Početna Društvo NOVSKI MATURANTI KRENULI NA EKSKURZIJU PO EVROPI

NOVSKI MATURANTI KRENULI NA EKSKURZIJU PO EVROPI

0

maturanti3Za početak nastupajuće školske godine jedino su rasterećeni s pripremama crnogorski maturanti. Predstoji im maturska ekskurzija, ili su već na putu, što je jedan od najvažnijih  događaja tokom školovanja.

 

Za put koji traje obično od osam do 10 dana roditelji moraju da izdvoje između 345 i 370 eura, ali i nešto džeparca koji se kreće od 200 pa i do 500 eura, ako su roditelji imućniji i darežljiviji. Neki su putovanje već otplatili, jer su pojedine škole omogućile plaćanje u ratama. No, ima i onih čiji će roditelji još mjesecima izdvajati novac. Kao i ranijih godina, učenici završnih razreda srednjih škola putovaće širom Evrope, a najčešće u Italiju, Španiju, Francusku, Češku, Austriju i Mađarsku.

I pored pojedinačnih slučajeva sponzorstva, solidarnosti među đacima, određenih popusta, oko 10 odsto maturanata u Crnoj Gori, zbog lošeg materijalnog položaja, neće sa drugarima krenuti u obilazak Evrope. To, kako saznajemo, nije slučaj sa hercegnovskim maturantima, kojih za razliku od prošle godine ima 17 više, pa će ukupno 214 đaka u dvije grupe vidjeti Beč, Minhen, Prag i Salzburg.

Na osmodnevni put prva grupa od 97 maturanata i četvoro profesora krenula je danas u 14 časova sa platoa Instituta u Igalu, dok druga, njih 107, uz pet profesora, sa istog mjesta kreće sjutra, takođe od 14 časova.

– I ove godine angažovali smo agenciju „Atlas turs“ koja još od 2006. godine vodi đake ove obrazovne ustanove na maturske ekskurzije – kaže nam direktor Srednje mješovite škole „Ivan Goran Kovačić“ Momir Dragićević. Prema njegovim riječima, cijena ovog aranžmana je 365 eura, s tim što su roditelji 30 odsto sume uplatili prije, a ostatak će nakon puta, u sedam mjesečnih rata.

Maturantima su pred polazak policajci Područne jedinice Uprave policije Herceg Novi podijelili flajere sa upustvima kako se ponašati u stranoj zemlji i kako je moguće razrješiti neke od problema ako do njih dođe.maturanti1

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code