Početna Društvo NVO Sinergija i Fondacija Petrović Njegoš dobile priznanje za edukativni projekat restauracije...

NVO Sinergija i Fondacija Petrović Njegoš dobile priznanje za edukativni projekat restauracije Citadele

1

Na trećem Salonu arhitekture u Podgorici NVO Sinergija iz Herceg Novog i Fondacija Petrović Njegoš dobitnicu su Pohvale u kategoriji Istraživanje i eksperiment, za zajednički projekat “Radionica i škola restauracije Mezzaluna”, koji je realizovan u oktobru 2017. godine.

Kako je za Radio Jadran kazao osnivač NVO Sinergije dipl. arh. Vuk Čvoro, projekat ne predstavlja klasičan način rekonstrukcije tvrđave, već primjer kako se kroz istraživanje došlo do konsolidacije jednog zida.

– Mali je projekat, ali  očigledno je da ga je žiri primjetio kao jako značajan primjer i dobru podlogu da se dalje radi na nekoj većoj skali, odnosno da se napravi projekat integralne rekonstrukcije. A opet, bio je i edukativnog karaktera, jer bio nam je i cilj da sprovedemo neku vrstu edukacije i promovišemo to kod mladih ljudi koji se bave arhitekturom – objašnjava Čvoro.

Na projektu su učestvovali i vodili ga Benjamin Mouton, Patrice Regnard, Veronique Casin Da Silva iz restauratorskog studija Archipat iz Lyona.

Radove je izvodila kompanija ZV Design, Zlatka Vujotića, a učestvovala je i izvođacka kompanija Comte iz Francuske, koju je zastupao Jaques Pellegrin.

Inicijativa za pokretanje projekta obuke i organizacije škole restauracije na važnom spomeniku kulture, tvrđavi Mezzaluna, proistekla je iz saradnje NVO Sinergija i Fondacije Petrović Njegoš na izradi Studije graditeljskog nasljeđa za Stari grad Herceg Novi.

1 komentar

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code