Obavezuju li koga zaključci sa javne tribine o zaštiti palmi?

Obavezuju li koga zaključci sa javne tribine o zaštiti palmi?

10
Podijeli

Iz NVO Ekološko društvo Boke Kotorske su proslijedili Opštini zaključke sa nedavne javne tribine posvećene spasavanju palmi, koju su organizovali sa Društvom prijatelja Herceg Novog, u saradnji sa Opštinom i Sekretarijatom za komunalne djelatnosti i ekologiju.

Gost je bio francuski ekspert za više tehničko-tehnoloških oblasti, Vincent Kremin, koji je govorio o aktivnostima u Francuskoj, gdje se primjenjuje državni strateški program za zaštitu palmi. Od tribine je prošlo 10 dana, a nema vijesti o relizovanom bilo kom od 9 zaključaka. Ekolozi zato opet skreću pažnju na postojeće stanje i preporuke u borbi sa palminim surlašom, kao rezultat rasprave na tribini:

Picerija i restoran

1. Metod i mjere, koje se tretnutno provode u Crnoj Gori, na tretmanu palmi uz korištenje hemijskih preparata, nisu efikasne, imaju malu vjerovatnoću oporavka palmi; primjenjena hemijska sredstva su otrovna za djecu i životinje ( u blizini tretiranih palmi), a orezana – tretirana stabla, bez grana, jesu potencijalna opasnost po ljude i objekte, u slučaju pada.

2. Pitanje borbe za zaštitu palmi mora se podići na najveći državni nivo, sa nosiocem aktivnosti u Vladi Crne Gore, koja bi bila garant za traženje finansijskih sredstava iz fondova Evropske Unije, za urgentne situacije.

3. Hitno treba raditi na povezivanju svih opština u regionu, koje su zahvaćene ovim problemom i imati permanentnu razmjenu informacija i iskustava.

4. Na nivou opštine treba oformiti stručni tim, sastavljen od lica iz privrede, opštine i NVO sektora, koji će napraviti lokalni strateški program sa planom djelovanja i finansijskim planom aktivnosti.

5. Sekretarijat za komunalne djelatnosti i ekologiju opštine Herceg Novi treba da pripremi izvještaj o sprovedenim aktivnostima i mjerama za zaštitu palmi sa rezultatima i analizom stepena uspješnosti.

6. Treba sazvati hitno vanrednu sjednicu Skupštine opštine Herceg Novi sa jednom temom: zaštita palmi od invazivnog djelovanja Rhynchophorus ferrugineus, sa materijalom iz prethodne dvije tačke.

7. Započeti hitno rad na katastru zelenih površina u Opštini Herceg Novi, sa popisom svih vrsta palmi, na javnim, hotelskim i privatnim površinama (privatne površine do sada nisu valjano razmatrane) da bi znali sa koliko palmi smo raspolagali, koliko je zaraženo i uništeno, a koliko nam ostaje za tretman, i zaštitu.

8. Tarifna politika za tretman palmi treba da bude jedinstvena, uz državne i opštinske subvencije.

9. Stručni tim, iz stavke 3. treba da bude zadužen za monitoring svih aktivnosti na zaštiti palmi.

Zaključci su dobri, ali bolje bi bilo da je do sada nešto od svega učinjeno. Oboljelih palmi, koje je napao surlaš, sve je više i ekipe JKS i privatnih firmi svakodnevno obavljaju dendrohirurgiju, ili uklanjaju kompletna stabla. Juče su bili angažovani kod TO Herceg Novi, danas će kod „Vodoovoda“, ili negdje u blizini, a sjutra?

10 Komentari

 1. JE LI SRAMOTA TRENUTNU VLAST U HN STA URADISE OD HN , OD NEKAD LIJEPOG GRADA, CAK I PLATE U OPSTINU DEBELO KASNE, OVAJ MJESEC JOS NIJESU BILE
  NA SLEDECIM IZBORIMA SVI ZA DPS….

  22
  14
 2. “Započeti hitno rad na katastru zelenih površina u Opštini Herceg Novi, sa popisom svih vrsta palmi” (Ekološko društvo).
  “Poslovi izrade katastra drveća i katastra zelenih površina povjeravaju se Agenciji za izgradnju i razvoj Herceg-Novog…Poslovi se povjeravaju na period od 4 godine. ” (član 1 opštinske odluke o povjeravanju poslove izrade katastra od 22.12.2015).

  11
 3. “Primjenjena hemijska sredstva su otrovna za djecu i životinje” (Ekološko društvo)
  “Nakon ovoga palmu treba istretirati nekim od preparata na bazi: dimetoata ili hlorpirifosa ili imidacloprida i još treba dodati neki fungicid na bazi bakra npr. bakarni oksihlorid u količini 75 g na 10 litara vode. Tretiranje ponoviti za 10 do 15 dana. Ukoliko se regeneracija obavlja u toku jeseni orezanu palmu nakon ovoga treba premazati slojem kalemarskog voska. (Državni akcioni plan za suzbijanje crvenog surlaša od 7.4.2016)

 4. Nije mi jasno zasto se jos nista ne preduzima…pa bolje da ste kupili te masine nego da ste pravili docek, bice doceka drugih godina a palmi bogami tesko.

  22

Ostavite komentar

*

code