Početna Društvo Obilježeno 333 godine od Kotobiljske bitke: Počast herojima koji su odredili istoriju...

Obilježeno 333 godine od Kotobiljske bitke: Počast herojima koji su odredili istoriju grada

9

Predstavnici Opštine Herceg Novi, Agencije za razvoj i zaštitu Orjena i Mjesne zajednice Kameno-Žlijebi obilježili su danas 333 godine od Kotobiljske bitke, polaganjem vijenca na Kamenom u podnožju Tajnog brda.

Foto: Služba za informisanje OHN

Vijenac je položila potpredsjednica Opštine Herceg Novi Danijela Đurović, koja se ovom prilikom obratila prisutnima, uz osvrt na sami događaj, ali i njegove posljedice.

-Na današnji dan obilježavamo 333 godine od velike pobjede nas vojskom Husein Topal-paše. Crnogorci, Hercegovci, Mleci, kotorska milicija i domaći ustanici su pod Tajnim brdom dali svoje živote kako bi spriječili pristizanje pojačanja turskoj vojsci u Herceg Novom. Kao njihovi potomci, kao patriote, kao građani koji čuvaju i poštuju istoriju našeg grada, mi danas sa ponosom odajemo poštu palim borcima, ma kojoj naciji pripadali. Učinjen je herojski podvig, bez kojeg bi naša istorija i naše postojanje bili zasigurno znatno drugačiji, kazala je Đurović.

Polaganju vijenca prethodio je obilazak platoa Kotobiljskog izvora, formiranog 2016. godine u sklopu projekta “Udahnimo život zaleđu-selo Kameno”, a zamišljen je kao odmorište za aktivne turiste. Ova lokacija je danas uređen i obilježena muralom, a prostora za širenje turističkih potencijala svakako ima još.

-Kao lokalna samouprava i kao društvena zajednica težićemo da se u vremenu pred nama postavi i spomen-obilježje za sjećanje na kotobiljske junake. Ovo je mjesto na kojem se odvio događaj međunarodnog karaktera i naš je zadatak da se prema njemu odnosimo odgovorno, punih srca i trezvenog uma, poručila je Đurović.

Ona je naglasila da je zadatak svih nas da poštujemo djela prošlih generacija i da se sa posebnim pijetetom odnosimo prema učesnicima Kotobiljske bitke.

-Istovremeno, moramo razmišljati o budućnosti, o onima koji će doći poslije nas i koji će nastaviti tradiciju obilježavanja ovog događaja. Vjerujem da ćemo se tokom narednih godina ovdje nalaziti u još većem broju, a znam da će svako od nas, u sferi svog djelovanja, učiniti koliko je moguće da ovaj lokalitet i događaji koji su se odvili dobiju još više na značaju, zaključila je Đurović.

9 Komentari

 1. Pogledate kartu iz 1687,kuda su granice Crne Gore sa Hercegovinom i tako cete znati jeste li dosli iz stare Crne Gore ili iz stare Hercegovine. Za Svilanovice,Nakicenovice,Vladnice i ostala starosjedilacka bratstva,svi ti doseljenici su bili izbjeglice, a sada su starosjedioci.

  8
  4
  • Crna Gora je samo geogrfska odrednica? Bravo uvlakuso, potapsacete Srbijanci po ramenu i bices danima srecan! To ti kaze Srbin iz Crne Gore samo da znas!

   11
   9
 2. Bravo Željko! Ako ikada zaživi da i Novi ima profesionalce na čelu svojih institucija, ti si zasigurno osoba koja bi opet profesionalno vodila Agenciju za Orjen. Navijamo da nesposobni a podobni odu u istoriju i da i mi ličimo na svako drugo civilizovano društvo.

  32
  2

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code