NVU Urban Nova: 5 godina aktivnog rada

NVU Urban Nova: 5 godina aktivnog rada

2
Podijeli

Ideja o nevladinom udruženju Urban Nova rođena je iz želje i potrebe aktivistkinja u Herceg Novom da se kao građanke angažuju, osmišljavaju i revitalizuju javne prostore kao urbane resurse u službi kvalitetnijeg života. Proslavili su 5 godina aktivnog rada u art komuni Orca u Herceg Novom i najavili buduće projekte.

Planom za 2018. godinu, u okviru projekta “Gerijartrija”, koji su podržale Evropska unija, Austrijska agencija za razvoj i austrijski i crnogorski Crveni krst, predviđene su osmišljene kreativno-rekreativne i terapijske aktivnosti za starije sugrađane.

Picerija i restoran

– Tokom 5 godina rada pokazalo se da se građanska svijest i aktivizam najbolje podstiču kroz kreativnost. Poruku i pouku nabolje su ostavljale kreativne intervencije i aktivnosti naših najmlađih sugrađana, ali i onih nešto starijih, na različitim otvorenim i zatvorenim javnim prostorima – kazali su iz ove organizacije.

Prvi samostalni projekat „Doin’ it in the park“ realizovan je 2014. godine, kako bi se zaustavilo propadanje Parka Boka. U okviru projekta, tokom 3 mjeseca članice “Urban Nove” sarađivale su sa velikim brojem osoba dobre volje koje su željele da znanja i vještine  podjele sa okupljenim mališanima i njihovim roditeljima. Takođe, odlična  saradnja uspostavljena je i sa ustavnovama i organizacijama  javnog, privatnog kao i civilnog sektora. Priređeno  je preko 40 različitih aktivnosti: radionica, organizovanih igranja sportskih i društvenih igara, kao i aktivnosti čišćenja i spremanja parka.

– Iste godine u junu kroz aktivnost „U Herceg Novom želim da…“ upitali smo naše sugrađane šta je to što im je potrebno kako bi Herceg Novi postao grad u kojem se lijepo živi. Istraživanje smo ponovili i 2016. u decembru, a odgovori građana ticali su se, uglavnom, kulturno- zabavnog života, kao i pristupačnosti i uređenosti javnih prostora – podsjećaju iz “Urban Nove”.

“Parking day”, “Herceg Novi – grad po mjeri djeteta”, “Ekotopija”, “Kišobranjenje”, akcija “12h Re:Hub“, radionica sa ženama „Chez Godot“ samo su neki od realizovanih projekata.

– U okviru projekta Strongo učestvujemo, ali i organizujemo obuke, sastanke, radionice, okrugle stolove i studijske posjete predstavnika organizacija nezavisne kulturne scene u Herceg Novom, Boki Kotorskoj, kao i u regionu. Akcijom “Javno o urbano- prostornom” opet obilježavamo napuštene objekte i ukazujemo na probleme koji se tiču nedostatka prostora za aktivnosti organizacija koje se bave kulturom – navode članice NVO Urban Nova.

Projektima “Moramo li ga čekat’?” i “Why wait” osiguran je nastavak istraživačkih radionica, postavljanje na scenu istoimenog ženskog odgovora na “Čekajući Godoa”, kao i izvođenje predstave na alternativnim scenama u Herceg Novom, Kotoru i Tivtu i u Centru kulute u Trebinju.

Rad NVO Urban Nova predstavljen je i tokom festivala umjetnosti, filozofije i politike: TransEuropa- organizovanjem decentralizovanog događaja u Herceg Novom u sklopu TransEuropa Open.

2 Komentari

Ostavite komentar

*

code