Početna Društvo Obilježen Dan pobjede nad fašizmom na spomeniku Bezmetković

Obilježen Dan pobjede nad fašizmom na spomeniku Bezmetković

6

Dan pobjede nad fašizmom u Herceg Novom obilježen je polaganjem cvijeća na spomenik Bezmetković na Savini. U ime Opštine Herceg Novi vijenac su položili predsjednik Stevan Katić, odbornica Skupštine opštine Tamara Vujović i sekretar za društvene djelatnosti i sport Darko Klasić.

Kako je saopšteno iz lokalne uprave, počast palim borcima odali su konzul Republike Srbije u Herceg Novom Zoran Dojčinovič, članovi Udruženja boraca NOR-a 1941-1945, OO Demokrate Herceg Novi, Matica Boke, članovi porodica palih boraca i predstavnici ruskih naseljenika u Boki Kotorskoj.

Govorili su predsjednik opštinskog odbora Udruženja boraca NOR-a 1941.-1945. Mihailo Kilibarda i sekretar Darko Klasić, koji su čestitali Dan pobjede nad fašizmom i konačnog oslobođenja Jugoslavije od fašističke okupacije.

Klasić je podsjetio na istorijske činjenice o Drugom svjetskom ratu, narodnooslobodilačkoj borbi naroda i narodnosti Jugoslavije i antifašističkoj tradiciji. Kilibarda je, između ostalog, istakao potrebu i značaj  postavljanja spomen obilježja narodnim herojima Mirku Matkoviću i generalu Gligu Mandiću.

Dan pobjede nad fašizmom slavi se 9. maja u znak sjećanja na dan kada je 1945. nacistička Njemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu. Taj važan događaj obilježava se širom Evrope odavanjem pošte žrtvama fašizma i palim borcima.

Današnji dan je i Dan Evrope, datum sjećanja na deklaraciju francuskog ministra spoljnih poslova Roberta Šumana iz 1950. godine, koja se smatra prvim zvaničnim korakom u nastanku EU.

6 Komentari

  1. Pa nemogu da vjerujem da se još uvijek nose zastave države koje više nema.Ove generacije odaju počast onima koji su nas oslobodili od fašizma ,ali tu e sad druga drzava koja poštuje tekovine borbe i prema tome tu treba da budu zastupljene zastave te države.

    13
    17

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code