Početna Društvo Obnova novskih skala: Spreman projekat rekonstrukcije Stepeništa Danice Tomašević

Obnova novskih skala: Spreman projekat rekonstrukcije Stepeništa Danice Tomašević

12

Nemoguće je zamisliti Herceg Novi bez skala, koje su mahom izgrađene početkom 20. vijeka, ali i u periodu turske vladavine. Niko ih do sada nije prebrojao, mada mnogi to čine i u snu, kada znaju da sjutra moraju proći njima. Doduše, hercegnovski književnik Nikola Malović tvrdi da je grad prožet sa sto hiljada i jednom skalom, što polako postaje opšte prihvaćeno, pogotovo među fureštima.

No, skale su istorija grada i o njima stalno treba brinuti. Ključna su komunikacija kroz Herceg Novi, a vremenom, pogotovo poslije zemljotresa, stepeništa su oštećena, s pukotinama, odlomljenim kamenom, klizava, zimi od kiša, ljeti od raznh tečnosti i velikog korišćenja. Povremena pikovanja nijesu bila dovoljna.

Agencija za izgradnju i razvoj grada nastavlja s obnovom novskih stepeništa, pa je izradila projekat rekonstrukcije Stepeništa Danice Tomašević, koje vode od štamparije Radius ka Šetalištu Pet Danica. Projekat je odobrila Opština Herceg Novi, a tender za izbor izvođača trebalo bi da bude uskoro raspisan.

Projektovana ukupna vrijednost radova na 193 skalina s podestima iznosiće 89 hiljada eura. Radovi bi, trebalo da počnu do kraja godine.

Kako je Radiju Jadran saopšteno iz Agencije, uređenje oštećenog i na pojedinim mjestima “ulubljenog” stepeništa moguće je raditi u dvije faze ili odjednom, u zavisnosti od plana Opštine Herceg Novi.

U prvoj fazi je predviđeno saniranje kanalizacione mreže ukoliko to bude potrebno, kao i saniranje oštećenih krakova stepeništa i potpornih zidova. Nakon tih radova, prešlo bi se na popločavanje prirodnim kamenom, grubo štokovanim krečnjakom- dolomitom.

Takođe, ogradni zidovi skalinade biće osvježeni struganjem nataložene patine i ponovnim malterisanjem. Na mjestima gdje je moguće biće postavljeni novi rukohvati, kao i klupe za sjedanje.

U sklopu projekta predviđeno je dodatno ozelenjavanje kombinovanjem žbunastih vrsta i travnatih površina, kao i postavljanje javne rasvjete.

Slijedi rekonstrukcija stepeništa u Starom gradu

Agencija je započela i izradu projekta rekonstrukcije stepeništa Marka Vojinovića, koje vode od Trga Bellavista do kule Forte Mare. Za taj posao kako su nam ranije kazali, neophodno je angažovanje konzervatora.

Na drugoj strani, za “bezbjednijim rješenjem” vape i uglačane, klizave i oštećene skale koje vode od Trga Nikole Đurkovića do Škvera – Stepenište 28. Oktobra, kao i skale ispod Sat kule. Iako se stari skalini, odnosno kamenje od kojih su “naslagani” još dobro drže, one su najprometnije u Herceg Novom i veoma “izlizane” i opasne. Skoro svakodnevno i ovog ljeta dešavalo se da neko od više hiljada turista koji se uspenje ili spusti njima, padne, najčešće na potezu od bivšeg Lazarevog vrta do Puba Got.

U Agenciji kažu da uređenje tog Stepeništa planiraju tek po završetku uređenja skala Danice Tomašević i Marka Vojinovića.

12 Komentari

 1. Najgore skale u gradu su od Danice Tomašević do magistrale. Pa ako stvarno ne uradite iste a bude se radile D.T. katastrofa. Takođe pješački na koji vode iste je jedan od najnebezbijednijih u gradu. Ili ga dobro osvijetlite i označite ili podvožnjak je barem tu realno napraviti. Donja strana pjesackog niža dosta a gore zemlja državna.

  8
  1
 2. Hoce li iko provjeravat cijene i kvalitet radova naTorion,skale Laforest,vidikovac NJivice i slicno.Pljacka i fuseraj.Moze li se znat ime nadzornog organa za izvedene radove.

  11
  1
 3. Ljetos sam u prolazu primijetio da je na donjoj polovini stepeništa jedan poprečni potporni zid na istočnoj strani uz stepeništa sasvin raspukao, a iznad njega je veliko stablo uginule kanarske palme. To treba prioritetno srediti dok neko ne strada na tom mjestu! Stablo odstraniti a potporni zid srušiti i napraviti novi i to armirani. Na raspuklini ovog zida nisam primijetio nikakvu armaturu…

  10
 4. 193 skalina = 89 000 €. Koliko ja znam racunat, to je od prilike 500 € po jednom skalinu. Predpostavljam da ce za te pare zlatom da ih obloze.

  27
  4
  • Stepeinste 28.oktobra je unakazeno, ruzna slika sa Skvera kad se krene, kukurznjak, pa kafic u kojem kao da je bomba pala, pa standovi koji su zauzeli pola stepenista…malo to treba zategnuti jer taj dio je stvarno lijep a trenutno je zagadjen…

   33
   • Treba li ona nesretna zena sto prodaje kukuruz isto od necega da zivi? Urazumite se ljudi, nisu svi fakultetski obrazovani i posli za Milano ili Beograd kao gospodin Marovic, koji je pokrao sa ovom bandom pola Crne Gore, on vam je vjerovatnom idol, kako treba da se radi a ne na posteno.

    3
    3

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code