Obnova i proširenje mountainbike signalizacije u hercegnovskom zaleđu

Obnova i proširenje mountainbike signalizacije u hercegnovskom zaleđu

1
Podijeli

Protekle nedelje završena je obnova vertikalne signalizacije nacionalne biciklističke staze TT1, kroz područje hercegnovske opštine, kao i postavljanje signalizacije na tri nove lokalne mountainbiking staze: Mokrine-Vidov vrh-Sitnica, Vrbanj-Žukovica i Vrbanj-Vučji do, saopštavaju iz Agencije za razvoj i zaštitu Orjena.

Trasa nacionalne staze, obuhvaćene obnovom signalizacije, počinje u Meljinama i ide preko Kamenog, Mokrina, Kruševica i Vrbanja na Orjensko sedlo, kao najdalju tačku. Na ovaj način je poboljšana ponuda aktivnog turizma, u okviru kojeg se nalazi i mountainbiking, kao važan i sve prosperitetniji dio, navode iz Agencije.

Picerija i restoran

Staza za Sitnicu, dugačka 12 km, veoma je atraktivna ljubiteljima mountainbiking-a, budući da se najveći dio vozi makadamom, a sa kraćim odvajanjima uključuje i dva izvrsna vidikovca: Vidov vrh i Ravni brijeg.

Staze do Žukovice i Vučjeg dola doprinos su ponudi Vrbanja, kao centralnog polazišta za obilazak Orjena. Staze ulaze u dubinu masiva, pa će korisnici imati prilike da kroz vožnju vide i osjete spoj starog kulturnog pejzaža sa surovom ljepotom Subre, do čijeg podnožja vode ova dva makadamska puta.

Izvedene aktivnosti se naslanjaju na protekle godine postavljene biciklističke info table i štampane materijale, postavljene u okviru projekta “Udahnimo život zaleđu – selo Kameno”, koji je inicirala, organizovala i koordinirala  Agencija za razvoj i zaštitu Orjena, dok je nosilac bila Turističke organizacije Herceg-Novi.

Projekat je odobren u maju 2016. godine, u okviru poziva “Razvoj niskokarbonskog turizma u Crnoj Gori”, koji realizuju UNDP i Ministarstvo održivog razvoja i turizma, a iz sredstava Globalnog fonda za životnu sredinu. Novac preostao od projekta, na predlog Agencije za razvoj i zaštitu Orjena i saglasnost UNDP-a preusmjeren je na obnovu i dopunu vertikalne biciklističke signalizacije.

1 komentar

Ostavite komentar

*

code