Početna Društvo Obnovljen spomen – park “Ustanka i revolucije” na Grahovu

Obnovljen spomen – park “Ustanka i revolucije” na Grahovu

10

Na uzvišenju Umac, na Grahovu, stručnjaci Centra za konzervaciju i arheologiju Crne Gore, uz podršku mještana, obnovili su memorijalni park “Ustanka i revolucije” , koji je gdinama bio zapušten.

Kompleks je projektovan 1977, a završen godinu kasnije . Centralni objekat unutar spomen-parka jeste figuralna skulptorska kompozicija u vidu kolone u pokretu, na čijem se čelu nalazi figura  narodnog heroja Save Kovačevića.

Kompozicija je od bronze, a visoka je 7 metara. Njen autor je vajar Miodrag Živković. Na ovom mjestu je 13. jula 1941. godine Sava Kovačević predvodio grahovske partizane u napadu na okupatorske snage i razoružao neprijateljsku kolonu.

Širi prostorni koncept  obuhvata preko 7500 kvadrata, čine ga tri nivoa, 272 kubusa na kojima su upisana imena palih boraca NOVJ tog kraja, prilazi, platoi i stepenište od kamena.

JU Centar za konzervaciju i arheologiju Crne Gore je zahvaljujući najvećim dijelom sredstvima Centralne banke Crne Gore, a onda i Ministasrtva kulture,  ukupno  preko 70 hiljada eura, uspio da za 25 dana obnovi spomen park, kazala je Radiju Jadran direktorica Centra, Biljana Brajović.

-Počeli smo od raščišćavanja vegetacije, koja takođe dokazuje da nije redovno odžavan spomen park. Ona, ali i sam položaj spomenika i klimatski uslovi su doprinijeli da popuca kamen na pločama. Donja osnova kompleksa je preko 7500 kvadarata, a krenuli smo od vrha I centralnog spomenika, gdje smo preduzeli sve konzervatorske mjere- kaže Brajović.

Obavljena je konzervacija, neutralizacija štetnih materija, koje su se vremenom taložile, osvježen je bronzani dio spomenika, tretmani i zaštita za duži period. Potom su obnovljeni kubusi, gdje su primjenjene i hemijske mjere radi uklanjanja mikroorganizma, priča Brajović:

-Vraćena je boja i čistina spomen obilježja- kocki. Morali smo da obnovimo sva slova sa imenima i prezimenima,  sa godinama rođenja i smrti palih boraca. Zatim smo se spustili u donju zonu , gdje smo konzervatorski tretirali četiri biste. Obavili smo zamijenu osnovnih ploča, postavili nove. Nastojali smo da prilagodimo boju kamena da ne bi ništa odstupalo od cjeline i vizuelnog identiteta- navodi Brajović.

Na vrhu kompleksa dominira spomenik, Sava Kovačević na čelu kolone, u pozadini partizani koji idu za njim, ispod je spomen ploča na kojoj su podaci da je prvi top pukao sa tog mjesta i da su partizani uspjeli da razoružaju veliku kolonu neprijatelja. Prilikom obnove skela je morala da bude na gornjem dijelu. Od postamenta do najvećeg vrha visina je 15 metara

-Tu nisu samo imena narodnih heroja, nego mnogih rodoljuba kraja. Ima dosta žena i prema godinama se vidi , da su imali između 20 i 24 godine. Veoma je bitno njegovati poštovanje prema spomenicima iz Drugog svjetskog rata, jer smo sve ove godine živjeli u slobodi, a na krvlju tih mladih ljudi I rodoljuba koji su stradali u Drugom svjetskom ratu- naglašava Biljana Brajović.

Ona dodaje da su im u obnovi dosta pomagali mještani, posebno Ivan Bulajić. Dali su im priključak za vodu, traktorima odvozili višak materijala, indusijski i zeleni otpad. Uključilo se više mladih Grahova, koji u uz druženje s predstavnicima Centra shvatili koliko je ovo vrijedno kulturno dobro i koliko je važno održavanje  spomen parka.

-To je bitno I za kulturni turizam  Grahova, s obzirom da je infrastruktura jako dobro riješena, brzo se stiže i sa moa i iz  Nikšića.  Trebalo bi da  TO Nikšića, uvrsti  kompleks u svoju turističku ponudu. Daćemo im predlog za dalje održavanje spomenika i samog područja, te kako da ih održavaju. To nam je obaveza- napominje Brajović.

Foto: Centar za konzervaciju i arheologiju – Nakon obnove

Na kompleksu još ne funkcioniše noćno osvjetljenje, ali iz Centra će predložiti, kao što su uradili na spomeniku na Baratuni, da se postave nove reflektori.

U svakom slučaju obnovljeni spomen park je još jedan razlog za posjetu slobodarskom  Grahovu, koje ima mnogo toga da pokaže i ispriča posjetiocima.

10 Komentari

 1. Na Grahovu su komunisti bili u velikoj manjini.Poznata je stara krilatica;Grahovo u dolini,partizani u okolini;.Zamolio bih botove prije nego me napadnu da imaju u vidu da sam ja samo prenio tu staru krilaticu i nisam se svrstao ni na jednu stranu.Inace Dps-ovci su privatizovali i 13-i jul,poslije svih neuspjesnih privatizacija,pa ja a i mnogi drugi koji su potomci partizana ne možemo da slavimo taj dan kako dolikuje kad vidimo ko je u koloni .

  11
  7
 2. Skoro sam posjetila taj spomenički kompleks i nijesam se mogla čudu načuditi kako je sve bilo zapušteno, zaraslo..
  Sada sam se jako obradovala kako je sve za kratko vrijeme dovedeno u red.
  Svaka čast!
  Predlažem da se naprave putokazi i dvojezične table sa podacima tako da se svi posjetioci mogu informisati bar o osnovnom.
  I ovo je još jedan dokaz za pohvalu da smo počeli voditi računa o našoj spomeničkoj baštini, koju sada treba redovno održavati, tj. da se odredi “domaćin” koji će voditi računa o istoj.

  41
  7

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code