Početna Politika NOVSKI ODBORNICI O PLANOVIMA

NOVSKI ODBORNICI O PLANOVIMA

0

opstinaLokalna Skupština u Herceg-Novom najviše se danas bavila planskom dokumentacijom. Odnornici su imali dosta primjedbi na DUP-ove: Topla III, Zelenika centar, Brežine Ubojno, Kočište Brguli na Luštici i Blaca Jošica, ali oko detaljnog urabnističkog plana Igalo Bare sporili su se skoro dvije ure.

Detaljni urbanistički plan Bare Igalo definisao je zone buduće glavne Autobuske stanice, individulanog i kolektivnog stanovanja i zonu sportskih objekata i rekreacije u Igalu na površini od oko 11 hektara.

Dragan Janković iz DPS-a je ustvrdio da je taj planski dokument u suprotnosti sa prostornim planom i Master planom razvoja turizma i da najdirektnije ugrožavava zdravstveni turizam. On je konstatovao da će izgradnja Autobuske stanice u neposrednoj blizini Instituta Igalo, koja je i veliki zagađivač, negativno uticati na rad te zdravstveno turističke ustanove.

Komentarišući plan za izgradnju apartmanskog naselja sa oko 300 stambenih jedinica, Janković je ustvrdio da je to udovoljavanje interesima beogradske firme  „ Energoprojekt“, koja je i jedan od obrađivača plana. To je u skladu sa aneksom ugovora koji su prije nekoliko godina potpisali sa Opštinom.

Oponirajući Jankoviću odbornik Narodne stranke Mladen Rostović je ustvrdio da “planovi višeg reda nisu u interesu grada”, a kao primjer naveo plan da se u Njivicama izgradi Ribarska luka koja bi, prema njegovoj tvrdnji ugrožavala i štetila razvoju zdravstvenog turizma u Igalu i opštini.

Dr.Djuro Marić iz DPS-a je uvjeren da “niko osim Energoprojekta ne profitira od ponuđenog plana “, a da je upitno, ako se ne naplate komunalije kako će se srediti infrastruktura.  Prema njegovom mišljenju, planirani 25-metarski bazen u Igalu je neadekvatan i na njegovom mjestu bilo bi bolje graditi onaj olimpijskih dimenzija.

Stevan Katić iz Pokreta za promjene je reagujući na primjedbe da se dozvolom izgradnje apartmanskih naselja u blizini Instituta dovodi u pitanje njegov opstanak,  primjetio da nije bilo reakcija kada je nešto slično zahtjevao jedan od zainteresovanih za privatizaciju te zdravstvene ustanove – Filip Cepter.
Institut je kao potkovicom ograničen sa tri strane čime je njegov razvoj ograničen, ali i opasno ugrožena njegova djelatnost zaključio je Janković. Plan je prošao iako su odbornici opozicije DPS i SDP bili protiv.

Uprkos brojnim primjedbama prošla je Studija lokacije za mjesno groblje u Ratiševini.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code