Početna Društvo NVO MATICA BOKE-PREDLOG ZAKONA O MORSKOM DOBRU POVUCI IZ SKUPŠTINSKE PROCEDURE, ILI...

NVO MATICA BOKE-PREDLOG ZAKONA O MORSKOM DOBRU POVUCI IZ SKUPŠTINSKE PROCEDURE, ILI – PROTESTI

0

Stanovnici primorja će predsjedniku Skupštine Crne Gore, Ranku Krivokapiću, uputiti zahtjev da se sa dnevnog reda sjednice zakazane za srijedu povuče rasprava o nacrtu Zakona o Morskom dobru koji je diskriminatorski i protivustavan – zaključak je veoma posjećene tribine Matice Boke „Privatna svojina u zoni Morskog dobra” u Tivtu.

Ukoliko vlast ne bude imala sluha za zahtjeve građana na primorju, nijesu isključeni protesti i blokada puteva. Matica Boke će, kako se čulo, proslijediti svoje amandmane na ovaj zakon kojim će tražiti izmjene, naročito u članu 25 kojim se definiše svojinski režim u zoni morskog dobra, a tražiće i povlačenje stava Vrhovnog suda o ovoj problematici.
Kako je saopšteno iz te NVO, tribini su prisustvovali potpredsjednik SNP, Vlado Šanjo Samardžić, potpredsjednik CDU Neven Staničić, poslanici Snežana Jonica i Obrad Gojković, odbornici u lokalnim parlamentima primorskih opština, predstavnici MANS, NVO „Mogul” iz Ulcinja, Tivatske antikorupcijske akcije, NVO „Jaz Mrčevo polje”, predstavnici Mitropolije crnogorsko primorske i Morskog dobra.

Otvarajući tribinu, predsjednik Skupštine Matice Boke, Dragan Lepetić je rekao da Predlog Zakona o Morskom dobru nije prošao stručnu pravnu ekspertizu.

„Crnogorske elite kreću u zaštitu svoje imovine diskriminišući sve ostale. Ovim predlogom zakona vrši se diskriminacija Primoraca koji imaju imovinu u zoni morskog dobra u odnosu na ostale građane Crne Gore – rekao je Ivan Starčević obrazlažući amandmane Matice Boke. On je u ime Matice Boke tražio da se Zakon vrati u formu nacrta i na javnu raspravu.
Ines Mrdović iz MANS-a je poručila da je riječ o duboko nepravednom zakonu koji će sa Zakonom o eskproprijaciji imati nesagledive posljedice po ukupan život građana. Ona je istakla i da je indikativno to što se rasprava o zakonu o morskom dobru poklapa sa novim propisima u vezi geoloških istraživanja nafte i gasa u moru i poručila da će MANS tražiti da nova Agencija za upravljanje morskim dobrom odgovora Skupštini, a ne vladi Crne Gore.
Poslanik SNP, Snežana Jonica je istakla da je dosadašnja praksa u skupštini pokazala da se zakonski predlozi povlače iz procedure ukoliko ima već broj amandmana od članova zakona, ali da to zavisi od volje Ranka Krivokapića.
„Koncept ovog zakona je potpuno promašen. Promašen je u odnosu na privatnu svojinu, u odnosu na lokalnu upravu i u odnosu na institucije države. Član 27 odobrova svojinu u slučaju koncesije, znači onim bogatašima koji su došli prije par godina mogu imati svojinu dok koncesija traje, dok se nama starosjediocima to pravo oduzima. Djeca koja naslijede tu imovinu moraće da zaključe koncesiju da bi zadržali imovinu”, rekao je poslanik Obrad Gojković dodajući da po
preporukama Savjeta Evrope, opštinama pripada upravljanje morskim dobrom, a ne preduzeću u kome su prosječne plate po 1.000 eura.

Aplauze prisutnih izmamio je govor Milovana Bojića, direktora klinike „Ostrog”, bivšeg saveznog ministra koji ima vikendicu u Obali Đuraševića.
On je poručio da je nekome život berba, a nekome borba.

Dragan Buzdovan iz NVO „Jaz Mrčevo polje” je pozvao na jedinstvo svih tražeči da vlasnici zemlje u zoni morskog dobra nađu alternativna rješenja za odbarnu svojih prava uključujući i proteste.
Bokeljski filatelista Tomo Katurić iz Kamenara je istakao da zakone o morskom dobru donose “oni koji nemaju ni metra u more”.
Predstavnik Mitropolije crnogorsko primorske, jerej Miajlo Backović je zatražio da se u amadmanima na predlog zakona traži jasno definisanje statusa spomenika kulture i crkvenih objekata u zoni morskog dobra.

Božidar Vujičić, odbornik u budvanskom parlamentu je rekao da je intencija vlasti da nacionalizuje nespornu privatnu svojinu, i da vlasnici moraju da dignu svoj glas uključujući i građanske proteste.

Ignjo Milinović je istakao da su Bokelji tokom istorije bili prinuđeni da se bore protiv raznih okupatora, a sada su u situaciju da da brane imovinu od bogataša.

Prenoseći iskustvo u odbrani svojih imovinskih prava, novinar Siniša Luković je preporučio Bokeljima i primorcima odbranu svojih prava van institucija, ako treba i blokadu putnih pravaca koji iz Boke vode ka unutrašnjosti.

Predsjednik NVO „Mogul” iz Ulcinja, Džemal Perović je istakao da Morsko dobro direktno zadire u nadležnost lokalnih samouprava.
– U Ulcinju je to toliko drastično da zona morskog dobra ulazi 1.800 metara u kopno.

Sublimirajući zaključke tribine Mirko Kovačević je rekao da će Matica Boke tražiti od Vrhovnog suda da stavi van snage svoj pravni stav o pitanju svojine u morskom dobru i organizovati potpisivanje peticije.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code