Obnovljeno 7 fasada zgrada, uskoro Studija za uređenje uličnog fronta u Njegoševoj

Obnovljeno 7 fasada zgrada, uskoro Studija za uređenje uličnog fronta u Njegoševoj

20
Podijeli

U okviru akcije uređenja fasada stambenih zgrada na području Herceg Novog, koja je započeta prije dvije godine, a uspješno nastavljena i u 2017. godini, obnovljene su fasade zgradama u ulici Daša Pavičića br. 3, Mića Vavića brojevi 7, 14 i 17 na Toploj I, Nikole Ljubibratića br. 42, na Toploj II, Jovana Vavića Buturova br. 29-33 u Igalu, kao i fasada zgrade na lameli D u Bijeloj.

Direktor Agencije za izgradnju i razvoj, Boro Lučić, priča za Radio Jadran, da je bilo predviđeno da se do kraja 2017. godine obnovi i fasada stambene zgrade u ulici Nikole Ljubibratića br. 41, Topla II, kod semafora, ali su zbog komplikovanosti poduhvata i loših vremenskih prilika, radovi odloženi za januar 2018. godine i prve duže vremenske intervale bez padavina.

Picerija i restoran

Akcija uređenja fasada sprovodi se zahvaljujući odličnoj saradnji Agencije sa Skupštinama stanara i Opštinom Herceg Novi. Već dokazano pozitivna praksa je da one stambene zgrade koje imaju formirane Skupštine stanara apliciraju kod Agencije i ukoliko ispunjavaju potrebne uslove Agencija obavlja premjer i predračun radova. Opština učestvuje sa 30 do 50 odsto, a ostatak plaćaju stanari.

Po riječima Lučića, Agencija ima u planu i uređenje uličnog fronta u Njegoševoj ulici. A kako se zgrade nalaze u zapadnom dijelu podgrađa, kontaktiran je Zavod za zaštitu kulturnih dobara radi dobijanja stručne pomoći.

– Pošto je to zaštićeno područje, planirana je izrada studije za kompletnu Njegoševu ulicu, po odobrenju Uprave za zaštitu kulturnih dobara, kako bismo uradili projekte za svaku fasadu posebno. U sljedećih mjesec-dva bi trebalo da počnemo da radimo Studiju, pošto nam se preklapa previše poslova u isto vrijeme. Ali takva je dinamika. Kako Studiju mora da radi konzervator kojeg Agencija nema, vidjećemo da nekog angažujemo već sljedećeg mjeseca – navodi Lučić.

Kada Studija bude završena, Agencija će od Uprave za zaštitu kulturnih dobara tražiti odobrenje i smjernice za svaku od fasada u Njegoševoj, kako bi se radio projekat po projekat.

Prvobitnim planom bile su obuhvaćene fasade tri poslovno-stambena objekta i to: Njegoševa 66 (kuća Đura Jankovića), Njegoševa 64 (iznad butika ”Paradiso”) i Njegoševa 62 (butici ”Pinokio”, ”Pingvin”). Međutim, nakon odgovora Uprave, koji je stigao u novembru 2017. godine da je riječ o zaštićenom području, radiće se projekti za svaku fasadu posebno.

20 Komentari

 1. Republika Boka ta kuca je namjerno ofarbana tako,da bi djeca oboljela od neke bolesti,ne znam kako se zove,nisam doktor,prepoznala kucu.To su jedine boje koje oni prepoznaju.Ne grijesi dusu ako ne znas

 2. Molimo Bora Lučica da prodje mojdeskim putem i vidi skale koje vise na putu i pomogne u rješenju.
  Samo ste se posvetili centru nezaborvite koliko je naselje mojdeski put, gomila, drenovik, suscepan, ratisevina i Mojdez.
  Svi se patimo i provlačimo ispod tih skala vozilima.
  TO NIDJE NA SVJET NEMA !!!!!!!

 3. Nadam se da ce neko obratiti paznju na tvrdjavu Forte mare na cijim zidinama je poraslo drvece koje prodire kroz kamen i nece puno proc a desit ce se veliki problem da su zidine ugrozene i sl.

  11
  1
 4. Pod hitno treba donijeti odluku
  O uređenju fasada.
  Tačno koji kamen i koje boje fasada.
  Vrhunac neukusa je LJUBIČASTO ZELENA kuća uz magistralu u Igalu.
  Za kuće koje ostanu od cigle treba dati rok završetka.
  Ako ne onda visoke kazne,povećani porez…
  Ili završavaj,ili ne radi.

  21
  2
 5. Ofarbane jesu ali kako su maltirane zalosno.Trebao je biti nadzornik da kontrolira .Tri puta vracamo smo da nam maltira ispucane terase i zidove zalosno. Jos ih reklamirate

  11
  1
 6. Molim da se ukazom zabrani šareniš na stambenim zgradama u vidu zastakljivanja balkona, eloksira u raznim bojama u kombinaciji sa postojećim drvenim roletnama.
  Gomila izgleda kao južnoafričko naselje puke sirotinje.

  23
  3
  • To je neizvodljivo. Prvo, građani to neće dozvoliti, a drugo, taj predlog nije u skladu sa zakonom. Blago tebi, tvom gradu i tvojoj državi ako je to najveći problem!

   4
   7
   • To je u civilizovanim stedinama zakonska odredba.
    Dubrovnik ,Beograd,Zagreb..
    Svi imaju takve odluke još iz doba Jugoslavije.
    Pa valjda zato služe Opštine.Osnovna nadležnost su komunalne djelatnosti,gdje spada i uređenje prostora,pa samim tim i FASADA..
    Opštinska vlast ne služi za upošljavanje rodbine,kumova,snaha i gladača

    18
    2
 7. Dajte već jednom popločane stepenište pored tur.orgnizacije i laforesta,žilu kucavicu grada,od autobuske do centrapliko obećanja,krpljenja i do sada ruglo pravo nažalost za posjetioce grada,ostavite setsliste za kraj svih radova

  18
  1
 8. I opet, ok farbate fasade, to je ok, ali to i rekonstrukcija setalista se mogu odradit kad god, ne bi propali da se malo tu ustedjelo a ostavilo vise budzeta za palme. Palme koje sad naveliko umiru su stare po 50-100 godina, tako da je to tesko nadoknadivo, pritom su mnoge zabetonirane tako da tu dje je nekad bila palma nece vise nikad nista rast. Dakle dugorocno za izgled grada je veci prioritet bio da se veca sredsvtva i veca azurnost sa surlasem obezbijedi. 2000 stabala manje, alo!

  18
  3
 9. Poplocajte Stari grad poslije 30 godina. Popnite se od Skvera do Kanli kule kuda idu sve turisticke ture da vidite koji je svinjac. Turisticka atrakcija je ne ugaziti u g….Foliranjem sa fasadama samo mazete oci. Jos od Dejana Mandica i Boba Popovica se obecava i naravno laze. Sad i vi nastavljate.
  Gdje ste ucili turizam ne znam ali ga ocigledno niste naucili

  20
  1
 10. Fasade nisu obnovljene vec samo osvezene, ili ti okrecene. Umesto da su se dogovorili da se uradi termo-izolaciona fasada ona se samo obojila. I dalje su vidna ostecenja i krpljenja na fasadama, sto ruzno izgleda.

  26
  5

Ostavite komentar

*

code