O SUDBINI KUĆE IVA ANDRIĆA NA JAVNOJ RASPRAVI

O SUDBINI KUĆE IVA ANDRIĆA NA JAVNOJ RASPRAVI

315
0
Podijeli

kuca iva andrica1Nakon što je prethodnih godina kuća Nobelovca Iva Andrića na Toploj u Herceg Novom, uglavnom služila i bila kafana, a zakupac za to imao dozvolu loklane uprave, o njenoj sudbini će se ponovo odlučivati, ali na javnoj raspravi. Do sredine septembra ističe rok za zakup kuće Iva Andrića i biće obavljeni svi poslovi na preimenovanju ovog kulturnog dobra.
– Kako smo vas obavjestili u martu, takvog smo mišljenja i danas da se mora održati javna rasprava na kojoj će građani, vjerujemo sugestijama, dati smjernice, kako kuću našeg Nobelovca pretvoriti u zdanje sa odgovarajućom funkcijom – kažu Radiju Jadran u Sekretarijatu za društvene djelatnosti.

kuca iva andrica2– Radićemo na tome da se objekat ponovo upiše u Registar kulturnih dobra Crne Gore, jer radi se novi, tako da kuća Andrića mora naći tu svoje mjesto, jer to jeste kulturno blago Novoga. O svemu ćete detaljno biti upoznati na vrijeme – kazao je Radiju Jadran kratko načelnik ovog sekretarijata, Vladimir Žutković.
Kako je kulturno blago godinama bilo restoran, na to pitanje i dalje niko ne odgovara, a možda više nije ni bitno, ako će na kraju kuća Andrića dobiti svoju logičnu namjenu, koja je daleko od ugostiteljske.
Pred početak sezone Žutković je našem radiju rekao da zakupnina za ugostiteljski objekat ističe u maju.
Ipak, u Sekretarijatu za društvenu djelatnost odlučili su da zakupcu omoguće da radi još jun, jul i avgust, kako ne bi zatvarali lokal u centru grada tokom ljeta.
Hoće li u zdanju biti dio Turističke organizacije ili Gradske biblioteke ili nešto treće, o tome valja dobro razmisliti, baš kao i o vanjskom dijelu kuće, planovima za proširenje puta ka Muzeju Mirka Komnenovića – rekao je tada Žutković.
S obzirom da se ovih dana uveliko najavljuje rekonstrukcija zgrade u kojoj se nalazi Turistička organizacija, jer su svi papiri za to već i obezbjeđeni, možda bi kuća Iva Andrića mogla biti za nju privremeno mjesto.
Klub književnika, kuća muzej, mjesto za održavanje prestižnih manifestacija iz oblasti kulture, kuća u kojoj se mogu dočekivati i visoke državne zvanice kad dođu u Novi, klub čitalaca, samo su neke od ideja koje se mogu i ostvariti. Šta će na kraju biti od svega umnogome će zavisiti od samih Novljana.
Ako se budu vodili primjerom onoga što su Englezi uradili od kuće njihove književnice, Jane Austen, to bi mogao biti samo muzej i ništa više.kuca iva andricarestoran

Picerija i restoran

 

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code