NVO “MLADI ROMI” U PROJEKTU “OBRAZOVANJEM DO INTEGRACIJE”

NVO “MLADI ROMI” U PROJEKTU “OBRAZOVANJEM DO INTEGRACIJE”

222
0
Podijeli

mehmet berisaU organizaciji NVO “Mladi Romi”ove sedmice je počeo projekat „Obrazovanjem do integracije”, koji će danas biti predstavljen medijima u Osnovnoj školi Ilja Kišić u Zelnici. U toj ustanovi će biti i realizovan.
– Cilj je da dodatnim radom sa djecom romske nacionalnosti svakodnevno po 4 školska časa, poslije redovne nastave, motivišemo osnovce iz opštine Herceg Novi da više uče, da se zalažu i da nauče koliko je bitno obrazovanje i dobar uspjeh u školi – rekao nam je direktor NVO ”Mladi Romi” Mehmet Gigo Beriša.

On smatra da tako neće pomoći samo djeci nego i njihovim roditeljima, koji možda nisu uvijek u prilici da im pomognu pri radu domaćih zadatka. Takođe kaže on, podižemo i njihovu svijest o tome koliko su školovanje i obrazovanje važni.
Predviđeno je da sa njima ta četri dodatna časa u školi u Zelenici od 16 do 19 časova, bude dvoje stručnih lica koji će im pomagati u svemu što im tokom dana u redovnoj nastavi nije bilo jasno, kao i pri pripremama za kontrolne i pismne zadatake.
U Herceg Novom prema saznanjima ove NVO ima 300, dok u osnovnoškolskom obrazovanju u sve 4 škole u opštini je 67 đaka.
Beriša kaže da nema preciznih podataka kolika je nepismenost ove populacije, ali priznaje da je velika. Ipak, posljednjih godina i to se mijenja, pa sada u srednjem obrazovanju imaju 8 učenika i dva studenta.
Vjerovatno da su uspjesi te romske djece motivacija ostalima da se posvete učenju i tako pomognu i onima koji dolaze poslije njih, što može stvoriti kvlitetne temelje za poboljšanje sveopšte materijane, društvene i socijalne situacije romske populacije.
Beriša kaže da su u pregovorima sa prevoznikom “Blue Line” i opštinom Herceg Novi da se romskoj djeci obzbjede bespaltne karte, kako bi bili što redovniji na nastavi.
Za danas u 17 časova predviđeno je potpisivanje memoranduma o saradnji sa školom u Zelenici, kao i donacija dva računara školi ove NVO.

Picerija i restoran

 

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code