.
Direktori svih ustanova ističu da hranu u kantinama škole redovno kontroliše sanitarna inspekcija, kao i zaposleni u ustanovi. Prema njihovim riječima higijena je na visokom nivou, a česte degustacije obavljaju roditelji i nastavnici.
Ono što je najveći problem u Osnovnoj školi „Dašo Pavičević” na Toploj jeste prodaja hrane ispred škole, koja se donosi u korpama i nije kontrolisana. Direktor Nikola Stojanović naglašava da djeca često prelaze ulicu Mića vavića, ili Njegoševu,izvan pješačkog prelaza, kako bi kupili marendu. Jer, nemaju dovoljno vremena da za 15-ak minuta svi dođu na red u kantini.
U Srednjoj školi “Ivan Goran Kovačić” nalazi se i registrovani Centar za obuku đaka, gdje između ostalog prodaju hranu za užinu. No, koliko je to sve zdrava, nekonzervirana i nepererađena hrana, koliko je zastupljeno povrće, drugo je pitanje.
Učenici nijesu dovoljno informisani o zdravoj ishrani, potvrdili su nam svi direktori škola. Većina misli da škole, ali i roditelji treba da o tome edukuju djecu. Jedino je Osnovna škola u Bijeloj „Orjenski Batoljon” u izborne predmete uvela predmet „Zdravi stilovi života”. Direktorka ove škole Jarmila Radović smatra da đaci mogu da se informišu svakodnevno i kroz medije i ostala predavanja o prednostima zdrave „užine”, ali na žalost, većini to nije bitno.
Zajednička kuhinja za sve škole, koja bi radila po strogim standardima sa kontrolisanim nutritivnim vrijednostima zdravih namirnica i obroka, za direktore novskih škola je dobra ideja, ali daleko od realizacije.
Ako je samo problem neinformisanost đaka, kako uglavnom ističu, onda bi upravo škole trebalo više da porade na tome. Nikako bez roditelja, koji najčešće nemaju vremena da svojoj djeci naprave zdravu marendu, pa im daju po euro za sendivič sa salamom i majonezom, za čips ili neki fast food, čokoladicu…Valajlo bi koristiti evropsku praksu škola koje su uvele zdrave đačke obroke, koji čak manje koštaju od masnih bureka i pljeskavica, užeglih salama i prženih krompirića.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code