Početna Ekonomija Novski privrednici nezainteresovani za EXPO Dubai, Opština predstavlja Strateški plan razvoja

Novski privrednici nezainteresovani za EXPO Dubai, Opština predstavlja Strateški plan razvoja

13

Herceg Novi će na Svjetskoj izložbi EXPO Dubai 2020 predstavljati samo lokalna uprava sa projektima iz Strateškog plana razvoja grada, budući da se novski privrednici nijesu odazvali pozivu Opštine za učešće. Poziv je bio otvoren do 31. avgusta.

Photo by Timo Volz from Pexels

Odziv novskih privrednika bio je veoma slab, a interesovanje su iskazali uglavnom turistički poslenici. Radiju Jadran su u lokalnoj upravi kazali da su se kotorski privrednici više interesovali za učešće od novskih.

„Na žalost, niko od lokalnih privrednika nije odgovorio na poziv. Mislim da je ovo bila odlična šansa za besplatnu promociju projekata iz opštine Herceg Novi za koju nije iskazano interesovanje“, potvrdio je Radiju Jadran savjetnik predsjednika Opštine, Nenad Vitomirović.

Nizak nivo interesovanja privrednika da svoje projekte predstave u crnogorskom paviljonu i potraže partnere i investitore u Dubaiju, Vitomirović obrazlaže višedecenijskim nepovjerenjem u državne institucije:

„Ovo govorim iz razloga što je situacija slična i u drugim opštinama. Ako želite da promovišete svoj projekat pred investitorima obično za to morate da izdvojite ne malu svotu ili da imate ugovor sa „promoterom“ kojim se obavezujete da ćete isplatiti procenat od investicije u slučaju pozitivnog ishoda. Ovdje je to besplatno i trebalo je biti u sklopu termina posvećenog Herceg Novom, tako da je prezentacija ponude Herceg Novog u smislu investicionog potencijala osmišljena kao zasebni događaj u paviljonu Crne Gore na sajmu. I pored toga nema zainteresovanih! Možda i lokalni privrednici smatraju da njihovi projekti nijesu adekvatni za tako ozbiljan događaj“, navodi naš sagovornik.

Ovo bi, kako dodaje, trebalo biti predmet ozbiljne analize na nivou Crne Gore, kako bi zaista našli uzroke slabog odziva.

„Ovakve prilike se ne smiju propuštati, pogotovo zbog očekivanog oporavka svjetske ekonomije nakon pandemije i intenzivnijeg talasa investicija. Trebalo bi da se takmičimo sa jakom svjetskom konkurencijom, naročito sa državama u regionu, kako bi privukli investitore, a ne da sjedimo skrštenih ruku. Mislim da je potrebna i edukacija naših privrednika o mogućnostima saradnje kako bi se sprovodile zajedničke aktivnosti javnog i privatnog sektora radi optimalnijeg lokalnog ekonomskog razvoja“, smatra Vitomirović.

Podsjetićemo da je zvanično otvaranje EXPO izložbe najavljeno je 30. septembar, dok će zemlje učesnice već sjutradan otvoriti paviljone kako bi privukli pažnju što više posjetilaca i na taj način predstavili najbolje prakse iz svojih zemalja. Na crnogorskom paviljonu trenutno su ministar ekonomskog razvoja, Jakov Milatović, kao i direktorica paviljona Milena Pejović – Eraković sa timovima.

Lokalna samouprava predstaviće projekte iz Strateškog plana razvoja, ističe Vitomirović:

„Projekti su uglavnom vezani za povećanje smještajnih kapaciteta u hotelima više kategorije jer je turizam za nas primaran. Te projekte će pratiti i infrastrukturni projekti podmorskog tunela i zaobilaznice, najveći projekti saobraćajne infrastrukture u istoriji Herceg Novog. Povezivanje poluostrva Luštice sa Zelenikom i smanjenje saobraćajnih gužvi kroz opštinu su ciljevi ovih projekata usklađenih sa planom korištenja prostora, što će u konačnici pozitivno uticati na dalji razvoj turizma, valorizaciju prostora Luštice i socio-ekonomski razvoj cijele opšine“, objašnjava on.

Cilj lokalne uprave je da kroz promociju turističke i investicione destinacije poveća broj turista i investitora iz GCC i ostalih zemalja svijeta:

„A EXPO je zaista cijeli svijet u malom. Nećemo biti zatvoreni u paviljonu, pokušaćemo da uspostavimo saradnju sa privrednicima i institucijama iz ciljnih zemalja shodno našoj strategiji razvoja. Još nije odlučeno ko će sve iz lokalne samouprave učestvovati na sajmu. Pored predstavnika LS planirano je da budu prisutni predstavnici LTO i Instituta “Dr Simo Milošević” iz Igala“, naveo je Vitomirović.

Izvođači radova „Simmetrico Networks“ zvanično su ministru Milatoviću predali crnogorski dio paviljona na rukovođenje. Milatović je kazao da je Ministarstvo ekonomskog razvoja u maju preuzelo koordinaciju učešćem Crne Gore na globalnom događaju Expo 2020 i da su za samo pet mjeseci napravili izvanredan posao.

Direktorica Paviljona Milena Pejović – Eraković i njen tim već neko vrijeme borave u Dubaiju kako bi ispratili završne pripreme i provjere pred otvaranje izložbe.

“Možda naš paviljon ne zauzima najveći prostor, ali uz najbolji tim uspjeli smo da dočaramo Crnu Goru, njene prirodne ljepote i investicione potencijale i to je i suština učešća. Moram da se zahvalim cijelom timu, s obzirom da smo samo za nekoliko mjeseci, od kada je MER preuzeo koordinaciju na projektu, uspjeli da završimo paviljon na vrijeme, a da kvalitet ne izostane”, istakla je Pejović – Eraković.

13 Komentari

 1. Na kraju će ta zemlja kolonizirati Crnu Goru. Imaju sve što im treba: puno novca i male skrupule. Želi li Crna Gora biti lavovski rep ili glava miša?

 2. Savreneni kruzeri imaju gaz do 10 m. zeleničko Mulo ima pretežno znatno veću dubinu. Za vrijeme italijanske okupacije tu su se vezivala i po dva prekookenska transporna broda odjednom. “Mješovito” doduše nije poduoiralo turizam – nije mu to ni bio zadatak – ali je izgrađivalo privredu Zelenike i obnovilo Mulo iza zemljotresa. Poslije državne krize našli su partnera u Italiji za nove projekte i planirali čak trajekt za Barletu. Ovo je prekinula svjetska kriza 2008 – kada je nestao i stalni teretnjak “Zelenika”. PKB je pritom bio samo gotovan u napuštenom vojnom logoru. Danas drže najbolje zeleničke prostore dva opštinska mrtva puvala. Prilikom ove izbone kampanje Katić je – u Zelrnici zajedno sa Bečićem – rekao da će Luka Zelenika kroz kruzer turizam pokrenuti novi razvoj ove Opštine. Da ako to prikaže i u Dubaju.

 3. “LUKA ZELENIKA” se samo zove luka i nista vise.Prije 100 godina to se smatralo lukom.To je sada malo veca ponta, realno. Jedan lukobran prema lalovini pa da bude privez za jahte i jedrilice i domace barke.A luka je privatna svojina. Da cjelu Zeleniku pretvorimo u skladiste nema tu kapaciteta. Ni ozbiljan putnicki brod se tu vezat ne moze. Mjesovito nikad nije dalo da se Zelenika razvija turisticki. Kad ugasimo Mjesovito i pretvorimo tu povrsinu za turisticki sadrzaj zelenika ce biti najbolja destinacija u HN!!!

  11
  • Bravo za komentar. Kao što nije dao svih ovih godina da se investira u naš grad i naše ljude. Čak ni državna socijalna služba u Novom godinama odbija invalide za pomoć…a državne institucije sa konkursima za crnogorske NVO, sredstva daju svima – osim nama. Treba biti inteligentan i vidjeti šta se ispod žita dešava i koliko je našem gradu bio uskraćen svaki boljitak i to na svim poljima. No…daljeko im lijepa kuća, idemo dalje.

   5
   2
 4. A Luka Zelenika? – treba sasvim malo da plane kroz kruzer-turizam. Prikaz podvodnig tunela u opštimskoj izbornoj kampanji je jalova stvar: To je bio zagrebački projekat za Pelješac – i odbačen je. Pored toga, za tunelski ulaz treba razvaliti trećinu Zelenike i jednako je nepromišljen upravni izaz u Lušticu. Gdje ne treba jači saobraćaj, nego što sad obavlja trajekt Verige – dakle trajekt Zelenika-Rose. Zaobilaznica iza Igala preko Poda do Zelenike je još jedna jalova stvar. Jer to funcionalno preuzima republćka brza saobračajnica od Debelog brijega – poviše Poda – do mosta Verige. Baš zu treba veza iz Luke Zelenike. Budučnost ove opštine je Luka Zelenike – da se to jedniom uzme u obzir.

  13
  2
  • Nosi se i ti i trajekt. Zivim za dan kad ce se otvoriti most a one krsine od trajekta potopiti. U 21. Vijeku, mi se na 500m kanala vozimo raspalim trajektom koji ide brzinom kao da veslas. Do Tivta koji je tu na dohvat ruke ti nekad treba sat vremena. Cus trajekt. Sto prije potopiti smeća

   8
   2

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code