Početna Društvo Novski Romi sve obrazovaniji i sa zaposlenjem: Desetak porodica čeka krov nad...

Novski Romi sve obrazovaniji i sa zaposlenjem: Desetak porodica čeka krov nad glavom

2

U Herceg Novom je trenutno 30-ak romskih porodica, sa oko 300 članova unazad posljednjih 60 godina i ova opština može biti primjer drugim u Crnoj Gopri kad je riječ o integraciji pripadnika romske nacionalne zajednice u društvu. Posebno po broju djece koja su u obaveznom osnovnom sistemu obrazovanja.

To je u razgovoru za Radio Jadran ocijenio izvršni direktor NVO Mladi Romi, Samir Jaha. Među problemima koje bi u narednom periodu trebalo rješavati u Herceg Novom je obezbjeđivanje stambenog prostora za desetak romskih porodica koje žive u starim barakama, u blizini kružnog toka.

„To je nešto što je problem i moramo ga rješavati zajedno sa lokalnom upravom i nadležnim institucijama koje mogu pomoći da i taj problem u cjelosti riješimo. Drago mi je što smo uspjeli riješiti stanovanje za Rome sa Šišteta dok sam radio pri njemačkoj organizaciji HELP“, kaže Jaha.

Ono što je dobra praksa među novskim Romima jeste što je dobar dio njih zaposlen i na taj način pomažu egzistenciju porodica i nijesu na teretu države:

„Mada naravno uzimamo i onih u stanju socijalne potrebe, koji su podstanari i zahtijevaju pomoć i podršku“, dodao je on.

Ono na čemu se kroz programe i projekte uz pomoć međunarodnih organizacija koje finansiraju romske programe radilo na nivou Crne Gore, a da uključuje i Herceg Novi, je oblast obrazovanja, istakao je Jaha.

„Svako dijete koje je stasalo za školu – ide u školu. Uspjeh te djece nije naravno odličan, ali je zadovoljavajući. Ističem da su sva djeca zainteresovana za upis u srednju školu su upisana. Imamo pozitivnih primjera gdje su završene visokoškolske studije, kao što je naš Emrah Jefkaj koji je zaposlen u Centru za socijalni rad a završio je psihologiju. Zatim njegova sestra Linda, koja je završila studije njemačkog jezika u Nikšiću. To je jedna od najuspješnijih romskih porodica u gradu“, ocijenio je Jaha.

U Herceg Novom je trenutno 7 srednjoškolaca, a za učenike koji završavaju osnovnu školu angažovano je blizu stotinu mentora koji ohrabruju djecu da ne prekidaju školovanje.

On se nada da će nastaviti rad na realizaciji mjera iz Lokalnog akcionog plana kao i da će ponovo biti dio programa Savjeta Evrope – ROMACTED, od kojeg očekuju dodatne benefite ne samo na lokalnom nego i državnom nivou.

NVO Mladi Romi već 15 godina radi na poboljšanju statusa romsko-egipćanske zajednice u Crnoj Gori.

Podsjećamo da se 8. april obilježava kao Međunarodni dan Roma, kako bi se ukazalo na značaj romske kulture, istorije i jezika. Međunarodni dan Roma je službeno proglašen 1990. godine tokom Svjetskog romskog kongresa Međunarodne romske unije (IRU), a u čast Prvog velikog internacionalnog kongresa Roma, održanog u Orpingtonu, Velika Britanija od 7. do 12. aprila 1971. godine.

Na ovom prvom kongresu Roma za romsku himnu proglašena je pjesma „Đelem – đelem” (romski: Išao sam, išao), a ustanovljena je i zastava plavo-zelena boje sa crvenim tačkom u sredini, kao simbolom napretka i pokreta, ali i migracije Roma tokom istorije.

2 Komentari

  1. Obavezno im obezbijedite po jedan stan u naselju energoprojekt. Oni su trenutno najvažniji. Koji će kasnije namjerno da zapale i pretvore u smetlište.
    Ja do sada ne čuh sigurno poslednjih 20 godina, da je nekom od naših ljudi riješeno stambeno pitanje. (ne računajući izbjeglice)
    I onda kažu stvaraj porodicu! Pa kako???

    8
    2

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code