Početna Društvo OBNOVLJENO UDRUŽENJE BORACA NOR-A I ANTIFAŠISTA HERCEG NOVOG

OBNOVLJENO UDRUŽENJE BORACA NOR-A I ANTIFAŠISTA HERCEG NOVOG

0

borsi nora hnHerceg Novi i okolina dali su ogroman doprinos narodno-oslobodilačkoj borbi i revoluciji, sa preko 400 poginulih boraca, ali posljednjih godina borci u Novom nijesu imali snage da se odupru euforiji nacionalizma i četništva, kazao je na izbornoj Skupštini Udruženja boraca NOR-a i antifašista Herceg Novog, potpredsjendik SUBNOR-a i antifašista Crne Gore, Ljubo Sekulić. ljubo sekulicJedino još u Bijelom Polju i Pljevljima, a do danas i u Herceg Novom nije postojala ova boračka organizacija. Zanimljivo je da je djelovala do prije sedam godina, a onda se prestrojila u boračku organizaciju tzv. jugoslovenske opcije:
– Nismo mogli da nađemo zajednički jezik iako smo mnogo puta razgovarali da se borci ujedine u jednu organizaciju Crne Gore, jer kako bismo mi djelovali ako nemamo iste programske ciljeve i zadatke, a to je njegovanje tradicija NOR-a i antifašizma – kazao je Sekulić.
Zato je inicirana izborna Skupština boraca sa ovog područja na kojoj je obnovljen rad organizacije. Usvojen je Statut, izabarno Predsjedništvo sa 9 članova i predsjednik, Petar Vlaović. Osnovni cilj je omasoviti članstvo:
– U prvom redu podmlađujemo ovu organizaciju članovima iz srednjoškolske i studentke omladine i svima koji su spremni da priđu našoj organizaciji.
petar vlaovicCilj je i obnoviti spomenike iz NOB-a i ranijih ratova. Iz novoformiranog Saveza udruženja boraca NOR-a i antifašista napominju da su autohtona boračka organizacija koju priznaje i finasira država. Neće prkositi niti tražiti da se ukine postojeća u ovom gradu, koja nosi trobojku umjesto crnogorske zastave. Ona u Novom djeluje samo kao NVO. Ako je to djelovanje na platformi antifašizma ima prostora za saradnju.
– Neka “svi cvjetovi cvjetaju”, po onoj kineskoj, ali ne na naš račun. Mi hoćemo svoje i hoćemo da radimo demokratski i afirmišemo našu aktivnost – poručio je Ljubo Seklulić.
Izbornu Skupštinu, koja je održana u kongresnoj sali Instituta Igalo, pozdravili su predstavnici Saveza udruženja boraca NOR-a i antifašista iz Kotora i Tivta.skupstina borci nor

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code