Početna Društvo Obilježena godišnjica Kotobiljske bitke

Obilježena godišnjica Kotobiljske bitke

10

Vijenac povodom 331 godine od Kotobiljske bitke položile su danas potpredsjednica Opštine Herceg Novi Danijela Đurović i direktorica Agencije za razvoj i zaštitu Orjena Milja Vitorović, saopšteno je iz lokalne uprave.

Odata je pošta palim borcima, a polaganju vijenca prisustvovali su i predsjednnik Mjesne zajednice Kameno-Žlijebi Goran Stanovčić, kao i saradnici iz Agencije za razvoj i zaštitu Orjena i Opštine Herceg Novi.

Đurović je podsjetila da se na ovom području 15. septembra 1687. godine odigrala Kotobiljska bitka, koja je otvorila vrata oslobađanju Herceg Novog od dugotrajne vlasti Osmanskog carstva.

– Na drevnoj pješačkoj komunikaciji u zaleđu grada, vojska sastavljena od Hercegovaca, Crnogoraca, Mletaka, milicije iz Kotora i domaćih ustanika, iznenadila je i porazila vojsku Husein Topal Paše, te tako spriječila da stigne pojačanje turskoj vojsci u Herceg Novom. Petnaest dana kasnije Herceg Novi je oslobođen, kazala je Đurović.

Kotobilj je mjesto od posebnog značaja za Novljane, opjevano i u Njegoševom „Gorskom vijencu“. Ipak, sjećanje na Kotobiljsku bitku čuvao je manji broj ljudi, dobrih poznavalaca istorijskih prilika i mještana ovog kraja.

– Uvažavajući da je ovaj istorijski trenutak odredio budućnost našeg grada i poštujući žrtve, prošle godine smo prvi put zvanično obilježili godišnjicu Kotobiljske bitke i polaganjem vijenca odali poštu borcima koji su pali pod Tajnim brdom. Nastavićemo to i ubuduće, jer svi junaci oslobođenja Herceg Novog zaslužuju da ih se sjećamo, poručila je Đurović.

Ona se zahvalila Mjesnoj zajednici Kameno i Agenciji za razvoj i zaštitu Orjena, koji su prepoznali značaj obilježavanja ovog datuma, ali se i postarali da građani Herceg Novog i oni koji prolaze kroz ovaj kraj čuju nedovoljno poznatu priču o istoriji Kotobilja, značaju i zanimljivostima koje krije.

10 Komentari

  • Elementarno si nepismen !Šta tek reći za ove što ti daju pluseve!Zapamti i ponovi 100 puta u sebi,kad ti nešto nedostaje kaže se da fali a kad o nekom lijepo pričaš onda ga hvališ.Hvala,molim.

   4
   2
  • Njegoš se nije bavio istorijom. Bavio se poezijom. Istorijom Novoga se bavio znameniti Mojdežanin Tomo Popović. I profesor Srđan Musić sa svojim poznatim prevodom Kornerovih (Gerolamo Corner) izvještaja mletačkom duždu. A i knjigama Gligora Stanojevića i knjige J. Tomića o Crnoj Gori za Morejskog rata.Žalosno je što mnogi Novljani nijesu upoznati sa ovim (Popović, Musić, Stanojević, Tomić) kapitalnim djelima iz istorije Novog.

  • Pročitajte još jednom. Inače, u jednoj dalmatinskoj epskoj pjesmi, koja opisuuje oslobađanje Herceg-Novog, pominju se samo dalmatinski regruti pod Venecijom kao oslobodioci, bez pominjanja ove velike i značajne pomoći u sprječavanju dolaska pojačanja iz turskog Trebinja. Dakle, svaki pjesnik veliča ulogu svog naroda, a istina je da su učestvovali Italijani, Dalmatinci, Hercegovci, Crnogorci i Bokelji. To je bilo tako.

   9
   1

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code