Početna Kultura Novski slikari, Pečurica i Konjević, izlažu u Starom gradu

Novski slikari, Pečurica i Konjević, izlažu u Starom gradu

5

U Galeriji Josip Bepo Benković biće sjutra veče otvorena izložba dvojice novskih slikara, Dragana Pečurice i Tihomira Konjevića, koju će posjetioci moći da pogledaju do 22. oktobra. Izložbu će otvoriti kustoskinja i istoričarka umjetnosti, Jasmina Žitnik.

Dragan Pečurica pripada slikarima koji svoj opus temelji na preukoj stvarnosti kroz imaginaran i nadrealan svijet, tematski vezan za podneblje u kojem živi. Takođe i svim onim što kao tema može da bude asocijacija na svijet virtualne stvarnosti, donoseći notu mistike i priče kroz slike koja podstiče na razmišljanje, zapisao je o njegovom likovnom stvaralaštvu književnik, Miraš Martinović.

Iako bi se na prvi pogled činilo, kaže Martinović,  da u  jednostavnosti figuracije i nepretrpanosti platno ostavlja mjesto da se sama slika još dodatno dorađuje, kaže Martinović.

– Naracija u slikama podstiče na razmišljanje o povezanosti slikarstva sa   porukom koju autor želi prenijeti na posmatrača, a da pri tom ne uđe u opasnost da banalizuje ideju, ili pak uđe u dopadljivost koja sama po sebi vodi u preveliku jednostavnost. Malo je slikara sa ovog podneblja koji su odabrali ovaj stil slikarstva, jer on sam po sebi zahtijeva ne samo crtačko znanje već i idejno i koloritsko poznavanje same tehnike slikarstva-

Pečurica ima prepoznatljiv rukopis iako svaka slika koloritski, ali i tematski nemaju dodirnih tačaka. Prve spoznaje svijeta i boja stiče baš tu na samoj obali i ta bliskost sa  morem ostavlja blistav pečat koloritu kojeg će slikar u svom radu koristiti kroz nadrealne teme koje susrijeće kroz maštu ili kroz slobodu tematike i jednostavnosti”, naveo je Martinović.

Pečurica je do sada izlagao po dva puta u Herceg Novom, u Dvorani Park I Matici crnogorskoj, te u Podgorici na Dvorcu Petrovića i KIC-u Budo Tomović.

Tihomir Konjević u svom stvaralaštvu koristi kombinovane slikarske tehnike i materijale. Savladavajući znanja iz različitih finih zanata stvara detalje koji na njegovim radovima izgledaju kao više puta umanjeni predmeti iz svakodnevnog života. Inspiraciju najviše nalazi u primorskoj arhitekturi, bokeljskim selima, Mediteranu, pa su to najčešće teme i motivi na njegovim radovima. Do sada je izlagao na tri samostalne izložbe u Herceg Novom, Tivtu i Sarajevu, te  na tri kolektivne izložbe u Herceg Novom.

Otvaranja izložbe najavljeno je za 19.30 h, a posjetioci će moći da je pogledaju do 22. oktobra.

5 Komentari

  • Opis slika to zvuči dobro ,ali slike se ne opisuju,slike su likovna djela.A kada se to opisuje kao novska pijaca ,onda se pitamo o poznavanju materije tj likovnosti.Dopadljivost ne vodi u prevelikku jednostavnost??????Prevelika jednostavnost,sta je to,bjeli kvadrat na bijelom,minimalističko slikarstvo?O čemu je pisac uopste ovdje pisao. Opisivao slike?

   4
   4
   • Lea: Sve je to besmisleno i nepotrebno. Gledamo slike i uživamo. Ili ne uživamo. Sviđa nam se ili ne sviđa. Pogotovo su suvišni svi oni šaškasti izrazi.

    6
    1
 1. Не могу да се отмем утиску да у Црној Гори, без обзира на поделе и политику, још није потпуно изгубљен сваки осећај за лепоту и вредност уметничког дела, као што ми се чини да и неки основни осећај за правду и поштење још увек живи, колико год био потиснут и заборављен. Није је баш све изгубљено. Жак ми је што у Србији таквог моралног осећаја или осећаја за лепо и добро скоро да више и нема. Жао ми је због невероватне душевне утрнулости и моралног посрнућа. Има ли спаса негде за ту тешку и љуту рану која се зове, изгубљена душа једног народа?

  7
  3

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code