O pjesništvu Vita Nikolića večeras u Gradskoj kafani

O pjesništvu Vita Nikolića večeras u Gradskoj kafani

0
Podijeli

JUK Herceg fest u saradnji sa kompanijom Lighthouse, organizuje večeras u 20 sati, u Gradskoj kafani, poetsko – muzički program posvećen pjesniku Vitu Nikoliću. Učesnici u programu su Dejan Đonović, Danijela Đonović i Đuro Poznanović.

Vitomir Vito Nikolić (1934-1994.) bio je crnogorski pjesnik i novinar, porijeklom iz Nikšića. Prva djela Vito Nikolić objavio je sam. Zbirke poezije “Drumovanja”(1962.) i “Sunce, hladno mi je”(1968.) objavljene su u Nikšiću, a knjiga “Stihovi” (1981.) u Podgorici.

Picerija i restoran

Dok je radio u redakciji Pobjede, objavljivao je popularne reportaže „Crnom Gorom putem i bespućem”. Pisao je i pjesme za djecu, od kojih su se neke našle u čitankama za osnovce. Većinu svog života proveo je u Nikšiću, živio je u siromaštvu i volio je kafanski život. Stalno je bio u sukobu s vlašću, zbog čega je neko vrijeme bio u zatvoru.

Nikolić je ikona nikšićkog intelektualnog kruga i boemskog duha, koga su zvali crnogorskim Jesenjinom. Dvadeset pet godina od kada je otišao, “u vječnu skitnju među zvijezdama” nije se desio pjesnik njemu sličan, a njegovo stvaralaštvo, velikim dijelom objavljeno tek posthumno, generacijama tek valja otkrivati.

Ovaj program organizuje se u sklopu NTC Wine & Gastronomy festivala i predstavlja njegovu završnicu.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code