Početna Izdvojeno Objavljena brošura “Hercegnovske zadužbine”: Sačuvajmo zadužbinare i njihova djela od zaborava

Objavljena brošura “Hercegnovske zadužbine”: Sačuvajmo zadužbinare i njihova djela od zaborava

9

Sekretarijat za kulturu i obrazovanje Opštine Herceg Novi uredio je brošuru “Hercegnovske zadužbine”, koja pruža uvid u istoriju i tradiciju zadužbinarstva u našem gradu, ali i osnovne podatke o znamenitim ličnostima koje su gradu u naslijeđe ostavile zgradu ili ustanovu.

Foto: Služba za informisanje OHN

Iz Sekretarijata napominju da su registar novskih zadužbina sačinili još 2018. godine, a brošura predstavlja logičan nastavak aktivnosti na upoznavanju građana sa ličnostima koje u Herceg Novom ostavili neizbrisiv trag.

Kako je istakla sekretarka za kulturu i obrazovanje Ana Zambelić Pištalo, jedan od ciljeva ovog informatora je bio je da se od zaborava sačuvaju imena novskih zadužbinara. Podjednako važno je bilo ukazati mlađim naraštajima na pojam, tradiciju i značaj zadužbinarstva te je ova brošura prevashodno namjenjena njima.

U brošuri se pominju mnoga značajna imena, kao što su Nikola Musić, koji je svoju kuću ostavio manastiru Savina; pomorski kapetan, brodovlasnik i predsjednik Opštine Herceg Novi Aleksandar Leso Pavković, Aleksandar Duković i njegova kćerka Eliza Lombardić, književni istoričar i upravitelj Srpske pomorske zakladne škole na Srbini Tomo Krstov Popović, načelnik Herceg Novog Mirko Komnenović i njegova supruga Olga, ali i mnogi drugi koji su svom gradu u zaostavštinu ostavili vrijedna materijalna i kultura dobra.

9 Komentari

 1. Briga o zadužbinama na području opštine Herceg Novi napuštena je prije 75 god. i nikada do kraja nije ispoštovana volja ostavioca. Poslije ovog protoka vremena, promjene vlasti nakon raspada SFRJ, zadužbine su urušavane, da bi neke završile u privatne ruke, kao zadužbina Nikole Zlokovića u Denoviću. Novi vlasnici nijesu krivi za to nepočinstvo, samo su iskoristili “zakonsku mogućnost”da kupe ono što je u cijelini moralo da se tretira kao ZADUŽBINA i ispoštuje posljednja volja ostavioca.

 2. koliko se sjecam pitanje hercegnovskih zaduzbina pokrenuo je Sdp na skupstini prije tridesetak godina kad vecina nije znala ni sta je to zaduzbina

  8
  3
 3. Pa vi ste ih kao opština odavno zaboravili i doveli do devastacije istih.Što vas je sad naćeralo da se śetite dobrotvora.Da je sreće mnoge su mogle biti kuće za socljlne porodice koje su, nekom minimalnom kirijom iste mogli i da održavaju.

  9
  4
 4. Ostavili neizbrisiv trag????
  Bogami su im brzo izbrisali zadužbine i, ne poštujući poslednju volju, preveli u državnu imovinu. A nazad nema.
  Bolji naslov bi bio : “Kako ne treba testamentom postupati sa svojom imovinom”.
  Tako da slobodno možete da objavite i spisak donatora Zajma za preporod Srbije, štediša Judoskandika i Dafiment banke, podnosioca zahtjeva za legalizaciju, svi su jednako prošli ili će proći.

  22
  2

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code