Početna Ekonomija O Mamuli Odbor će raspravljati iduće sedmice: Ove godine ulaganje od 5,1...

O Mamuli Odbor će raspravljati iduće sedmice: Ove godine ulaganje od 5,1 milion eura

24

Do kraja prošle godine u revitalizaciju ostrva Lastavica i tvrđave Mamula uloženo je 6,2 miliona eura, a u ovoj godini planirana ulaganja su 5,1 milion. Već u sljedećoj investitor – zakupac Orascom Hotels Management Mamula Montenegro najavljuje 6,45 miliona eura.

To se navodi u Izvještaju o realizovanim investicionim i drugim aktivnostima po osnovu ugovora o zakupu lokaliteta tog ostrva za prošlu godinu, kojeg je Vlada Crne Gore usvojila još 26. marta i koji je u skupštinskoj proceduri.

Treća sjednica skupštinskog Odbora za praćenje realizacije Odluke o davanju u dugoročni zakup lokaliteta ostrvo Lastavica sa tvrđavom Mamula najavljena je za 2. jun. Prethodna je bila zakazana za 19. maj i odgođena.

Odbor treba da usvoji zaključke nakon razmatranja Izvještaja o realizovanim investicionim i drugim aktivnostima za tri godine, po osnovu Ugovora o dugoročnom zakupu ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula.

Do kraja juna betonsko-armirački radovi

Zaključno sa 31. decembrom prošle godine, kako se navodi u Vladinom dokumentu, 6,2 miliona eura je utrošeno za pripremu projektne dokumentacije, nabavku opreme, pripremnih radova i plate zaposlenima, angažovanje domaćih i stranih konsultanata, kao i prvu fazu građevinskih i konzervatorskih radova.

Do kraja juna planiran je završetak betonsko-armiračkih radova, izbor podizvođača i dobavljača za kompletnu hotelsku opremu, rasvjetu, bazene.

Prema Izvještaju, u drugom kvartalu će početi priprema memorijalne sobe u saradnji sa relevantnim institucijama. U zavisnosti od dinamike završetka izgradnje 10 kilovolti (kV) voda od trafostanice 35/10 kV Klinci do rta Arza, očekuje se i polaganje kabla sa odabranim izvođačem u vriejdnosti od oko 0,5 miliona eura.

Otvara se 200 radnih mjesta

Investicionim programom predviđeni su rekonstrukcija tvrđave Mamula u hotel muzejskog karaktera sa 23 hotelske sobe, četiri ugostiteljska objekta, spomen sobom za posjetioce, recepcijom, spa centrom, pristaništem, kaskadama sa recikliranom vodom, klubom za vodene sportove, centralizovanom kuhinjom, kao i sa rezervoarom za pitku i otpadnu vodu i trafostanicom sa agregatom.

Zakupac je, kako se dodaje, u fazi planiranja i pripreme povećanja broja radnih mesta u Orascom Hotels Management Mamula Montenegro

U dokumentu se pominje da će biti otvoreno 200 radnih mjesta direktno i indirektno tokom rada hotela, a isti broj i tokom izgradnje rizorta. Predviđa se da Hotel u prvih deset godina donosi 7,5 miliona eura kombinovanih prihoda, ne računajući zakupninu.

Lani plaćeno 47 hiljada zakupnine

Država je dala u zakup Lastavicu sa Mamulom na 49 godina. Ugovor je zaključen prije pet godina sa švajcarskom kompanijom Orascom Development Holding.

Osim ostrva sa tvrđavom, zakupac ima pravo da koristi i morsko dobro. Prema podacima iz Izvještaja, tokom prošle godine je isplaćeno 47.772 eura zakupnine za skoro 32.000 kvadrata.

Podsjetimo i da je od početka projekat opterećen bremenom sumnji i osporavanja dijela javnosti da će jedinstvena i najočuvanija autrougarska fortifikacija iz 19. vijeka na Jadranu, gdje je bio i logor tokom Drugog svjetskog rata, biti oskrnavljena. Istovremeno, iz OHM Mamula Montenegro uvjeravaju da se sve radi uz poštovanje konzervatorsko-restauratorskog projekta i sa velikim pijetetom prema logorašima s Mamule.

24 Komentari

 1. Van svakoga razuma da su lideri opstine Herceg Novi dozvolili da se tudjinci igraju sa nasim prostorom nasom imovinom, istorijom, kostima mrtvih i kvalitetom nasih zivih dana!
  Prodali su sve nase a ne njihovo i zabranili nam ulaz i cak na plaze kao na RVI i ostale !
  Ova Vlast eli da napravi Sluge od Naroda!
  Da sluzimo po vrucini kao konobari dugih rukava i sa krvatom!
  Da peremo i cistimo njihove jahte i prljave zarazene kruzere!
  Da budemo njihovi kocijasi i soferi ili maseri!
  Zlo se nadvilo nad Crnom Gorom i svi se sjatili na primorje da otimaju i plackaju vise nego ikada od postanka!
  U pamet se narode zajedno da se oslobodimo od domacih izdajnika i patriota profitera!
  Za slobodu i cast!

  7
  3
 2. To je pranje para …svasta zakup 47 hiljada za godinu i to je otislo za podgoricu!
  Herceg Novi i citava Boka sa okolinom tmoraju da se pobune zbog nepravde i otimacine !

  14
 3. Fino milioni lani milioni ove godine ukupno 11 miliona, – a opštini plaćeno 47.000.
  Gdje je tu logika? Račun kaže 0,4 posto od uloženog kapitala.

  14
  2
 4. Kada neko pročita ovo što je “pomorac” napisao, ne može ostati ravnodušan i ne razmisliti o tome, nadam se da će ovaj tekst vidjeti veći broj ljudi i van dometa radija Jadran i to onih koji donose odluke.
  Pozdrav za pomorca.

  19
  1
 5. Narod koji ne postuje svoju istoriju,tradiciju,kulturu ,jezik svoje Velikane osudjen je na umiranje..Vlast i ovi sto ih podrzavaju ce jednog dana liciti na onog nesretnog Djakovica iz Budve koji je prodao obraz, ima lovu al je jado..zato NE DAMO SVETINjE…..

  27
  12
  • savina@ pobrkao si se, to nije kultura ovog naroda,utvrđenja i sve što valja uradili su Mlećani, Austrougari ,Turci , a ne mi , i šta upoređujes tog lika iz Budve, ovdje je Duško krušo izdao dps pa nisu divljali i pljuvali sve okolo ,prijetili itd, nego si zaboravio

   2
   5
 6. Prije vise od 20 godina, na Jamajci, na brod se popeo lokalni pilot. Kada je cuo odakle smo, cijelu pilotazu nam je pricao o Petru I Petrovicu, Petru II, Danilu, i kralju Nikoli. Da je kojim slucajem, on bio pilot na Misisipiju, vjerovatno bi dosli i do Svetoga Jovana Vladimira. Toliko je on bio odusevljen bogatom istorijom jedne njemu tako daleke zemlje. Shvatio sam tada, da smo mi, kao jedna veoma stara i zlata vrijedna knjiga. Knjiga, koja se ne daje maloj djeci da se igraju, vec im se samo cita iz nje. Stoji pospremljena uvijek visoko, na polici. Ali, cini mi se, da je neko od male, nestasne, ali nase djece, ipak dosao do nje. Siguran sam da nisu komsijska djeca, mada su i ona nestasna. Jer, cini mi se, da svaki put kad je otvorim, ima sve manje stranica. Tako poderane, izgube se, a ove sto ostanu i dalje u koricama, bez njih ne znace puno. Ovo ostrvo, je samo jedna od zauvijek izgubljenih stranica. Bojim se, da ce ostati samo naslov knjige, za koji ce se buduce generacije pitati sta znaci.

  61
  3
 7. Stvarno dje ce sad nasi galebovi zivjet.Nikad staklo celik i usrani risort nece moci zamjenit ono prirodno.
  Ps.A kako ce se od pozne jeseni do poznog proleca moci otic do Mamule kad budu oluje juga i talasi? Ima li helihopter ma ni on ne moze letit u tim uslovima.Bogami bice tu i evakuacija vidim ja.

  18
  4
 8. A sto cemo kad sve prodamo sto se prodati moze. Ove godine ce vecinu restorana hotela i drgih ugostiteljskih objekata uzeti banke vecina ih je u kreditima a pitanje je dali ih mogu servisirati.

  22

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code