OBNOVA NJEGOŠEVOG MAUZOLEJA

OBNOVA NJEGOŠEVOG MAUZOLEJA

353
0
Podijeli

Mauzolej 5Mauzolej na Lovćenu poprima novo ruho za 200. godišnjicu rođenja vladike, pjesnika i vladara Crne Gore, Petra Drugog Petrovića Njegoša.
Bilo je predviđeno da obnova završi do septembra, ali uvjerili smo se, renoviranje kompletnog Mauzoleja i uređenje okoline, kao i pješačke staze do Mauzoleja je u punom zmahu. U toku je izgradnja pješačke staze od donjeg parkinga do stepenica kroz tunel do Mauzoleja.

Mauzolej 2Tunel je zatvoren zbog renoviranja, pa se do Mauzoleja može jedino doći improvizovanom stazom poviše njega. Jako je naporna za pješačenje do gore, a još teže nazad.
Uprkos obnovi Mauzoleja i tome što je sve pod debelim slojem prašine – ulaz se naplaćuje 3 € po osobi. Prilikom naše posjete majstori su radili i pjeskarenje “suvim ledom” kompletnog mermera i kamenih obloga poda i samog Mauzoleja. Takođe, obnavljaju parking kod samog restorana, pa se autom može jedino doći do donjeg parkinga, a onda kraćim putem kroz borovu šumu do vrha.
Mauzolej 4Djecu u kolicima ne treba voditi, onu stariju obavezno za ruku i – strogo oprezno, jer malo nepažnje može doći do klizanja niz kamenito-pješčanu improvizovanu stazu – preporuka je izletnicima.
Inače, sav materijal do Mauzoleja se dovozi teretnom žičarom. Glavni radovi su u samom Mauzoleju i na hidroizolaciji lovćenskog tunela kojim se dolazi do Njegoševog groba.
Ranije je najavljeno da će obnova Mauzoleja koštati nešto više od 1,1 miliona eura.Mauzolej 1

Picerija i restoran

MauzolejMauzolej 6Mauzolej 8Mauzolej 10

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code