Početna Društvo Obnovljen sakralni kompleks Svetog Leopolda

Obnovljen sakralni kompleks Svetog Leopolda

5

Više od tri vijeka stara dva sakralna zdanja, Župna kuća i crkva Sv Leopolda u Starom gradu, u Herceg Novom više ne prokišnjavaju i ne razjeda ih vlaga, obnovljena je unutrašnjost, a čitav kompleks je zasjao u novom ruhu, jer su crkva sv. Leopolda i kapucinski samostan dobili novu fasadu.

Župa Sv. Jeronima je zbog dotrajalog krova na crkvi Sv. Leopolda i nekadašnjem kapucinskom samostanu u novembru prošle godine odlučila da sanira ovaj vrijedan istorijski kompleks.

– Uz stalni kontakt s Upravom za zaštitu kulturnih dobara – Kotor, najprije se pristupilo obnavljanju dotrajalog krova na čitavom kompleksu koji je bio u jako lošem stanju, budući da je višegodišnje prokišnjavanje krova dovelo do ubrzanog propadanja čitavoga zdanja. Nakon završene sanacije krova bilo je neophodno pristupiti i hitnim građevinsko-zanatskim radovima na enterijeru crkve, te kapucinskog samostana pri čemu su sanirani oronuli stropovi i zidovi, nakon čega je obnovljena i sva drvena stolarija – priča za Radio Jadran Don, župnik Župe Sv. Jeronima don Siniša Jozić.

Sve više posjetilaca Svetištu Sv. Leopolda nesumnjivo je zahtijevalo izgradnju novih sanitarnih čvorova u dvorištu samostana koji će ubuduće na dostojanstven način biti na raspolaganju hodočasnicima i turistima, kaže don Jozić.

Nedostaje još oko 10 hiljada eura

– Troškovi čitave sanacije iznosiće 81.675 €, a do sada je utrošeno 70.150 €. U skladu s tim, posljednjih mjeseci župa Sv. Jeronima uz znatan poticaj Kotorske biskupije krenula je u širu akciju prikupljanja sredstava za finansiranje ovog projekta. Do sada je ovu inicijativu prepoznala i aktivo podržala Opština Herceg Novi, sa 6.000 €, na čemu joj najiskrenije zahvaljujemo što je pokazala interes za ovaj projekat, naglašava don Jozić.

Ministarstvo kulture Crne Gore i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava Crne Gore takođe su pokazali interes i obećali finansijsku podršku za projekat, kojoj se u Župi Svetog Jeronima nadaju.

Sanacijom crkve Sv. Leopolda i kapucinskog samostana ne samo da će je spriječeno dalje propadanje ovog vrijednog sakralnog kompleksa, nego je oplemenjena i turistička ponuda u ovom dijelu Staroga grada. To će, vjeruje don Jozić, zasigurno doprinijeti razvoju turizma i hodočašća u Herceg Novom, kao poznatom centru kulture, hodočašća i turizma.

– Drugim riječima, ovaj projekt je od zajedničkog interesa za grad i župu Herceg Novi, Kotorsku biskupiju, ali i širu društveno – kulturnu javnost.

– Uvjeren sam, stoga, da će obnova samostanskog kompleksa sv. Leopolda imati široki spektar učinaka, kako za samu katoličku zajednicu u ovome kraju, tako i za brojne posjetitelje, među njima hodočasnike i turiste, koji sve više pokazuju interes za ovo sakralno zdanje, bilo iz vjerskih, kulturnih ili turističkih pobuda- ističe naš sagovornik.

On je zahvalan svima koji su podržali i koji će podržati ovu inicijativu, izvođaču radova „Pestorić inžinjering”-u i svim majstorima koji su bili angažovani.

Podsjetimo da je posljednji put krov zamijenjen na Župnoj kući i crkvi poslije potresa 1979. godine, kada je urađena projektna dokumentacija za sanaciju, po kojoj je izvedena neophodna, ali djelimična sanacija objekta.

Inače, po oslobođenju grada od Turaka, Mlečani su izgradili samostan Sv. Franje 1688. godine i uz njega malu crkvu. Crkva je najprije bila posvećena Blaženoj djevici Mariji, a zatim Sv. Franji. Od 1976. godine posvećena je Sv. Leopoldu Bogdanu Mandiću, rođenom u Herceg Novom 1866. godine.

5 Komentari

  1. Sve pohvale mladom i vrijednom don Siniši koji je prepoznao potrebu da se ova vrijedna istorijska zdanja saniraju i da između ostalog budu i dio turističke ponude grada .
    Grad koji ima sveca rođenog na ovim prostorima trebalo bi da bude mjesto posjete hodoćasnika i prepoznatljivo mjesto barem iz tog razloga. A ovo je razlog više da se podrže ovakvi projekti

  2. Taj je objekat velikog značaja za Herceg Novi i okolinu. Poznat širom svijeta. Šalje nam veliku poruku. Svaka čast. Dobro bi bilo da se objavi račun za donacije kako bi mogli i mi koji živimo u inostranstvu pomoći.

  3. U današnje vrijeme Popovi i Zupnici svojim ponašanjem tjeraju ljude iz crkve, i pravoslavne i katoličke.. . Don Siniša Jozic je jedan od rijetkih koji vraća nadu u te velikodostojnike. Da je više takvih ljudi kao don Sinisa

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code