Obavezna i besplatna vakcinacija goveda na teritoriji opštine Herceg Novi

Obavezna i besplatna vakcinacija goveda na teritoriji opštine Herceg Novi

0
Podijeli

images_okom_jadrana_uzivancijaZbog pojave opasne bolesti kvrgave kože goveda i njenog brzog širenja veterinarske ambulante će uz podršku lokalne samouprave sprovesti hitnu, obaveznu i besplatnu vakcinaciju goveda na teritoriji cijele opštine Herceg Novi. Vakcinisaće se sva goveda bez obzira na uzrast uz istovremeno obilježavanje neobilježanih, obavještavaju iz Veterinarske ambulante.

Da bi se u što kraćem roku vakcinisala sva goveda na cijeloj teritoriji  opštine neophodno je da držaoci sarađuju sa ekipama na terenu tako što će privesti i vezati sva svoja goveda na dogovoreno mjesto i pripremiti knjige gazdinstava sa pasošima goveda.

Picerija i restoran

O detaljanom rasporedu vakcinacije držaoci će biti obavješteni  telefonom i putem oglasa po Mjesnim zajednicama.

Telefoni za informacije:

Veterinarska ambulanta ‘Novi vet’ 337-144 i 069/633-339

Veterinarska ambulanta ‘Vet medic’ 348-601 i 069/041-097

Od 500 goveda ni jedno nije oboljelo

Na području opštine Herrceg Novi za sada nije registrovan nijedan slučaj kvrgave kože goveda, bolesti od koje je na teritoriji Crne Gore, pretežno u sjevernim opštinama, oboljelo preko 200 grla.

Besplatna vakcinacija goveda po novskim zaseocima i duž rivijere počela je u subotu i nastavlja se do kraja sedmice.

Vakcinaciju za pola opštine, zaseoke Kruševice, Vrbanj, Zeleniku, Kute, Lušticu i potez od Kumbora do Kamenara obavljaju doktori veterinarske medicine iz Veterinarske ambulante “Novi Vet” d.o.o. iz Herceg Novog.

Doktor veterinarske medicine Božo Perišić za Radio Jadran priča da u Herceg Novom postoji registrovanih 200 gazdinastava sa 500 grla stoke. Sva stoka, čak i telad, moraju biti vakcinisana, prema uputstvu Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja:

“Moja ambulanta treba da vakciniše grla u polovini opštine, što čini oko 250 grla. Zaključno sa današnjim danom, vakcinisali smo oko 150. Vakcinacija je besplatna. Opština je dotirala određena sredstva pa smo dobili i neki preparat koji stavljamo na goveda protiv muva i komaraca, što je takođe besplatno. Vlasnici plaćaju 5 eura samo u slučaju ako grlo nije obilježeno”, pojašnjava Perišić.

Procentualno do sada je obilježeno 90% grla. Nema opasnosti za ljude jer bolest nije prenosiva na njih. Najprije je registrovana u Africi odakle je preko Turske, Grčke i Makedonije došla i do Crne Gore:

“Infekciju prenose insekti i to je razlog zbog kojeg stavljamo ova dodatna sredstva protiv insekata, kako bismo ih spriječili da se “nastane” na goveda. Bolest se osim evidentnih “grozdova” na koži, manifestuje i visokom temperaturom, krave više ne mogu da daju mlijeko, potpuno “presuše”, pojavi im se neki iscjedak iz očiju i nosa”, dodaje Perišić.

Efekat vakcinacije je da goveda steknu imunitet dok ne obole, tj kako bi se spriječilo obolijevanje, a bolesne jedinke se ne vakcinišu.

Iz Ministarstva poljoprivrede apeluju da držaoce goveda odmah po sumnji na bolest obavijeste nadležnu veterinarsku ambulantu, kao i da se pridržavaju savjeta koje su dobili kroz flajer, kao i savjeta veterinara. Takođe, neophodno je da sarađuju sa terenskim veterinarima prilikom vakcinacije i da dozvole vakcinaciju svojih goveda, jer je vakcinacija obavezna. Krivičnim djelom protiv zdravlja životinja smatraće  se ukoliko vlasnik ne privede životinje na vakcinaciju, u dogovoreno vrijeme.

Nema komentara

Ostavite komentar