NVO „Nova šansa u Novom“: Evropski dan samostalnog života osoba sa invaliditetom

NVO „Nova šansa u Novom“: Evropski dan samostalnog života osoba sa invaliditetom

1
Podijeli

Ovaj 5.maj u Evropi se obilježava kao dan samostalnog života osoba sa invaliditetom, a ovogodišnja tema je „Prepreke samostalnom životu”.

Iz NVO „Nova šansa u Novom“ ne žele mnogo da pričaju o toj temi sada, al, ipak, podsjećaju na svakodnevne probleme koje imaju odrasle osobe sa autizmom i njihove porodice, kao i na ostvarivanje prava odraslih osoba sa autizmom.

Picerija i restoran

– Osobe sa autizmom starije od 26.godina – odrasli sa autizmom su i dalje bez prava na smeštaj u malim domaskim zajednicama, bez prava na predah smeštaj, bez prava na uslugu stanovanje uz podršku i bez prava korišćenja usluga Dnevnog centra – napominju iz ove NVO.

Vrijeme je da se ove greške isprave i da se, kako dodaju, omogući korišćenje usluga socijalne zaštite koje su neophodne za život osoba sa autizmom i opstanak njihovih porodica.
Porodice sa autizmom svakodnevno prolaze kroz krizne situacije, posebno porodice sa odraslim osobama sa autizmom, a nabrojane usluge ostaju do daljnjeg samo nabrojane.

– A, da, puštali smo plave balone 2.aprila – sarkastična je poruka koordinatorke projekta, Vukice Gardašević Novaković.

1 komentar

  1. Kako može zajednica ostati nijema na ovakve višegodišnje zahtjeva i potrebe
    To je najmanje što se traži,za zdraviji život ovih ljudi,Herceg novi nema dom za celodnevni boravak mladih poslije 26 god života za nastavak rehabilitacije
    Ako to ne može dajmo pomoć u kuci osobama sa zdravstvenim smetnjama,to manje košta,ali naravno sa obučenim terapeutomosim i nastavnicima za Njegu u sopstvenoj kući i za pokretne van kuće
    Ovaj zahtjeva i inicijativu smo prošli jedini predsjednik opštine,ne znam zašto dugo čekamo odgovor

Ostavite komentar

*

code